• ۱۷ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟

    تقویم علم؛

    ۱۷ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟

    در این تقویم وقایع و رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری را مرور خواهیم کرد.

    به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۱۷ اردیبهشت برابر ۶ می را ورق می‌زنیم.

    ***

    زیگموند فروید

    ۶ می ۱۸۵۶ میلادی برابر با ۱۷ اردیبهشت ۱۲۳۵ خورشیدی، عصب‌شناس اتریشی و بنیانگذار دانش روانکاوی به دنیا آمد. فروید را می‌توان یکی از تاثیرگذارترین شخصیت‌های اوایل قرن بیستم دانست. او پژوهش‌هایش را در بیمارستان عمومی وین در حوزه‌های اختلالات مغزی و گفتاردرمانی و شناخت بیماری نادرِ آروشا و کالبدشناسی اعصاب میکروسکوپی آغاز کرد. سپس در سال ۱۸۸۵ به‌عنوان استاد دانشگاه در رشته نوروپاتولوژی مشغول به کار شد. فروید در ایجاد روانکاوی و روش‌های بالینی، فنونی را برای روبه‌رو شدن با دانش آسیب‌شناسی روانی از راه گفت‌وگو میان بیمار و روانکاو ارائه کرد که از آن‌جمله می‌توان به به‌کارگیری تداعی آزاد (روشی که در آن بیمار هر آنچه را به ذهنش می‌رسد بیان می‌کند) و کشف انتقال (بیمار با درمان‌گرش به‌مثابه یکی از افراد مهم دوران کودکی‌اش برخورد می‌کند) و همچنین روش روان‌شناسی تحلیلی یا پویا اشاره کرد.

    ۱۷ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟

    بدریچ هروزنی

    ۶ می ۱۸۷۹ میلادی برابر با ۱۷ اردیبهشت ۱۲۵۸ خورشیدی، بدریچ هروزنی، باستان‌شناس و زبان‌شناس اهل چک به‌دنیا آمد. کار مهم او رمزگشایی زبان هیتی، با پژوهش الواح به خط میخی بابلی مکشوفه در بغازکوی است. اولین کار میدانی باستان‌شناسی او سال ۱۹۰۴ در فلسطین بود. سال ۱۹۱۳، او در رمزگشایی زبان‌های خط میخی که در آرشیو وینکلر از بغازکوی، پایتخت باستانی هیتی‌ها در مرکز ترکیه ثبت شده بود، همکاری کرد. هروزنی معتقد بود که زبان هیتی یک زبان هند و اروپایی است و ترجمه‌های خود را در سال ۱۹۱۷ منتشر کرد. کار او روی اسناد خط میخی که از بازرگانان آشوری در کولتپه به‌دست آمده بود، شرایط سیاسی و اقتصادی در خاور نزدیک را پیش‌از سال ۲۰۰۰ قبل از میلاد نشان داد. سال ۱۹۳۴، او به‌طور گسترده برای مطالعه هیروگلیف به آسیای صغیر سفر کرد.

    ۱۷ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟

    ژان تریکار

    ۶ می ۲۰۰۳ میلادی برابر با ۱۷ اردیبهشت ۱۳۸۲ خورشیدی، ژان تریکار، جغرافی‌دان فیزیکی و ژئومورفولوژیست اقلیمی فرانسوی درگذشت. او به دلیل مطالعات منطقه‌ای گسترده‌اش در کشورهای متعدد آفریقا (الجزایر، سنگال، مالی، ساحل عاج، توگو، نیجر، نیجریه، لیبریا، سودان) و آمریکای لاتین (آرژانتین، برزیل، شیلی، کلمبیا، مکزیک، پاناما، پرو، ونزوئلا) شناخته می‌شود. تریکار در بسیاری از زمینه‌های جغرافیای فیزیکی ازجمله مطالعه نقش پویای عمده آب و هوا در تکامل سرزمینی، کارتوگرافی ژئومورفیک، و سنجش از دور پیشگام بود. تحقیقات گسترده او شامل کار روی ژئومورفولوژی یخچال‌های طبیعی، دینامیک رودخانه‌ای، بادی یا دریایی و رسوب‌شناسی بود.

    ۱۷ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟

    ویلیام گری والتر

    ۶ می ۱۹۷۷ میلادی برابر با ۱۷ اردیبهشت ۱۳۵۶ خورشیدی، ویلیام گری والتر، متخصص مغز و اعصاب آمریکایی‌بریتانیایی که یادگیری را با یک موج مغزی خاص آن‌گونه که با اندازه‌گیری‌های الکتروآنسوفالوگراف آشکار شد مرتبط می‌دانست درگذشت. او علایق ویژه‌ای به مطالعه همبستگی‌های عصبی فیزیولوژیکی حالت‌های ماوراء الطبیعه مانند هیپنوتیزم، خواب، خلسه و توهم داشت. والتر پیشرفته‌ترین ربات زمان خودش را ساخت. این دستگاه خودکار  واکنش‌هایی را مانند یک موجود زنده تقلید می‌کرد و با استفاده از یک چشم فوتوالکتریک، حسگر لمسی و چرخ‌های قابل هدایت موتوری، می‌توانست موانع را تشخیص دهد.

    ۱۷ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟

  • خسارت ۲۵۳ میلیارد تومانی بارش‌های اخیر به کشاورزی کرمانشاه

    شبکه/کرمانشاه رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه از وارد آمدن خسارت بالغ بر ۲۵۳ میلیارد تومانی به بخش کشاورزی استان در بارندگی‌های شدید اخیر خبر داد.

     علی چاله‌چاله در گفت و گو با شبکه، اظهار کرد: طبق بررسی اولیه و گزارش مدیران شهرستانی و مراکز خدمات کشاورزی، در پی بارش های شدید و تگرگ روزهای ۱۳ و ۱۴ اردیبهشت ماه، خسارت ۲۵۳ میلیارد و ۲۲۵ میلیون تومانی به زیربخش های کشاورزی استان وارد آمده است.

    چاله چاله افزود: بر اساس برآوردهای صورت گرفته ۳۰ هزار و ۳۰۰ هکتار از اراضی زراعی استان شامل مزارع گندم، جو، کلزا و نخود در اثر بارندگی‌های شدید اخیر خسارت دیده‌اند که برآورد اولیه خسارت وارده به این اراضی حدود ۲۳۹ میلیارد و ۵۲۰ میلیون تومان است.

    رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه اضافه کرد: در بارندگی های چند روز اخیر ۸۵ هکتار از باغات زیتون، انگور و گوجه سبز استان هم خسارت بیش از ۶.۲ میلیارد تومانی دیده اند.

    چاله چاله با بیان اینکه دامپروری استان هم در بارندگی های اخیر دچار خسارت شده‌، گفت: در این بارش ها ۳۴ راس دام سبک و سه سر اسب تلف شده و سه واحد دامداری روستایی خسارت دیده اند که مجموع خسارت وارد شده در این بخش هم بیش از ۲.۵ میلیارد تومان ارزیابی می‌شود.

    وی با بیان اینکه تاسیسات زیربنایی بخش آب و خاک نیز در بارندگی های اخیر متحمل خسارت شده، گفت: خسارت این بخش هم پنج میلیارد تومان برآورده شده است.

    به گزارش شبکه، بارش های شدید اواسط فروردین امسال هم ۵۷۷ میلیارد تومان به بخش کشاورزی استان خسارت وارد کرده بود.

    انتهای پیام
     

  • داور خوزستانی موفق به کسب درجه داوری آسیا شد

    به گزارش شبکه از اهواز، آزمون کسب اولین درجه و ارتقا درجه داوری آسیا در رقابت های آسیا میانه به میزبانی سمرقند ازبکستان برگزار شد. در این آزمون ۱۸ داور از ایران در دو بخش کاتا و کومیته حضور داشتند و موفق به کسب درجه داوری (JB) آسیا شدند. از استان خوزستان هم حسین مقدم داور جوان و خوش آتیه استان توانست در بخش کومیته و کاتا به این مهم دست یابد.

    گفتنی است؛ مقدم بدون هیچ حمایتی از سوی هیات کاراته استان و اداره کل ورزش استان خوزستان موفق به کسب این درجه داوری شد. این درجه پس از گذشت یک دهه برای خوزستان به ارمغان آمد. که تا بیش از این استان خوزستان ازمحدود استان های کشور بود که داور آسیایی نداشت.

    مسابقات کاراته آسیا میانه از ۱۵ اردیبهشت ماه با حضور کشورهای ایران، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان، ترکمنستان، تاجیکستان و افغانستان در کشور ازبکستان برگزار می‌شود و داوران کشورمان که در این آزمون موفق شده اند در این رویداد قضاوت خواهند کرد.

    23