مقاطع تحصیلی و گرایشهای رشته فیزیوتراپی
کلمه فیزیوتراپی
فیزیوتراپی شیراز: کلمه فیزیوتراپی از دو قسمت تشکیل شده است که به معنی عوامل فیزیکی و درمان است که در واقع فیزیوتراپی همان طب فیزیکی است که برعکس خیلی از رشته های دیگر با مواد شیمیایی و داروها کار ندارند و با استفاده از عوامل مکانیکی و فیزیکی بیماران را درمان می کنند. برای توانبخشی به بیماران نقش بسیار تاثیرگذاری را در جامعه ایفا می کنند و از ناتوان شدن اشخاص در تصادفات و حادثه ها جلوگیری می کنند.
رشته فیزیوتراپی چیست؟
فیزیوتراپی یکی از رشته های توانبخشی است و توانبخشی مجموعه اقداماتی است که برای یک شخص معلول یا بیمار انجام می دهد تا تشخیص بتواند از نظر جسمی- روانی- اجتماعی حداکثر توانائی و استقلال خود را به دست آورد و زندگیش را به حد طبیعی نزدیک سازد. برخی از حوادث سبب میشوند که اندام حرکتی انسان ناتوان شوند و از کار بیفتند و برای بهبود این وضعیت فیزیوتراپیست ها وارد عمل می شوند.
اهداف رشته فیزیوتراپی
بهترین فیزیوتراپی شیراز: هدف رشته فیزیوتراپی تقلیل عوارض بیماریها و درمان کردن بیماری ها و همینطور از بین بردن عواملی است که سبب محدود شدن و ناتوان شدن دامنه حرکت بیماران می شود.
هدف از ارائه رشته فیزیوتراپی در دانشگاه ها، تربیت متخصصانی است که بتوانند بر اساس دستورات پزشک، به درمان فیزیکی بیماران بپردازند. من جمله صدماتی که به وسیله طب فیزیکی قابل معالجه هستند عبارتند از: بیماری های مفصلی، روماتیسمی، ضایعات ورزشی و ….
دانشجویان رشته فیزیوتراپی باید روحیه روبرو شدن با انواع بیماران را داشته باشند
جایگاه رشته فیزیوتراپی
در جوامع توسعه یافته رشته فیزیوتراپی و فیزیوتراپیست ها از جایگاه بالایی بهره مند هستند؛ علت این امر آن است که این شاخه از علم بدون استفاده از دارو و اعمال سنگین جراحی و با استفاده از تجهیزات مکانیکی، نور، آب، روش های فیزیکی و محیطی، پرتوهای پر انرژی نور، پرتوهای فروسرخ، پرتوهای یو وی « UV»، برق، جریان های الکتریکی و فرکانس های فراصوتی با استفاده از روش هایی مانند تمرین تراپی، الکتروتراپی بر مهارت های ورزشی و ماساژ به درمان بیماران که دچار اختلال های ماهیچه ای، اسکلتی، عصبی، نقص ایمنی مادرزادی و غیره هستند کمک می کنند. با توجه به توضیحات ذکر شده یک فیزیوتراپیست باید به قوانین فیزیکی تسلط زیادی داشته باشد.
توانایی های لازم جهت تحصیل در رشته فیزیوتراپی
نخستین موردی که برای یک دانشجوی رشته فیزیوتراپی بسیار حائز اهمیت است، توانایی جسمی و روحی وی است. این مؤلفه تقریباً برای تمام رشته های پزشکی، پیراپزشکی و مانند آن ها اجباری است. دانشجویان رشته فیزیوتراپی با انواع مختلفی از بیماران سر و کار دارند که امکان دارد دچار بیماری های عفونی باشند، عقب مانده ذهنی یا جسمی باشند و …. از همین رو باید روحیه روبرو شدن با آن ها را داشته باشند.
در مورد تیپ شخصیتی برای تحصیل در رشته فیزیوتراپی باید بگوییم که بهتر است یک تست شخصیت شناسی معتبر بدهید که ببینید چه تیپ شخصیتی دارید. ۱۶ تیپ شخصیتی گوناگون در آدم های مختلف وجود دارد. به عنوان مثال تیپ های شخصیتی ENFP – ISFP –ESFP –ESFJ –INFP می توانند برای یک فیزیوتراپی موفق تر باشند.
رشته فیزیوتراپی به ارزیابی دقیق آسیب های ورزشی می پردازد
تعداد کل واحدهای درسی رشته فیزیوتراپی
– دروس عمومی: ۲۰ واحد
– دروس پایه: ۴۷ واحد
– دروس تخصصی: ۴۴ واحد
– کارآموزی درعرصه: ۲۴ واحد
مقاطع تحصیلی و گرایش های رشته فیزیوتراپی
رشته فیزیوتراپی دارای سه مقطع تحصیلی کارشناسی پیوسته، کارشناسی ارشد ناپیوسته و دکتری است.
مدت تحصیل در دوره کارشناسی رشته فیزیوتراپی ۴ سال و در دوره کارشناسی ارشد رشته فیزیوتراپی ۲ سال می باشد.
۱. مقطع کارشناسی ارشد فیزیوتراپی
رشته فیزیوتراپی در کشور ایران در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری ارائه می شود. کارشناسان فیزیوتراپی در ایران همیار افراد معلول و بیماران هستند و افرادی که محدودیت جسمی و حرکتی داشته با کمک فیزیوتراپیست ها میتوانند تا حدودی استقلال جسمی روحی و اجتماعی خود را بازیابند.
دروس فیزیولوژی عمومی، فیزیولوژی عصب و عضله، تشریح سر و گردن و تنه، بیوشیمی و داروشناسی، تشریح اندام فوقانی، تشریح اندام تحتانی، تشریح سطحی، تشریح اعصاب، بافت شناسی، آسیب شناسی، روانشناسی عمومی و بیماران، بیماری های قلبی و عروقی، ژنتیک، بیماری های مغز و اعصاب، ارتوپدی، جراحی عمومی، بیماری های روماتیسمی و پوستی، روانپزشکی، مدیریت بخش فیزیوتراپی، رادیولوژی، کمک های اولیه، زبان تخصصی، اصول توانبخشی و فیزیوتراپی، فیزیوتراپی در بیماری های اعصاب، فیزیوتراپی در بیماری های قلبی و عروقی، فیزیوتراپی در بیماری های پوستی و روماتیسمی، فیزیوتراپی در بیماری های ارتوپدی، فیزیوتراپی در بیماری های جراحی، کینزیولوژی و بیومکانیک، اصول تمرین درمانی، روش های اختصاصی تمرین درمانی، الکتروتراپی، وسایل کمکی و اندام های مصنوعی، درمان های دستی، درمان مبتنی بر شواهد، اخلاق حرفه ای، ارزشیابی دستگاه اسکلتی عضلانی جزء دروس پایه و تخصصی لیسانس رشته فیزیوتراپی هستند که اشخاص بعد از اخذ مدرک لیسانس رشته فیزیوتراپی میتوانند به عنوانِ فیزیوتراپیست مشغول بکار شوند.
۲. مقطع کارشناسی ارشد فیزیوتراپی
کارشناسی ارشد رشته فیزیوتراپی یکی از رشته های توان بخشی می باشد. این دوره به مجموعه اقداماتی که در جهت ارزیابی، شناسایی و درمان بیماران کم توان و ناتوان جسمی انجام می شود، می پردازد. درمان های رشته فیزیوتراپی حاوی استفاده از تجهیزات فیزیکی مانند نور، ورزش، و اشعه مادون قرمز، گرما و جریانات الکتریکی، به کارگیری مانورهای دستی، تمرین درمانی، هیدروتراپی و فرا صوتی می باشد. دانش آموختگان رشته فیزیوتراپی با توجه به مهارت هایی که در طی این دوره کسب می نمایند، میتوانند به جلوگیری، درمان، مشاوره و آموزش بیماران و انجام امور پژوهشی بپردازند.
در جوامع توسعه یافته رشته فیزیوتراپی از جایگاه بالایی بهره مند هستند
تغذیه ورزشی، فیزیولوژی ورزشی، بیومکانیک ورزشی، الکترومیوگرافی، ، اصول فیزیولوژی تمرین درمانی، فیزیوتراپی در آسیب های ورزشی، کارورزی بالینی، فیزیوتراپی آسیب های ورزشی، سمینار و پایان نامه از واحدهای تخصصی اجباری فوق لیسانس رشته فیزیوتراپی ورزشی است.
ای ام جی پیشرفته، فیزیولوژی قلب و عروق و تنفس، فیزیولوژی پیشرفته عصب و عضله، تجزیه و تحلیل فعالیت های ورزشی در سطح پیشرفته از دروس تخصصی اختیاری فوق لیسانس رشته فیزیوتراپی ورزشی هستند.
۳. مقطع دکتری فیزیوتراپی
دكترای رشته فیزیوتراپی به دوره ای اطلاق می شود كه تحصیلات بالاتر از كارشناسی ارشد رشته فیزیوتراپی را شامل شود و مقصود از ایجاد آن تربیت افرادی متخصص و مسلط به مطالب علمی و قادر به انجام پژوهش در رشته مربوطه میباشد تا با بكارگیری روشهای توسعه یافته تحقیق و درمان در این رشته آگاهی، كارآیی و مهارت علمی و عملی بالاتری را جهت آموزش، پژوهش به دست آورند. حداكثر بازه زمانی مجاز تحصیل (آموزشی پژوهشی) ۵/۴ سال است. درصورتیكه دانشجو در برهه زمانی مجاز تحصیل نتواند دروس خود را به پایان رسانیده و از رساله خود دفاع نماید از ادامه تحصیل در رشته فیزیوتراپی محروم می شود.