معجزه ای به نام فیزیوتراپی با لیزر پرتوان در منزل

سیاتیک نام عصب بزرگی است که از پایین کمر به پشت باسن، پشت ران و ساق کشیده شده است. منظور از درد سیاتیک اعمال فشار روی عصب سیاتیک است که منجر به یک درد شدید در کمر، باسن، پشت ران و ساق پا میشود. عوامل بسیاری موجب ایجاد درد سیاتیک میشود. در این میان، در عضلات فیله کمر و نقاط ماشه ای باسن یکی از رایجترین منابع ایجاد کمردرد و درد سیاتیکی هستند.

لیزر پرتوان - کلینیک فیزیوتراپی دکتر نصیری - فیزیوتراپی در جنت آباد

رها سازی عصب سیاتیک

برای اینکه با روش رها سازی عصب سیاتیک آشنا شویم لازم است ابتدا با آناتومی این بخش از بدن آشنایی پیدا کنیم. عضلات پاراورتبرال یا پاراسپاینال، که بنام عضلات فیله معروفند برجستگی دو طرف را تشکیل میدهند.

عضلات فیله وظیفه صاف کردن ستون فقرات را بر عهده دارند و از آنجاییکه در ارتباط تنگاتنگ با مهره های کمر هستند نقش مهمی در سلامت آن دارند. فشار وارده به ستون فقرات گاهی منجر به ایجاد اسپاسم حاد و دردناک عضلات فیله میشود.

در توضیح اینکه چرا عضلات به اسپاسم میروند باید گفت که اسپاسم جواب دفاعی بدن به فشار وارده به سیستم اسکلتی و عضلانی است. در بدن یک سری واکنش حمایتی وجود دارد که برای حفاظت از ساختارهای حساس بکار میرود. بدن در مواجه با عومل خطر حالت پس کشیدن به خود میگیرد.

واکنش پس کشیدن در تمام بدن به عنوان یک عامل حفاظت کننده از آسیب است. اگر عضلات خصوصا عضلات مهمی چون فیله ستون فقرات، بنا به هر دلیلی تحت فشار بیش از اندازه یا ناگهانی قرار بگیرند، سریعا واکنش پس کشیدن را نشان میدهند که در اینجا به شکل اسپاسم شدید و گرفتگی ماهیچه ای نمایان میشود.

این گرفتگی ها با نام کاملتر اسپاسم محافظتی شناخته میشوند که موید توضیحات فوق است. عضلات فیله به مهره های کمری اتصال دارند لذا تغییرات این گروه عضلانی به آسانی منجر به صدمه به مهره های کمر، دیسک بین مهره ای و عصب سیاتیک خواهد شد. وقتی صحبت از رها سازی عصب سیاتیک میکنیم در واقع به دنبال آزاد کردن عصب سیاتیک از لابلای الیاف سفت و درهم پیچیده عضلات است.

علت درد سیاتیک

یک علت که موجب ایجاد فشار بیش از حد به کمر میشود شامل خم کردن و چرخاندن همزمان ستون فقرات است. در این حرکات ترکیبی، فشاری بیش از حد تحمل به عضلات ستون فقرات وارد می آید که میتواند منجر به گرفتگی و درد شدید کمر و درد سیاتیک بشود. یکی دیگر از علت ها وجود ضعف در عضلات شکمی، عضلات باسن و عضلات ران است. هل دادن اشیای سنگین فشار زیادی را به این منطقه وارد میکند و ممکن است منجر به درد سیاتیک شود.

علت درد سیاتیک در زنان

اکثر خانم ها با خود کیف دستی حمل میکنند که اغلب هم به صورت یکطرفه استفاده میشود. حمل کیف بخصوص اگر سنگین و بزرگ باشد راستای ستون فقرات را برهم زده و علتی برای کمر درد و درد سیاتیک است. حمل کوله پشتی سنگین در جوانان هم به ستون فقرات فشار زیادی وارد کرده و زمینه ساز کمر درد و درد سیاتیک میشود. پوشیدن کفش پاشنه بلند در زنان و یا کفش نامناسب الگوی توزیع وزن را تغییر داده و یکی از دلایل درد سیاتیک است. علت دیگر درد سیاتیک در زنان حاملگی است.

اصولا وجود شکم بزرگ روی مهره ها فشار وارد کرده و موجب درگیری عصب سیاتیک میشود. حرکات سریع و ناگهانی و پرورش عضلات فیله بیش از حد معقول میتواند منجر به گرفتاری بیمار بشود. وجود زوایای متفاوت در مفاصل بدن در زنان، ضعیف تر بودن عضلات، سبک زندگی نادرست، فرم بدنی نامناسب در برخی زنان همگی از دلایل درد سیاتیک در زنان است.

علائم درد سیاتیک

هر عاملی که موجب درگیری عصب سیاتیک شود موجب ایجاد میشود. در موارد شدیدتر بیمار در پشت ران خود هم احساس درد میکند و الگوی شناخته شده درد سیاتیک را ایجاد میکند. علاوه بر ایجاد درد در باسن، پشت ران و ساق پا، خشکی و سفتی در حرکات تنه، از دیگر علایمی است که بیمار را آزار میدهد.

در مرحله حاد درد سیاتیک بیمار در خوابیدن، نشستن، ایستادن و راه رفتن مشکل دارد و از شدت درد به خود میپیچد. گاهی شدت درد سیاتیک آنچنان زیاد است که حتی با تزریق مسکن قوی هم آرام نمیگیرد.

اساسی ترین درمان سیاتیک است. دارو درمانی تنها درد را کم میکند. درد خود یک مکانیسم دفاعی است. در حضور درد بیمار از انجام بسیاری از کارهای آسیب رسان خودداری میکند. اما اگر قرار باشد با مصرف مسکن به تنهایی به درمان پرداخت، یک مانع اصلی در برابر آسیب جدید را برداشته ایم. بیمار ممکن است به اشتباه احساس بهبودی کند و بسیاری از نبایدها را انجام داده و بسیاری از بایدها را کنار بگذارد.

لذا آسیب پیشرفت بیشتری کرده و ساختارهای حساس تر داخلی را هم از بین میبرد. پس به درمانی احتیاج داریم که تنها به کاهش درد نپردازد بلکه بر روی عامل ایجاد کننده درد اثر بگذارد. بهترین گزینه درمان درد سیاتیک فیزیوتراپی در منزل  است. در پس از بررسی شرایط بیمار علت اصلی درد سیاتیک را تشخیص داده و درمان را روی عامل اصلی متمرکز میکنیم.

فیزیوتراپی درد سیاتیک با دستگاه

در فیزیوتراپی سیاتیک از دستگاه اولتراسوند و استفاده میکنیم. این امواج آسیب ناشی از تحت فشار بودن عصب سیاتیک را بازسازی میکنند. وقتی عصب مدتی تحت فشار قرار داشته به دلیل کاهش خونرسانی دچار آسیب میشود. برای بازسازی و اولتراسوند با گذر از لایه سطحی آسیب عصب را درمان میکنند.

تکنیکهای ویژه ، منوآل تراپی که با نام ماساژ فیزیوتراپی بین مردم شناخته میشود علاوه بر شناسایی منبع درد برای درمان هم بسیار کاربردی است. درمان دستی شامل نیرویی است که توسط دست متخصص فیزیوتراپی به بدن بیمار وارد میشود. این نیرو در جهتی است که فشار غیر عادی وارده به عصب سیاتیک حذف گردد.

ورزشهای فیزیوتراپی سیاتیک

ورزش برای درمان درد سیاتیک نقش مهمی ایفا میکند. ورزش درمانی و اصلاحی که با صلاحدید متخصص فیزیوتراپی انجام میشود کمک شایانی در اصلاح وضعیت و فرم ستون فقرات بیمار میکند و موجب اصلاح راستای بدن بیمار میشود. یکی از قوی ترین ابزارها که در درمان درد سیاتیک اثر معجزه آسا دارد فیزیوتراپی با لیزر پرتوان در منزل  است.

درای نیدلینگ سیاتیک در فیزیوتراپی

یکی از درمانهای نوین در درمان و درد سیاتیک است. درای نیدلینگ به سطح بسیار بالایی از دانش آناتومی وابسته است. تعیین نقاط ورود سوزن عملی بسیار دقیق و حساس است که به تجربه بالایی نیاز دارد. گاهی سوزنهایی با سایز 10 سانتی متر را وارد بدن بیمار میکنیم که در افرادیکه باسن بزرگتری دارند این سایز بزرگ ضروری است.

درمان سیاتیک در خانه

درمان اصلی در خانه برای درد سیاتیک استراحت کردن است. همین که شما فشار اضافی به عصب سیاتیک وارد نکنید و به عصب فرصت بازسازی بدهید در موارد خفیف موجب آزادسازی عصب سیاتیک میشود. عصب سیاتیک بسیار بافت حساسی است که با کمترین نیروی اضافی علائم دردناکی در فرد بوجود می آورد، با اختصاص دادن زمان استراحت کافی در طول روز، به سلامت آن کمک خوبی خواهید کرد. مصرف گروه ویتامین B هم موثر است. برای دریافت ویتامین B علاوه بر دارو، از تغذیه مناسب نیز استفاده کنید.

ورزش های کششی که در بالا آموزش دادم را روزانه انجام دهید، ورزش بهترین قرص برای درد سیاتیک است. انجام این ورزشهای سیاتیک را بخصوص به افرادیکه مدتها باید بشینند و یا بایستند مثل دندانپزشکان، آرایشگران، معلمین، مهمانداران هواپیما و… توصیه میکنم. وضعیت خواییدن خود را اصلاح کنید. از خوابیدن روی شکم پرهیز کنید.

پیاده روی برای درد سیاتیک مناسب است؟

در روزهای اول درد سیاتیک پیاده روی مناسب نیست، بویژه اگر درد حاد و شدیدی دارید بیشتر توصیه میکنم استراحت کنید و به بدن فشار وارد نکنید. اما پس از فروکش کردن نسبی علائم برای جلوگیری از ضعف بدن و تحلیل رفتن عضلات با زمان کوتاه پیاده روی را در منزل شروع کنید و به مرور زمان را بیافزایید.

 

دکمه بازگشت به بالا