صفر تا صد مراحل ایمپلنت دندان (قبل و حین عمل) + فیلم
مراحل ایمپلنت دندان از مشاوره با دندانپزشک شروع میشود و تا زمان قرار دادن ایملپنت و روکش، باید چندین مرحله را بگذرانید. بعد از جراحی کاشت دندان لازم دارید ۳ تا ۹ ماه صبر کنید و بعد از آن روکش را قرار دهید. اگر قصد کاشت دندان یا همان ایمپلنت دندان در تهران را دارید، بهتر است اطلاعات کاملی در مورد مراحل ایمپلنت دندان داشته باشید. از زمان مشاوره با دندانپزشک تا زمان قراردادن روکش دائمی باید چندین مرحله را طی کنید. برای آشنایی با این مراحل تا انتهای مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم هر مرحله از کاشت دندان چه اقداماتی انجام میشود و این مراحل چقدر طول میکشند؟
مراحل ایمپلنت دندان به چه صورت است؟
ایمپلنت دندان یکی از بهترین روشها برای جایگزینی دندان از دست رفته است. در این روش پایههای فلزی و پیچ مانند جایگزین ریشه دندان طبیعی میشوند. ایمپلنتها انواع مختلفی داشته و از نظر ظاهری تفاوتهایی با هم دارند. اما به طور کلی روکش آنها بسیار شبیه به دندانهای طبیعی است. ایمپلنت ثابت بوده و دوام بالایی دارد. به همین دلیل بسیاری از افراد ترجیح میدهند به جای استفاده از پروتزهای دندان مصنوعی یا ایمپلنت به روش پانچ از این روش استفاده کنند.
پایه فلزی ایمپلنت باید با جراحی درون استخوان فک قرار بگیرد. این پایه از تیتانیوم و سایر مواد ساخته شده است. در طول چند ماه استخوان اطراف پایه فلزی رشد کرده و این پایه را محکم در فک نگه میدارد. سپس روکش روی این پایه فلزی قرار گرفته و جای خالی دندان به طور کامل پر میشود. در ادامه مراحل ایمپلنت دندان را به طور کامل به شما توضیح میدهیم تا بدانید در طول این جراحی چه اقداماتی انجام میشود.
چه اقداماتی قبل از شروع مراحل کاشت ایمپلنت دندان انجام می شوند؟
قبل از انجام مراحل ایمپلنت دندان موارد زیر انجام میشوند:
- معاینه جامع دندانپزشکی: دندانپزشک سلامت دهان و دندان شما را از نظر وضعیت دندانها، لثه و استخوان فک ارزیابی میکند. اشعه ایکس یا سی تی اسکن نیز برای ارزیابی تراکم استخوان و شناسایی هر گونه مشکل اساسی گرفته میشود.
- برنامهریزی درمان: بر اساس نتایج معاینه، دندانپزشک یک برنامه درمانی شخصی شامل تعیین تعداد و جایگذاری ایمپلنتها، انتخاب نوع و اندازه مناسب ایمپلنت تعیین میکند و تصمیمگیری در مورد نیاز به روشهای اضافی مانند پیوند استخوان یا لیفت سینوس را انجام میدهد.
- مراحل آماده سازی: در صورت لزوم، اقدامات آمادهسازی مانند کشیدن دندان، درمان بیماری لثه یا پیوند استخوان ممکن است قبل از عمل ایمپلنت دندان انجام شود.
- بحث در مورد انتظارات بعد از عمل ایمپلنت: دندانپزشک در مورد نتایج مورد انتظار عمل ایمپلنت دندان، خطر یا عوارض احتمالی و هر گزینه درمانی جایگزین با شما صحبت خواهد کرد.
مراحل ایمپلنت دندان جلو
مراحل انجام ایمپلنت دندان جلویی تفاوت چندانی با مراحل کاشت دندان عادی ندارد. اگر قصد جایگزینی دندان های قدامی خود را با روش کاشت ایمپلنت دارید، باید مراحل زیر را در حین جراحی طی کنید:
- برای اطمینان از استحکام استخوان فک جهت انجام ایمپلنت دندان جلو، ابتدا باید بیمار از دندان خود عکس سی تی اسکن یا عکس های رادیوگرافی پانوراما بگیرد و به دندانپزشک نشان دهد تا به صورت سه بعدی وضعیت دندان او بررسی شود.
- متخصص ایمپلنت دندانی، با استفاده از داده هایی که از آزمایشات و عکس های دندان بیمار به دست آورده درمورد روش انجام کاشت دندان، محل قرارگیری ایمپلنت، عمق و زاویه فیکسچر و … تصمیم میگیرد. این مرحله ایمپلنت دندان جلو معمولا به صورت کامپیوتری انجام شده و حتی میتوان نتیجه کار را نیز مشاهده کرد.
- در مرحله سوم نصب ایمپلنت دندان قدامی، اگر نیازی به عمل پیوند استخوان بود، باید کمی از استخوان قسمت دیگری از بدن برداشته شود و در فک جوش بخورد تا شرایط اولیه برای کاشت دندان مهیا شود.
- در این مرحله، ایمپلنت درون فک کاشته میشود. معمولا کاشت ایمپلنت دندان جلویی حدود یک ساعت یا حتی کمتر طول میکشد و میتواند به صورت فوری یا عادی انجام شود. از آنجایی که دندان جلو بیشتر از سایر دندان ها جلب توجه میکند، معمولا بیماران روش ایمپلنت فوری را برای جایگزینی دندان قدامی خود انتخاب میکنند.
- در آخرین مرحله ایمپلنت دندان جلو، تاج دندان روی فیکسچر که یکی از اجزای ایمپلنت دندان است، قرار داده می شود. تاج دندان میتواند با روش بریج (پل) یا پروتز مصنوعی نصب شود. هدف از انجام این کار، حفظ زیبایی دهان است و بیمار نمیتواند این دندان را گاز بگیرد. تا زمانی که ایمپلنت به طور کامل با استخوان فک جوش خورد و بهبودی حاصل شد، تاج دندان دائمی روی ایمپلنت قرار میگیرد.
مراحل ایمپلنت دندان آسیاب
- برای انجام ایمپلنت دندان آسیاب بهتر است قبل از هر چیز ریشه دندان با کمترین آسیب به استخوان فک از لثه خارج شود. بدین منظور دندانپزشک از روش آتروماتیک استفاده می کند. در این روش از دستگاه پیزو سرجری برای خارج کردن ریشه باقی مانده استفاده می شود.
- حال در صورت نیاز پیوند استخوان انجام می شود.
- عمل پیوند استخوان معمولاً با استفاده از پودر استخوان آلوگرافت انجام می شود. این پودر در نقطه ای که استخوان تحلیل رفته است ریخته شده و روی آن غشایی از جنس کلاژن گذاشته می شود.
- برای کاشت ایمپلنت دندان، لثه به طور کامل باز می شود تا استخوان فک کاملا نمایان شود. حال با روش drilling حفره مورد نیاز ایجاد می شود.
- سپس پیچ ایمپلنت داخل حفره جایگذاری شده و روی آن درپوش cover screw قرار داده می شود. برای پوشاندن فضا از healing abutment استفاده می شود. پس از گذشت چند ماه محل مورد نظر به وسیله لیزر یا پانچ باز شده و اباتمنت جایگزین درپوش می شود.
- سپس در آخرین مرحله ایمپلنت دندان، مرحله قالب گیری انجام شده و پس از دو هفته روکش دائم آماده نصب می شود.
مراحل ایمپلنت فک پایین
مراحل کاشت دندان فک پایین، مشابه ایمپلنت دندان های فک بالا میباشد اما به دلیل حساسیت هایی که در این جراحی وجود دارد، باید انجام این روش را به یک متخصص حرفه ای ایمپلنت بسپارید. اگر ایمپلنت فک پایین به درستی انجام نشود، احتمال بروز مشکلاتی از قبیل لق شدن و عفونت ایمپلنت بالاتر میرود. مراحل ایمپلنت فک پایین به صورت گام به گام عبارتند از:
- کشیدن دندان: اگر دندانی از قبل در فک باقی مانده است، باید ابتدا این دندان به طور کامل کشیده شود. کشیدن دندان در فک پایین که نیاز به ایمپلنت دارد، مانند سایر دندان ها نیست زیرا اگر به استخوان اطراف آن آسیب وارد شود، ممکن است با عوارضی از قبیل لق شدن و عفونت ایمپلنت مواجه شوید. اینجاست که اهمیت یک متخصص ایمپلنت دندان ماهر با یک دندانپزشک معمولی مشخص می شود. یک جراح متخصص باید بتواند دندان را طوری بکشد که به استخوان فک هیچ صدمه ای نرسد.
- پیوند استخوان: درصورتی که لثه های بیمار از استحکام کافی برخوردار نباشد، باید ابتدا عمل پیوند استخوان انجام شود. همان طور که در بخش های قبل اشاره کردیم، در عکس های OPG، سی تی اسکن و بررسی هایی که دندانپزشک انجام میدهد، مشخص میشود که آیا بیمار به عمل پیوند استخوان نیاز دارد یا نه.
- قرار دادن ایمپلنت در فک: بعد از اینکه دندان پزشک، مکان قرار دادن ایمپلنت را آماده کرد، این پایه را با روش دستی یا با موتورهای جراحی داخل فک پایین قرار داد. یکی از تفاوت های روش ایمپلنت دندان های فک پایین، این است که باید تمام فیکسچر در داخل استخوان فرو رود.
- نصب روکش: قالب گیری ایمپلنت انجام شده و سپس روکش تیتانیومی یا زیرکونیا روی اباتمنت متصل می شود.
مراحل ایمپلنت با پودر استخوان
مراحل ایمپلنت دندان از نظر کلی کاملاً با یکدیگر یکسان است اما قبل از جراحی ایمپلنت، نیاز به یک جراحی دیگری به نام پیوند استخوان وجود دارد. پیوند استخوان برای ایمپلنت معمولاً زمانی مورد نیاز است، که استخوان ناحیه بی دندانی، دچار تحلیل شده و تراکم کافی برای قرار دادن پایه وجود ندارد.
در این شرایط وابسته به نظر متخصص، پیوند استخوان قبل از ایمپلنت انجام می شود. در این جراحی ابتدا لثه برش می خورد، و در ناحیه که تحلیل وجود دارد، پودر استخوان ریخته می شود. پس مدتی فرآیند استخوان سازی انجام می شود و سپس امکان انجام بقیه مراحل ایمپلنت فراهم می شود.
مراحل ایمپلنت فوری
مراحل ایمپلنت فوری، در برخی جزییات با یکدیگر متفاوت هستند. در ایمپلنت های فوری از پایه های مخصوص استفاده می شود که با سرعت بیشتری به استخوان فک جوش می خورند و می توان روکش ایمپلنت را سریع تر بر پایه نصب کرد. البته برای انجام ایمپلنت فوری برخی شرایط خاص نیز مورد نیاز هستند. معمولاً فرآیند ایمپلنت فوری در کمتر از یک ماه به اتمام می رسد.
عمر ایمپلنت دندان
ایمپلنت یک درمان دائمی است. به این مفهوم که ما تعداد سال برای عمر دندان ایمپلنت شده قائل نیستیم. با این حال، عوامل مختلفی بر عمر ایمپلنت اثرگذار هستند. برخی از عوامل موثر بر طول عمر ایمپلنت وابسته به پزشک و تعدادی از عوامل وابسته به بیمار هستند.
در رابطه با عوامل وابسته به پزشک بهتر است که ایمپلنت توسط یک متخصص جراح فک و صورت یا متخصص پریو حاذق، با مهارت و تجربه کافی گذاشته شده است. و از برندهایی استفاده شود که شرکت های معتبر در دنیا آن ها را ساپورت و تامین قطعات کنند. مواردی که بیمار باید برای نگهداشت ایمپلنت بهتر است لحاظ کند یک، بهداشت دهان و دندان و دو وارد نکردن فشار زیاد بر روی ایملنت است، کنترل مصرف سیگار ،و مراقبت از این پیوند است . در نظر داشته باشید که بیمار حتما باید به صورت دورهای توسط پزشک معاینه شود تا اگر مشکلی وجود داشته باشد، برطرف شود.
ایمپلنت دندان چقدر طول می کشد؟
کل فرآیند عمل ایمپلنت دندان معمولاً دو الی سه ماه زمان میبرد. زمان دقیق این فرآیند به مولفههای مختلفی مانند: تعداد نواحی بی دندانی، شرایط استخوان، شرایط لثه، میزان تراکم استخوان، شرایط جسمی و فیزیکی بیمار، شرایط مالی بیمار، بهداشت دهان و دندان بیمار، و نوع ایمپلنت و جراحی های تکمیلی آن بستگی دارد. در صورتی که تصمیم به انجام ایمپلنت دندان را دارید، بهتر است با متخصصان کلینیک دندانپزشکی غرب تهران مشورت کنید تا بهترین روش درمان را برای شما انتخاب کنند.
پرسش و پاسخ مراحل ایمپلنت دندان
مراحل ایمپلنت دندان چقدر طول میکشد ؟
صفر تا صد مراحل ایمپلنت دندان از جراحی تا نصب روکش به طور میانگین بین 1 الی 6 ماه وابسته به شرایط فرد و نوع ایمپلنت به طول می انجامد.
سخت ترین مرحله ایمپلنت دندان کدام است ؟
انجام جراحی ایمپلنت دندان به عنوان سخت ترین مرحله یاد می شود و علت آن حساسیت و تهاجم در آن است اما نیاز به نگرانی وجود ندارد، فرد به علت بی حسی دردی احساس نخواهد کرد.
مراحل ایمپلنت دندان درد دارد ؟
جراحی ایمپلنت دندان به علت استفاده از بی حسی، فرد چیزی احساس نخواهد کرد و درد اندکی در روز بعد آن وجود دارد که با مسکن قابل رفع است و سایر مراحل نیز دردی به وجود نخواهند آورد.