بعد از ایمپلنت دندان چه دارویی بخوریم؟

بسیاری از بیماران از اینکه کاشت ایمپلنت دندانی چقدر ساده می تواند باشد و چگونه پس از آن ناراحتی بسیار کمی را تجربه می کنند، شگفت زده می شوند. ممکن است بعد از جراحی این سوال برایتان پیش بیاید که بعد از ایمپلنت فوری دندان یا ایمپلنت در یک روز  چه دارویی باید مصرف کنیم؟ در ادامه مقاله به توضیح کامل دستور العمل های بعد از جراحی ایمپلنت دندان می پردازیم.

پیشرفت های تکنولوژیکی و آماده سازی دقیق دندان ها از قبل به این معنی است که کاشت ایمپلنت یک روش جراحی جزئی نسبتا ساده است. بسیاری از ارزیابی ها و برنامه ریزی های کاشت ایمپلنت از قبل انجام می شود.

بهترین متخصص ایمپلنت شما یک معاینه کامل از دهان شما انجام خواهد داد که شامل گرفتن رادیوگرافی (اشعه ایکس) و گاهی اوقات سی تی اسکن از فک شما برای ارزیابی شکل و وضعیت استخوان شما خواهد بود. این کار به دندانپزشک اجازه می دهد تا دقیقاً نحوه و مکان قرارگیری ایمپلنت ها در طول درمان شما را برنامه ریزی کند.

پس از درمان کاشت دندان چه کاری باید انجام دهید؟

هنگامی که تصمیم گرفتید که از ایمپلنت های دندانی استفاده کنید، ترس اصلی شما ممکن است از روزی باشد که عمل ایمپلنت انجام می شود. اما بهتر است که به مراقبت های فوری و طولانی مدت بعد از دندان های جدید خود نیز فکر کنید.

پس از درمان ، این وظیفه شما خواهد بود که هر روز بهداشت دهان و دندان را برای سلامت ایمپلنت های خود رعایت کنید. مانند دندان های طبیعی، مهم است که برای جلوگیری از مشکلات، ایمپلنت را مانند دندان های طبیعی دندان را سالم نگه دارید که شامل بازدیدهای منظم از متخصص بهداشت خواهد بود.

به گفته سازمان بهداشت دهان، “اگر از ایمپلنت های شما به خوبی مراقبت شود، و اگر استخوانی که روی آن نصب شده است قوی و سالم باشد، می توانید انتظار داشته باشید که آنها برای سال های زیادی دوام بیاورند.”

دستورالعمل هایی توسط دندانپزشک به شما داده می شود که نحوه مراقبت از دهان خود را بلافاصله پس از درمان توضیح می دهد. موارد زیر همچنین راهنمایی هایی در مورد آنچه که پس از کاشت ایمپلنت انتظار دارید و چگونه ایمپلنت های دندانی و دهان خود را سالم نگه دارید ارائه می دهد.

آیا باید قبل از کاشت ایمپلنت، از کار مرخصی بگیرم؟

بعید است که نیاز به مرخصی از کار داشته باشید، اما ممکن است بخواهید برای احتیاط یک یا دو روز تعطیل برنامه ریزی کنید. سعی کنید تا چند روز بعد از درمان هیچ تعهد اجتماعی یا کاری بزرگی ترتیب ندهید.

آیا به کسی نیاز دارم که بعد ایمپلنت، مرا همراهی کند؟

به شما توصیه می شود در روز کاشت ایمپلنت از شخص دیگری بخواهید که شما را به خانه برساند. دندانپزشکان ایمپلنت معمولاً از بی حسی موضعی استفاده می کنند، اما در صورت درخواست می توانند به شما آرام بخش های قوی تر نیز ارائه دهند. این می تواند از طریق دهان یا از طریق داخل وریدی داده شود.

اگر آرامبخش را انتخاب کردید، یک فرد مسئول باید شما را تا قرار ملاقات همراهی کند، در جراحی بماند و بعد از آن شما را به خانه همراهی کند. دندانپزشک شما همچنین توصیه های بیشتری به شما می دهد که در صورت انتخاب آرامبخش، باید از آنها پیروی کنید.

آیا بعد از ایمپلنت باید داروی خاصی مصرف کنم؟

ممکن است نیازی به تسکین درد نداشته باشید، اما مطمئن شوید که مسکن های مناسب برای بعد از عمل در اختیار دارید. اگر به هر دارویی حساسیت دارید، لطفاً این موضوع را با دندانپزشک ایمپلنت خود در میان بگذارید.

ممکن است دندانپزشک به شما آنتی بیوتیک بدهد تا قبل یا بعد از عمل مصرف کنید. اگر برای شما آنتی بیوتیک تجویز می شود، برای کمک به جلوگیری از عفونت، حتما نسخه خود را تمام کرده باشید.

مراقبت های بعد از کاشت ایمپلنت

آیا از دهانم خون می آید؟

مقداری خونریزی جزئی پس از کاشت ایمپلنت دندان طبیعی است. دندانپزشک شما ممکن است از شما بخواهد که با گاز گرفتن محکم روی یک گاز به مدت حدود یک ساعت، روی ناحیه مورد نظر فشار وارد کنید. سپس پد باید به آرامی برداشته شود. در صورت لزوم این کار را با یک پد گاز دیگر برای 30 دقیقه دیگر تکرار کنید. در موارد بعید که خونریزی ادامه پیدا کرد، یک چای کیسه ای مرطوب شده را به مدت 30 دقیقه گاز بگیرید. اسید تانیک موجود در برگ های چای به تقویت لخته شدن خون کمک می کند.

پس از کاشت ایمپلنت، احتمال خونریزی بسیار کمتری در مقایسه با خواهید داشت، زیرا ایمپلنت در شکاف قرار می گیرد. هیچ محل استخراج باز برای بهبودی باقی نمانده است.

پس از درمان ایمپلنت از شستشوی دهان خودداری کنید و سعی کنید تا پایان روز محل جراحی را با زبان یا انگشتان خود مختل نکنید. این ممکن است با از بین بردن لخته خون ایجاد شده باعث خونریزی شود. تف، نی مکیدن یا دود نکنید. این همچنین می تواند لخته های خون را از بین ببرد و روند بهبود را کند کند.

بعد از کاشت ایمپلنت باید استراحت کنم؟

فعالیت‌های خود را در روز جراحی محدود کنید زیرا فعالیت بدنی می‌تواند باعث ضربان‌شدن و تشدید خونریزی شود. اگر خونریزی ادامه داشت، باید با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

آیا صورتم متورم خواهد شد؟

ممکن است پس از درمان دچار تورم و/یا کبودی شوید. تورم تا روز بعد از جراحی مشخص نمی شود و دو تا سه روز بعد به اوج خود می رسد. این طبیعی است و می‌توان آن را با استفاده فوری از کیسه‌های یخ (یا کیسه‌ای نخود فرنگی منجمد) که در یک حوله پیچیده شده و در سمتی از صورت که در آن ایمپلنت‌ها قرار داده شده است، کاهش داد. دندانپزشک شما ممکن است توصیه کند که در روز قرار دادن، کیسه های یخ را باید به مدت 20 دقیقه و 10 دقیقه خاموش کنید. بعد از 24 ساعت یخ دیگر اثری نخواهد داشت. در این مرحله، اعمال گرمای مرطوب می تواند در کاهش اندازه تورم مفیدتر باشد.

چه زمانی باید مسکن مصرف کنم؟

این احتمال وجود دارد که بعد از کاشت ایمپلنت دندان، ناراحتی خفیفی را تجربه نکنید. دندانپزشک شما ممکن است به شما پیشنهاد کند که اولین دوز مسکن خود را قبل از از بین رفتن داروی بیهوشی مصرف کنید و سپس آنها را به طور منظم با حداکثر دوز اعلام شده برای دو روز اول پس از جراحی مصرف کنید. برای اکثر بیماران، داروهای مسکن بدون نسخه که به طور معمول برای سردرد مصرف می کنید، کافی است.

هر گونه درد یا ناراحتی پس از جراحی باید به تدریج هر روز کاهش یابد. اگر بعد از چند روز افزایش درد و تورم را تجربه کردید، باید با دندانپزشک خود تماس بگیرید، که در مورد مراقبت های پس از آن و داروهای مسکن مناسب برای حفظ آرامش شما توصیه می کند.

مراقبت بلند مدت از ایمپلنت

هنگامی که ایمپلنت های جدید و لثه اطراف بهبود یافتند و دندان های جایگزین شما نصب شدند، باید مانند دندان های طبیعی و طبیعی از آنها مراقبت شود. برای حفظ سلامت دندان ها و لثه های خود، دو بار در روز مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و به طور منظم به دندانپزشک و بهداشت مراجعه کنید.

اگر تمیز کردن دندان ضعیف باشد، باکتری ها می توانند تجمع کرده و باعث التهاب شوند. در صورت عدم درمان، التهاب می تواند باعث از بین رفتن استخوان اطراف ایمپلنت شود. در نهایت، ایمپلنت لنگرگاه خود را در استخوان از دست می دهد، شل می شود و می تواند بیفتد.

خوشبختانه امروزه دیگر از دست دادن دندان ها نگران کننده نیست و با روش ایمپلنت، به راحتی می توان دندان های از دست رفته را بازیابی کرد. این عمل بسیار حساس بوده و به مراقبت های خاصی نیاز دارد. در این مقاله با مراقبت بعد از ایمپلنت دندان آشنا می شویم.

به طور کلی مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان شامل رعایت در مصرف مواد غذایی، فعالیت ها و شستشوی دهان و دندان می باشد. در اینجا آنچه که باید بعد از انجام ایمپلنت دندان رعایت کنید را به شما شرح می دهیم.

بعد از ایمپلنت چه بخوریم؟

گام اول مراقبت بعد از جراحی لثه و ایمپلنت، انتخاب رژیم غذایی مناسب و نوع غذا بعد از ایمپلنت است. مایعات فراوانی مصرف کنید. در روزی که عمل جراحی ایمپلنت انجام می شود باید فقط غذاهای نرم و مایعات مصرف کند. خوشبختانه به زودی می توانید به رژیم غذایی عادی و همیشگی خود برگردید، مگر این که پزشک معالج دستوری خلاف این موضوع دهد.
از مصرف نوشیدنی های گاز دار (کربن دار) و مایعات داغ تا 48 ساعت پس از انجام ایمپلنت دندان خودداری کنید.

نوشیدنی ها

  • آب
  • آب میوه
  • یخ در بهشت
  • بستنی های میوه ای

خوراکی ها

  • ژله
  • دسر
  • ماست
  • پوره سیب
  • میلک شیک

غذا های نرمی که پس از رفع بی حسی دهان می توانید بخورید:

  • سیب زمینه پوره شده
  • پاستا
  • تخم مرغ ها
  • پنکیک
  • غلات و بسکوییت های کرم دار
  • سوپ های مختلف ( حواستان باشد که نباید در حالت خیلی داغ مصرف شوند)

در صورت مشاهده بهبود وضعیت، با مشورت پزشک می توانید رژیم غذایی خود را گسترش دهید.

مراقبت بعد از ایمپلنت

بعد از انجام جراحی ایمپلنت نیاز به یکسری مراقبت بعد از ایمپلنت وجود دارد که به توضیح آن ها می پردازیم. برای بهبود و ترمیم دندان جراحی شده می بایستی مدتی وقت به آن اختصاص دهید.

1. استراحت کنید

بعد از قرار جراحی دندان، بقیه روز را می استراحت کنید. اگر دندانپزشک به شما آرامبخش بدهد، احتمالاً هنوز احساس خواب آلودگی خواهید کرد. بنابراین، فعالیت هایی مانند رانندگی را نباید انجام دهید. همچنین باید از انجام فعالیت های سنگین پرهیز کنید. هر چیزی را که می تواند لخته خون را از بین ببرد و منجر به خونریزی شود، بلند یا خم نکنید. در زمان خواب با استفاده از بالش های اضافی سر خود را بلند کنید.

2. دستورالعمل ها را دنبال کنید

دندانپزشک ممکن است به شما بگوید که در ابتدا از مسواک زدن و دهان شویه خودداری کنید زیرا ممکن است در این مرحله دهان شما حساس باشد. آنها ممکن است به شما بگویند از خودداری کنید، اما دندان های دیگر خود را مانند معمول مسواک کنید.

3. یخ

ممکن است کبودی یا تورم صورت داشته باشید که طبیعی است. به مدت 30 دقیقه یخ را روی فک خود قرار دهید، 20 دقیقه آن را بردارید و دوباره تکرار کنید (در24 ساعت اول ضروری است). اگر هر دو طرف دهان شما جراحی شد، یخ را به هر طرف دهان خود قرار دهید و از یک طرف به آن طرف بروید. تورم شما باید بعد از چند روز کاهش یابد. اگر متوجه چرک شدید یا تب داشتید، احتمالا عفونت باشد، دندانپزشک خود را فوراً در جریان بگذارید.

4- از لخته خون محافظت کنید

تمام تلاش خود را انجام دهید تا لخته خون از بهبود زخم های دهان شما نکند. بنابراین، از نوشابه های گازدار، الکل و نوشیدنی ها استفاده نکنید. همچنین چند روز بعد از عمل سیگار نکشید و سعی کنید از تف کردن خودداری کنید.

5- مراقب آنچه می خورید باشید

غذاهای نرم و خنک پس از انجام عمل خوب است. برخی از غذاهای جامد عبارتند از:

  • سیب
  • ماست
  • بلغور جو دوسر
  • سوپ ولرم

از غذاهای خیلی سرد ، گرم ، جویدنی ، سفت یا پر ادویه پرهیز کنید.

6. تمام داروهای ضد درد را مصرف کنید

برای کنترل درد احتمالاً در ابتدا به مسکن نیاز خواهید داشت. در برخی موارد، مسکن های بدون نسخه مانند استامینوفن خوب هستند، اما در موارد دیگر ممکن است دندانپزشک مسکن قوی تری را تجویزکند.

7. توجه کنید

مراقب تب، عفونت یا تورم باشید که بیش از دو روز طول نکشد. همچنین به تنفس یا بلع خود برای هر مشکلی توجه کنید. همچنین ممکن است به داروی بی حسی که دندانپزشک به شما تزریق کرده است واکنش آلرژیک داشته باشید. در این صورت، فوراً با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

8. پیگیری

قرار ملاقات های برنامه ریزی شده برای پیگیری بعد از جراحی خود را فراموش نکنید، تا دندانپزشک بتواند از بهبودی مناسب شما اطمینان حاصل کند.

همیشه 48 ساعت پس از انجام عمل جراحی ایمپلنت بسیار مهم و ضروری است. در این بازه زمانی علائم و نشانه های مربوط به ایمپلنت بیشتر از هر وقت دیگری خود را نشان می دهند.
در یک ساعت پس از عمل جراحی دهان خود سعی کنید بسته گازی که بر روی دندان های شما قرار گرفته است را تا حدی با فشار کم روی دندان حفظ کنید و اجازه جابجا شدن آن را در دهان ندهید.
مطمئن شوید که این گاز پانسمان در یک ساعت اول در جای خود باشد و آن را تعویض نکنید، مگر این که خون ریزی شدید و ادامه داری را در آن ناحیه داشته باشید. اگر مشکل خون ریزی دارید و قطع نمی شود، گاز پانسمان جدید را به مدت 30 دقیقه بر روی ناحیه جراحی و خون ریزی قرار داده و سپس آن را تعویض کنید. پس از آن باید گاز پانسمان را هر 30 الی 45 دقیقه تعویض کنید.
در روز های اول پس از عمل جراحی ایمپلنت دندان ممکن است علائم خاصی را تجربه کنید. از جمله این علائم می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • خارش
  • خون ریزی ادامه دار و مقاوم در ناحیه مربوطه
  • ورم
  • درد

داشتن چنین علائمی در نوع خود بد نیست چرا که بدین معناست که بدن شما در حال بهبود و خود درمانی است و به شکل طبیعی این پروسه را طی می کند. برای این که دوره بهبود شما به خوبی در جریان باشد و عوارض جانبی و مشکلات خاصی وجود نداشته باشند حتما از نکات و ترفند های زیر استفاده کنید:

  • ناحیه جراحی خود را هرگز دستکاری نکرده و با آن کاری نداشته باشید
  • در شب جراحی دهان خود با یک مسواک بسیار نرم دهانتان را مسواک بزنید
  • پس از گذشته 24 ساعت از عمل جراحی خود، دهانتان را هر روز 2 تا 3 بار با دهان شویه بشویید
  • استراحت بعد از ایمپلنت را جدی بگیرید.
  • در صورت نیاز از قرار دادن یخ بر روی ناحیه جراحی استفاده کنید

بعد از ایمپلنت چند روز آنتی بیوتیک بخوریم؟

به نظر می رسد استفاده روتین از آنتی بیوتیک ها در درمان ایمپلنت های دهانی بسیار گسترده باشد. استفاده از آنتی بیوتیک قبل یا بعد از جراحی ایمپلنت باید با تجویز دندانپزشک باشد. مصرف آنتی بیوتیک می تواند از “از دست دادن زود هنگام کاشت” جلوگیری کند. آنتی بیوتیک پیشگیری کننده برای هر عمل جراحی کاشت دندان اجباری نیست. با این وجود آنتی بیوتیک ها در جلوگیری از عفونت های بعد از عمل بعد از قرار دادن ایمپلنت مفید هستند.

استفاده از دهانشویه بعد از ایمپلنت

در صورت تجویز دندانپزشک خود، از دهان شویه استفاده کنید. روز بعد از جراحی، شستشوی آب گرم با نمک نیز توصیه می شود و این روند باید چهار تا پنج بار در روز، به خصوص بعد از غذا ادامه یابد. هنگام استفاده از دهانشویه ها عجله نکنید و به آرامی دهان خود را بشویید. بنا به توصیه دندانپزشک ها، بهترین نوع دهانشویه مخصوص ایمپلنت، دهانشویه های فاقد الکل بوده و بهترین اثرگذاری را خواهند داشت.

علائم پس زدن ایمپلنت

یکی از اولین نشانه ها شکست ایمپلنت دندان، حرکت کردن ایمپلنت است. از دیگر علائم پس زدن ایمپلنت می توان به درد، عفونت و ورم در اطراف ناحیه پیوند اشاره کرد. درمان دارد و بلافاصله پس از مشاهده علائم فوق باید حتماً به دندانپزشک مراجعه نمایید.

یکی از موارد مصرف آنتی بیوتیک بعد از ایمپلنت، در همین هنگام است که لثه، عمل کاشت دندان را پس زده است.

تمیز کردن دندان بعد از ایمپلنت

تمیز کردن ایمپلنت های دندانی در دهان یکی از مهم ترین مراقبت بعد از ایمپلنت است که می توانید در خانه آن را انجام دهید تا از داشتن یک ایمپلنت سالم و قوی در طول عمر خود مطمئن شوید. این موضوع در روز های پس از عمل جراحی ایمپلنت دندان بسیار مهم است. به همین خاطر در این جا بهترین راه برای تمیز کردن این دندان ها و همچنین برخی از ابزار های خاصی که می توانید از آن ها استفاده کنید را آورده ایم:

تمیز کردن دندان های کاشته شده در خانه

در حالت کلی، تمیز کردن این دندان های جدید شباهت زیادی به تمیز کردن و رعایت بهداشت دندان های طبیعی و عادی شما دارد. به سادگی از مسواک، نخ دندان و حتی دهان شویه های غیر الکلی در طی هر روز استفاده کنید.

از آن جایی که ایمپلنت ها در واقع دندان های مصنوعی هستند، برخی نکات مهم وجود دارند که حتما باید آن ها را در نظر داشته باشید. تکه های غذا و باکتری ها می توانند در نواحی اطراف ایمپلنت شما گیر کنند. همین موضوع منجر به شکل گیری پلاک می شود که در صورت درمان نشدن در نهایت عفونت ایجاد خواهد کرد.

برای این که دندان مصنوعی و جدید خود را تا حد ممکن تمیز نگه دارید، بهتر است ابزار های خاصی برای تمیز کردن ایمپلنت های دندانی خود تهیه کرده و از آن ها استفاده کنید.

مسواک اینترفاکسیمال

می توانید از یک مسواک موضعی برای تمیز کردن ایمپلنت استفاده کنید، اما بیماران نمی دانند چه نوع مسواکی استفاده کنند. تفاوت خیلی زیادی بین انواع مسواک های الکتریکی یا دستی و انواع دیگر آن ها وجود ندارد.
ملاحظه اصلی در این جا آن است که مسواک به ایمپلنت شما دسترسی داشته باشد به راحتی بتوان از آن استفاده کرد. به هر حال مسواک شما باید نرم باشد.

نخ دندان مخصوص ایمپلنت

انواع مختلفی از نخ دندان وجود دارد. عموما دندانپزشکان نخ های بدون وکس یا مخصوص ایمپلنت را پیشنهاد می کنند تا بهترین تاثیر را روی بافت محافظ آن ها داشته باشد.
اما برای انواع مختلف پروتزها باید حتما از نگه دارنده نخ دندان استفاده کنید. باز هم در این زمینه با دندانپزشک خود مشورت کنید.

واتر فلاسر

واتر فلاسر دستگاهی است که توسط جریان تیغه ای آب باعث تمیز شدن بین دندان ها می شود و می توانند در کاهش پلاک و التهاب کارایی خوبی داشته باشند. یک فلاسر آبی با نوک غیر فلزی پیدا کنید تا از آن دو بار در روز استفاده کنید. در کنار آن می توانید از دهان شویه مخصوص ایمپلنت غیر الکلی نیز بهره بگیرید.

تحریک کننده

تحریک کننده ها به خوبی می توانند بافت های سالم لثه را تحریک کنند که در حفظ ایمپلنت های دندانی بسیار نکته مهمی است. بهترین نوع تحریک کننده ها آن هایی هستند که نوک لاستیکی دارند تا با نرمی به لثه ها برخورد داشته باشند.

تمیز کننده حرفه ای ایمپلنت

خیلی مهم است که هر چند وقت یک بار فردی حرفه ای ایمپلنت شما را تمیز کند. آن ها باید با دقت تمامی نواحی دندان ایمپلنت شما و بافت ها و دندان های اطرافش را تمیز کنند. این به دور کردن باکتری ها و جلوگیری از بروز عفونت کمک شایانی می کند. علاوه بر این خوب است که دندانپزشک به خوبی وضعیت و مشکلات ایمپلنت شما را بررسی کند.
متخصص شما احتمالا از روش پیمایش (scaling) نیز استفاده می کند، متودی که به نسبت حالت عادی سطوح عمیق‌تری از دندان و زیر بافت لثه ها را برای پاک کردن پلاک ها می پیماید. این تاثیری قوی تر از روش های روزانه و عادی بهداشت دندان های شما دارد.

تمیز کردن دندان ایمپلنت شده با نخ دندان

برای تمیز کردن دندان ایمپلنت شده و بریج دندان با نخ دندان، بهتر است از نخ دندان های مخصوص که دارای یک بخش نازک و یک بخش اسفنجی و نرم تر هستند استفاده کنید. بخش نازک برای رد کردن نخ از میان دندان هاست و بخش نرم برای تمیز کردن دندان.

دندان ایمپلنت شده را با حرکت رفت و برگشتی، مثل حرکت دست برای برق انداختن روی کفش با دستمال، تمیز کنید و حرکت را پایه ایمپلنت ادامه دهید. همچنین نخ دندان را به طور کامل به زیر دندان های بریج شده بکشید تا تمامی جرم و پلاک های جمع شده در فضای خالی زیر دندان تمیز شوند.

تمیز کردن دندان های کاشته شده در مطب دندانپزشکی

وقتی که برای اولین بار ایمپلنت های شما قرار می گیرند، باید به شکل مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید. در یک پروسه چند ماهه باید چند بار به ملاقات وی بروید.
با این حال، پس از دوره اولیه انطباق باید با ایمپلنت خود عین دندان های دیگر رفتار کنید. این به معنای مراجعه به دندانپزشک در هر شش ماه است.

عوارض سیگار کشیدن پس از ایمپلنت

خب حالا اگر شما فردی سیگاری هستید و به ایمپلنت دندان نیاز دارید شرایط به چه صورت است و باید چه کنید؟

سیگار می تواند شدیداً پروسه ایمپلنت دندان را تحت تاثیر منفی خود قرار دهید.

راهکار ایده آل در اینجا این است که تا یک هفته قبل از پروسه جراحی خود سیگار نکشید. دندانپزشک شما نیز احتمالا برای کاهش ریسک عفونت آنتی بیوتیک تجویز کند.
پس از پروسه جراحی ایمپلنت، در مدت زمان مراقبت بعد از ایمپلنت باید حداقل برای دو ماه پس از کشیدن سیگار اجتناب کنید. این کار کمک می کند تا پروسه انطباقی به خوبی و بدون تاثیرات منفی سیگار طی شود. اگر قبل، حین و پس از مراحل ایمپلنت دندان سیگار می کشید، احتمال بروز مشکلات تا حد زیادی بالا می رود.

ایمپلنت از جمله است و بالطبع خونریزی، زخم و حتی عفونت را می تواند به همراه داشته باشد. اما در صورتی که این عمل تحت نظر متخصص باتجربه انجام شود، این عوارض به حداقل می رسد.

ایمپلنت بعد از کشیدن دندان

یکی از مشکلاتی در کشیدن دندان وجود دارد، وجود جای خالی دندان در دهان است. در روش هایی که به ایمپلنت فوری معروف هستند، در همان روز کشیدن دندان، ایمپلنت نیز جایگذاری می شود. البته این روش، مورد توصیه نیست. زیرا برای برای ایمپلنت فوری بعد از کشیدن دندان شرایط خاصی باید برقرار باشد و در غیر اینصورت، ایمپلنت با شکست مواجه می شود.

به دلیل منحصر به فرد بودن خصوصیات صورت هر فرد، برای هر شخص تنها یک لبخند زیبا و عالی وجود دارد. ما این لبخند را در پروسه طراحی لبخند برای شما ایجاد می کنیم.

آیا این مطلب برای شما نوشته شده است؟

آیا شما نیز انجام دادید؟ در رابطه با شرایط بعد از آن با دندانپزشک خود صحبت کرده اید؟ به نظر شما بعد از این جراحی لازم است تا چه اقداماتی صورت گیرد؟ اهمیت مراقبت های بعد از کاشت ایمپلنت دندان چیست؟
شاید فکر کرده اید که به دلیل شباهت بالای ایمپلنت به دندان طبیعی نیازی به هیچ گونه مراقبت خاصی ندارید، درست است که این شباهت کاملا مشهود و درست است، اما به هر حال یک جسم خارجی در دهان شما قرار گرفته و باید توصیه ها و نکاتی را در نظر داشته باشید تا دچار هیچ مشکلی نشوید و از درمان بی نظیر خود نهایت لذت و استفاده را داشته باشید.
با مطالعه این مقاله می توانید تمام این نکات را متوجه شوید.

اهمیت مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان

باید بدانید که رعایت نکات مراقبتی بعد از این درمان به قدری دارای اهمیت می باشد که دندانپزشکان آن را یکی از عوامل مهم موفقیت این درمان به شمار می آورند. اگر شما توجهی به این نکات نداشته باشید، با مواردی از جمله عفونت های لثه، استخوان فک و دندان های دیگر خود رو به رو خواهید شد. این موارد علاوه بر اینکه هزینه های اضافی برایتان به همراه دارند، می توانند مشکلات بیشتری را ایجاد کرده و روند درمانی شما را با اختلال موجه کنند. به همین جهت لازم است تا از دندانپزشک خود بخواهید تا تمام توصیه های ضروری را برایتان بیان کند. در ادامه این مقاله بیشتر با این موارد آشنا خواهید شد.

مراقبت در 48 ساعت اول بعد از کاشت ایمپلنت

اما بعد از جراحی لازم است تا برخی نکات مراقبتی رعایت گردد تا ایمپلنت کارایی صحیحی داشته و دوام و ماندگاری آن افزایش یابد.
48 ساعت ابتدایی اهمیت بسیار زیادی داشته و باید به خوبی توصیه های دندانپزشک خود را رعایت کنید. به طور کلی اکثر حساسیت ها و علائم در این مدت زمان ایجاد خواهند شد.

  1. در ساعات ابتدایی گاز پانسمان در دهان شما قرار دارد که نباید آن را جا به جا کنید. شما باید این گاز را بسیار آرام روی دندان خود فشار دهید و تا یک ساعت بعد از جراحی به هیچ عنوان آن را از دهانتان خارج نکنید. این کار سبب تشدید خونریزی خواهد شد.
  2. بعد از برداشت گاز استریل، اگر خونریزی شما کاهش نیافت، مجددا گاز استریل را تا مدت 30 دقیقه روی دندان خود بگذارید و هر 30 تا 45 دقیقه آن را تعویض نمایید.
  3. ناحیه جراحی شده را به هیچ عنوان با دست و یا زبان خود تحریک نکنید.
  4. ممکن است تا شما در در روز های ابتدایی با علائمی مانند ورم لثه، خونریزی مستمر، خروج مایع از لثه و درد رو به رو شوید. البته این علائم نشان دهنده جوش خوردن استخوان فک با پایه ایمپلنت و بهبودی زخم هستند و پس از حدود دو هفته کاملا از بین خواهند رفت.
  5. بهتر است که از شستن دهان خود تا 8 ساعت ابتدایی اجتناب نمایید.
  6. کاملا استراحت کنید. دراز بکشید و سعی کنید تا صحبت نکنید. حتما سر خود را کمی بالاتر از سطح قلبتان قرار دهید.
  7. از انجام فعالیت های ورزشی و سنگین در این مدت زمان جدا اجتناب کنید.
  8. برای اینکه مانع از ایجاد سرگیجه در خود شوید، وضعیت خود را به آرامی از سمتی به سمت دیگر تغییر دهید. به طور مثال اگر قصد دارید تا از حالت خوابیده بلند شوید، ابتدا کمی بنشینید و سپس از جایتان بلند شوید.
  9. یک کیسه یخ را درون پارچه ای تمیز بپیچید و برای کاهش درد و تورم روی صورت خود قرار دهید. این کار را در بازه های زمانی 10 دقیقه انجام دهید. استفاده از کمپرس یخ در 48 ساعت بعد از جراحی تا حد بسیار زیادی به کاهش درد و تورم کمک می کند. البته این را توجه کنید که کمپرس یخ تنها تا 48 ساعت اول موثر است و بعد از آن برای کاهش درد و تورم باید از کمپرس گرم استفاده داشته باشید.
  10. اینکه درد و ناراحتی داشته باشید، کاملا طبیعی است که به مرور زمان و با ایجاد بهبودی این درد و تورم از بین خواهند رفت. دندانپزشک برای شما دارو های مسکن و آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد که باید آن ها را در ساعات مقرر مصرف کنید. توجه کنید که داروی ایبوپروفن برای بزرگسالان نباید بیش از 800 میلی گرم 3 بار در روز باشد. در صورتی که درد شما با دارو های مسکن کاهش نیافت، حتما باید با پزشک خود تماس بگیرید.
  11. توجه کنید که شما باید به آرامی با بریدگی لثه و زخم خود رفتار کنید تا روند بهبودی راحت تر و سریع تر انجام شود.
  12. اولین شب بعد از جراحی دندان هایتان را با یک مسواک نرم، مسواک بزنید. دقت کنید که روی محل جراحی شده را مسواک نکنید. این ناحیه کاملا حساس بوده و می تواند با مسواک زدن دچار خونریزی شود.
  13. بعد از گذشت 24 ساعت، روزی 3 الی 4 بار آب نمک غرغره کنید. این کار به کاهش درد و تورم کمک کرده و از ایجاد عفونت جلوگیری می کند.
  14. بعد از گذشت 24 ساعت شما باید توجه کاملی به تغذیه خود داشته باشید. عصب دندان در این زمان ضعیف شده است، بنابراین نباید مایعات داغ بنوشید.
  15. از مصرف نوشیدنی های گازدار و نوشابه اجتناب نمایید.
  16. پس از هر وعده غذایی لازم است تا دهان خود را بشویید.
  17. به هیچ عنوان از سیگار و الکل استفاده نداشته باشید، زیرا می توانند سبب بروز خونریزی مجدد شده و با ایجاد عفونت در روند بهبودی اختلال ایجاد کنند.
  18. برای رفع بوی بد دهان با مشورت دندانپزشک خود از دهانشویه استفاده داشته باشید. همچنین دهانشویه به کاهش عفونت نیز کمک خواهد کرد.

مراقبت های 3 الی 4 روز بعد از کاشت ایمپلنت

  1. همچنان نباید از نوشیدنی های گازدار، نوشابه، الکل و سیگار استفاده داشته باشید.
  2. به علائم خود در این شرایط توجه داشته باشید. تب، عفونت نباید بیش از دو روز ادامه پیدا کنند. در این صورت سریعا دندانپزشک خود را در جریان بگذارید.
  3. اگر واکنشی نسبت به داروی های مصرفی خود نشان دادید، سریعا با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
  4. برای کاهش تورم و قرمزی روی صروت خود از کمپرس گرم استفاده داشته باشید.
  5. رعایت بهداشت دهان و دندان را فراموش نکنید.

مراقبت های بلند مدت بعد از کاشت ایمپلنت دندان

به منظور اینکه سبب افزایش دوام و طول عمر ایمپلنت دندان خود شوید، باید مراقبت های بلند مدت آن را نیز در نظر بگیرید. بعد از اینکه بهبودی کامل خود را به دست آوردید، به موارد زیر به طور جدی توجه داشته باشید:

  1. به طور مرتب دندان های خود را مسواک بزنید و حتما از نخ دندان استفاده داشته باشید.
  2. برای حفظ سلامت لثه های خود از دهانشویه های مناسب استفاده کنید.
  3. از تاثیر آب نمک غافل نشوید و سعی کنید یک بار در روز، دهانتان را با آب نمک شستشو دهید.
  4. توجه کافی به وقت های ویزیت خود داشته باشید. شما باید برای کنترل و معاینه هر چند وقت یک بار به مراجعه داشته باشید.

رژیم غذایی بعد از کاشت ایمپلنت

بعد از این جراحی تا مدتی به خصوص در 24 ساعت اولیه، باید از مواد غذایی نرم استفاده داشته باشید. بهتر است این مدت زمان را تا حدود 3 الی 4 ماه در نظر بگیرید.

مواد غذایی مناسب بعد از ایمپلنت دندان

  1. پنیر
  2. شیر
  3. ژله
  4. پاستا
  5. ماست
  6. آبمیوه
  7. اسموتی
  8. پودینگ
  9. شیک ها
  10. تخم مرغ
  11. اسپاگتی
  12. ماهی آبپز
  13. انواع پوره ها
  14. کمپوت میوه
  15. انواع کیک ها
  16. انواع سوپ ها
  17. بستنی میوه ای
  18. پوره سیب زمینی
  19. مرغ کباب شده نرم
  20. مایعات خنک فراوان
  21. سوسیس پخته شده
  22. سبزیجات بخارپز شده
  23. سیب زمینی پخته شده
  24. لوبیای پخته شده و له شده
  25. برنج و ماکارونی کاملا پخته شده

مواد غذایی نامناسب بعد از ایمپلنت دندان

بعد از این جراحی و قبل از اینکه بهبودی کامل خود را به دست بیاورید، باید از مصرف برخی از مواد غذایی اجتناب کنید. نکته ی مهمی که باید آن را در نظر بگیرید، این است که برای مصرف نوشیدنی ها از نی استفاده نکنید، زیرا نی می تواند مانع از ایجاد سلول های جدید شده و لخته خون ایجاد شده را از بین ببرد. وجود لخته ی خون برای روند بهبودی بسیار اهمیت دارد و از بین رفتن آن می تواند عوارضی را برایتان به همراه داشته باشد. این غذا ها را در زیر برای شما بیان می کنیم:

  1. قند
  2. آجیل
  3. چیپس
  4. کلوچه
  5. استیک
  6. آب نبات
  7. پاپ کورن
  8. گوجه فرنگی
  9. غذاهای سفت
  10. نوشابه های گازدار
  11. نوشیدنی های الکلی
  12. نوشیدنی های بسیار داغ
  13. خوراکی های بسیار داغ، بسیار سرد و یا تند

عوارض جانبی رعایت نکردن رژیم غذایی مناسب بعد از ایمپلنت

اگر شما موارد گفته شده را رعایت نکنید، می توانید با رو به رو شوید. استفاده از غذا های سفت بلافاصله بعد از کاشت ایمپلنت می تواند درد بسیار زیادی را برایتان ایجاد کند و همچنین سبب بیشتر شدن خونریزی گردد.
اگر شما نوشیدنی های خود را با نی بنوشید، لخته خون ایجاد شده از بین رفته و با عارضه ای به نام حفره خشک رو به رو خواهید شد. پس تا چند وقت از نی استفاده نکنید.
بعد از به دست آوردن بهبودی کامل، می توانید رژیم غذایی قبل خود را در پیش بگیرید و از کارایی بی نظیر این درمان استفاده ببرید.

عوارض عدم مراقبت بعد از کاشت ایمپلنت دندان

اگر شما توصیه های دندانپزشک خود را جدی نگیرید و به آن ها عمل نکنید، دچار مشکلاتی متعددی خواهید شد.

  • بعد از کاشت ایمپلنت بروز خونریزی طبیعی است، اما اگر شما توصیه های دندانزپشک را به خصوص در 72 ساعت ابتدایی بعد از جراحی رعایت نکنید، می توانید سبب افزایش خونریزی شوید. اگر مدت زمان این خونریزی بیش از حد طول کشید، حتما با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
  • شایع ترین عارضه ای که برایتان دردسر ایجاد می کند، عفونت دندان است. عفونت می تواند پایه ایمپلنت را درگیر کند و سبب به خطر افتادن موقعیت آن شود. به همین دلیل یکی از موارد اصلی شکست ایمپلنت دندان، عفونت می باشد.
  • همچنین باید رژیم غذایی متعادلی را در پیش بگیرید. با وجود اینکه ایمپلنت بسیار مقاوم و محکم است، اما احتمال لق شدن پایه آن به دلیل سهل انگاری شما و بی توجهی شما به آن وجود خواهد داشت.

نکات مهم بعد از کاشت ایمپلنت

  1. تا حد زیادی به عفونت توجه کنید. اگر دندان شما دچار عفونت شود، دردسر های زیادی به دنبال آن ایجاد خواهد شد. بنابراین مسواک زدن، نخ دندان کشیدن، استفاده مداوم از دهانشویه و غرغره کردن آب نمک را فراموش نکنید و روزانه به بهداشت دهان و دندان خود توجه داشته باشید.
  2. برای اینکه اطراف ایمپلنت خود را تمیز کنید، هرگز از اشیا نوک تیز کمک نگیرید. این اشیا می توانند به بافت نرم اطراف ایمپلنت آسیب برسانند.
  3. حدود هر 6 ماه یک بار حتما برای چکاپ دندان هایتان به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید.

سوالات متداول

1.       دلیل اهمیت استراحت بعد از ایمپلنت دندان چیست؟

در صورتی که شما بعد از انجام درمان خود استراحت کافی نداشته باشید، احتمال بروز بیماری به نام پری ایمپلنتیتیس که سبب خونریزی و التهاب می شود، وجود خواهد داشت. با عدم استراحت کافی، شما مانع از جوش خوردن درست و صحیح پایه ایملپنت با استخوان فک خود خواهید شد. با این کار بافت های اطراف ایمپلنت دچار عفونت شده و می تواند فرآیند درمان را با مشکلاتی رو به رو نماید.

2.       بعد از کاشت ایمپلنت تا چند روز مصرف دارو های مسکن و آنتی بیوتیک ادامه دارد؟

اگر در روز جراحی با یک همراه به مطب دندانپزشکی بروید، اولین قرص در مطب برای شما تجویز خواهد شد. استفاده از دارو های مسکن تا دو روز باید به طور مکرر باشد. معمولا تا زمان کاهش درد که حدود 2 هفته زمان می برد، استفاده از دارو های مسکن توصیه می شود.

3.       آیا احتمال خونریزی بینی بعد از کاشت ایمپلنت دندان وجود خواهد داشت؟

در صورتی که ایمپلنت در فک بالا انجام شده باشد، احتمال خونریزی از بینی وجود خواهد داشت که طبیعی بوده و جای نگرانی وجود ندارد.

4.       خوابیدن بعد از جراحی ایمپلنت به چه صورت است؟

شاید بعد از جراحی نگران شرایط خوابیدن خود باشید و بترسید که مشکلی برای خود ایجاد کنید. البته باید گفت که این ترس به جاست و اگر روی صورت خود بخوابید، می تواند سبب اختلال در خونرسانی گردید. به همین دلیل توصیه می شود تا در 3 شب ابتدایی بعد از درمان، در طرفیت صورتتان دو بالش قرار دهید تا در شب روی صورت خود نخوابید.

5.       چند روز بعد از جراحی ایملپنت، درد و ورم وجود دارد؟

با توجه به میزان جراحی و شرایط فردی بیمار، زمان کاهش درد و ورم متغیر است. معمولا درد و روم تا 72 ساعت وجود دارند و بعد از آن تا حد زیادی کاهش پیدا می کنند.

6.       چه دارویی بعد از ایمپلنت باید مصرف شود؟

دارو های مسکن برای کاهش درد و آنتی بیوتیک ها برای جلوگیری از بروز عفونت تجویز می شوند.

7.       آیا وجود همراه برای کاشت ایمپلنت دندان لازم است؟

معمولا توصیه می شود تا با یک همراه برای این جراحی به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید. در این شرایط اگر نیاز باشد، می توانید از اولین قرص مسکن استفاده کنید.

8.       اگر میزان ترشحات خونی بعد از جراحی زیاد بود، چه اقدامی می توان انجام داد؟

در این صورت بسیار آهسته سعی کنید تا ترشحات را از دهان خود خارج کنید. بهتر است تا از دستمال کاغذی استفاده کرده و تا حد امکان تف نکنید. 2 گاز استریل را روی محل زخم بگذارید. می توانید از چای کیسه ای در بین گاز استریل نیز استفاده داشته باشید. تا حدود سک ساعت این گاز را روی دندان خود فشار دهید و در صورت ادامه داشتن خونریزی این کار را مجددا تکرار نمایید. در بیشتر مواقع این کار سبب کاهش میزان زیادی از خونریزی خواهد بود. اما در صورتی که این روند ادامه داشت، باید سریعا با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

9.       آیا وجود تب بعد از جراحی ایمپلنت، طبیعی می باشد؟

امکان بروز تب بعد از جراحی تا حدودی که خفیف باشد، طبیعی است و برخی از افراد به آن دچار می شوند. اما تب نشانه ای از عفونت است که در صورت عدم کاهش آن حتما باید با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

10.    آیا بعد از کاشت ایمپلنت، می توان آدامس خورد؟

بعد از اینکه روند بهبودی شما به اتمام رسید، ایمپلنت همانند یک دندان طبیعی برای شما مورد استفاده قرار می گیرد و خورد آدامس هیچ مشکلی برای آن ایجاد نمی کند.

11.    اهمیت مصرف پروتئین بعد از این جراحی چه می باشد؟

به منظور ساخت و ترمیم بافت هایی که تحت تاثیر جراحی ایمپلنت قرار گرفته اند، لازم است که از پروتئین استفاده داشته باشید. علاوه بر این، پروتئین می تواند نقش موثری در مبارزه با عفونت در بدن داشته باشد. بهتر است تا از مواد لبنی مانند ماست و یا کشک مایع، اضافه کردن کرده بادام زمینی به اسموتی، تخ مرغ، لوبیای پخته شده استفاده کنید. همچنین بعد از گذشت یک هفته، مصرف گوشت چرخ شده، مرغ و ماهی کاملا پخته شده به بهبودی سریع تر شما کمک خواهد کرد.

به طور معمول مصرف داروی مسکن بعد از عمل جراحی طبیعی است. داروهایی مانند ادویل با دوز ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلی گرم هر ۶ تا ۸ ساعت یک بار توسط دندانپزشک تجویز می شود. ایبوپروفن نیز به تسکین درد و همچنین تسکین التهاب کمک می کند. اگر نمی توانید ایبوپروفن مصرف کنید بهتر است یک یا دو قرص تایلنول را هر چهار ساعت یکبار بخورید. اگر داروی مسکن قوی تری ماند ویکودین نورکو یا تایلنول همراه با کدئین برای شما تجویز شده می توانید در صورتی که درد شدیدی دارید علاوه بر آنها ایبوپروفن نیز مصرف کنید. در هر صورت داروهایی که توسط جراح برای شما تجویز شده اهمیت زیادی دارد و اگر هر کدام از داروهایی که برای تان تجویز شده خواب آور است بهتر است از رانندگی خودداری کنید. هم چنین مصرف نوشیدنی های الکلی همراه با این داروها توصیه نمی‌شود.

ممکن است لازم باشد با سرنگ، ژلی را ۴ تا ۶ بار در روز روی محل کشیدن دندان طی چند روز اول اعمال کنید. این ژل به بهبود سریعتر محل کمک کرده و مسکن نیز می باشد. هنگام اعمال کردن این ژل با سرنگ مخصوص خود مراقب باشید که زبانتان را از ناحیه دور نگه دارید در صورتی که این ژل را به درستی مصرف کنید نیازی به مسکن های قوی نخواهید داشت. اگر درد خیلی شدید بود و نتوانستید با مصرف داروها آن را کنترل کنید بهتر است بلافاصله با ایمپلنتوژیست خود تماس بگیرید.

چه مدت پس از انجام عمل جراحی کاشت ایمپلنت باید مسکن مصرف کرد؟

هرچند وجود کمی درد و ناراحتی پس از طبیعی است اما معمولا داروهای مسکن می توانند این درد را تا حد زیادی کاهش دهند. در صورتی که درد پس از عمل جراحی کاشت ایمپلنت بین ۵ تا ۷ روز کاهش نیافت باید با پزشک متخصص صحبت کنید. البته بهبودی کامل محل جراحی شده بین ۳ تا ۶ ماه زمان خواهد برد.

آیا پیش از عمل جراحی کاشت ایمپلنت باید مسکن مصرف کنم تا در آن کاهش یابد؟

در صورتی که پیش از انجام عمل جراحی در خصوص نحوه انجام کاشت ایمپلنت تحقیقاتی انجام داده باشید احتمالا تصور می کنید که در طول عمل جراحی و بعد از آن درد شدیدی احساس خواهید کرد.

در صورتی که اصلا اینطور نیست درست است که کشیدن دندان، سوراخ کردن استخوان فک و بریدن لثه در این عمل جراحی انجام می گیرد اما چون جراح پیش از شروع عمل از بی‌حسی موضعی استفاده می کند؛ طی عمل جراحی کاشت ایمپلنت درد چندانی احساس نمی کنید پس نیازی نیست که پیش از کاشت ایمپلنت دندان مسکن مصرف کنید.

بی حسی موضعی در جراحی کاشت ایمپلنت معمولاً جلوی احساس درد شما را خواهد گرفت. به این ترتیب با انجام یک تزریق موضعی در محلی که کاشت ایمپلنت قرار است انجام گیرد؛ رشته های عصبی شما کاملا بی حس شده در نتیجه دردی احساس نخواهید کرد.

اگر از شنیدن صدای دریل کردن استخوان فک نیز ناراحت هستید می توانید از دندانپزشک بخواهید که تحت بیهوشی کامل عمل جراحی کاشت دندان را برای شما انجام دهد. در موارد بسیار نادری نیز که بیمار نسبت به عمل جراحی ترس شدیدی دارد دندانپزشک روش بیهوشی را پیشنهاد می دهد تا بیمار حین عمل جراحی چیزی احساس نکند.

آیا کاشت ایمپلنت دردناک است؟

با به کار بردن بی حسی موضعی عمل کاشت ایمپلنت اصلاً دردناک نیست. تنها دردی که احساس خواهید کرد دردی بسیار جزئی است که هنگام تزریق داروی بی حسی متوجه آن خواهید شد. البته اگر دندان پزشک در کار خود بسیار وارد باشد این درد را نیز احساس نخواهید کرد.

زمانی که از بی حسی  موضعی استفاده می شود؛ دهان شما کاملا بی حس شده و در نتیجه احساس درد در لثه و استخوان خواهید داشت. البته دریل کردن یا فشار وارد شده روی لثه و استخوان خود را احساس می کنید اما دردی وجود ندارد.

در صورتی که حین عمل جراحی احساس کردید که بی حسی شما از بین رفته است دندان پزشک را در جریان بگذارید. البته از بین رفتن بی حسی در طول درمان بسیار نادر اتفاق می افتد. برخی از دندانپزشکان برای اینکه ذهن بیمار را از دریل کاری و فشاری که روی دندان هایش احساس می کنند؛ دور کنند در طول عمل جراحی موزیک بخش می کنند.

میزان آستانه درد و ناراحتی هر فرد متفاوت است. اگر آستانه درد بالا داشته باشید کمی احساس ناراحتی خواهید کرد. اما افرادی که معمولاً استرس زیادی دارند و خیلی نگران هستند. حتی درد هنگام وارد کردن سوزن بی حسی نیز برایشان غیر قابل تحمل است.

درد پس از عمل جراحی کاشت ایمپلنت و راههای مقابله با آن

اکثر بیمارانی که ایمپلنت دندان انجام داده اند بیان کردند که درد پس از عمل جراحی نیز قابل تحمل بوده است. داشتن درد و ناراحتی پس از هر عمل جراحی کاملاً طبیعی است. اما درد بعد از عمل جراحی کاشت ایمپلنت با مصرف مسکن ها تقریبا از بین می‌رود.

در حقیقت پس از عمل جراحی و از بین رفتن بی حسی، احساس درد شروع خواهد شد و سوزش و ناراحتی نیز همراه آن وجود دارد. این احساس درد معمولا چند ساعت پس از اتمام عمل جراحی شروع میشود و دندانپزشک برای شما مسکن های تجویز می کند تا برای کاهش درد آنها را مصرف کنید.

اگر پیش از این روت کانال یا عمل کشیدن دندان را انجام داده باشید تقریباً درد پس از عمل جراحی کاشت ایمپلنت نیز شبیه آنهاست؛ بنابراین نباید مشکل بزرگی با آن داشته باشید. البته هر چه عمل جراحی شما پیچیده تر باشد باید انتظار درد بیشتری را داشته باشید اما اگر مسکن های تجویز شده را سر ساعت مصرف کنید درد به وجود آمده قابل تحمل خواهد بود. درد پس از عمل جراحی کاشت ایمپلنت حدوداً یک هفته ادامه دارد اما بعد از آن از بین می رود.

درد ناشی از کاشت ایمپلنت ممکن است در نواحی دیگر صورت و گونه ها، چانه یا حتی زیر چشم بستگی به میزان حساسیت شما به درد احساس شود. این احساس درد کاملاً طبیعی است و به علت انجام عمل جراحی در فک بالا یا پایین در نواحی مختلف صورت احساس می شود.

علاوه بر احساس درد در ناحیه کاشت ایمپلنت، عوارض جانبی دیگری مانند تورم در ناحیه لثه ها یا صورت و همچنین کبودی روی پوست یا لثه ها و خونریزی جزئی نیز مشاهده می شود که کاملاً طبیعی است.

برخلاف درد پس از عمل جراحی کاشت ایمپلنت که حدود یک هفته ممکن است طول بکشد؛ عوارض جانبی دیگر مانند تورم و کبودی معمولا بعد از ۴۸ ساعت از بین می روند. البته در برخی موارد این عوارض جانبی نیز بین یک هفته تا ده روز ادامه می یابند.

وجود خونریزی نیز پس از عمل جراحی کاشت ایمپلنت کاملا طبیعی است. ممکن است به نظرتان برسد که خون زیادی از آن ناحیه خارج می شود اما عمل جراحی گسترده روی دندان شما انجام گرفته و به علت بریدن لثه و دریل کردن استخوان فک این میزان خونریزی نیز طبیعی است که باید حدوداً یک تا دو روز بعد متوقف شود.

با رعایت نکات زیر درد ناشی از ایمپلنت تا حد زیادی کاهش می یابد:

1. مراجعه به ایمپلنتولوژیست مجرب

برای عمل جراحی کاشت ایمپلنت به دندانپزشکی با تجربه و متخصص مراجعه کنید. عمل جراحی ایمپلنت جزو عمل های پیچیده است که دندانپزشک باید تجربه کافی در انجام آن را داشته باشد. دندانپزشکانی که ایمپلنت های دندانی را با قیمت خیلی پایین پیشنهاد می دهند؛ معمولاً تخصص و مهارت کافی برای انجام این کار را ندارند. با مراجعه به از انجام عمل جراحی کاشت ایمپلنت نزد ایمپلنتولوژیست حرفه ای و متخصص مطمئن باشید.

2. مصرف به موقع مسکن ها

داروهایی که پس از عمل جراحی برای شما تجویز شده را به طور کامل مصرف کنید. این داروها شامل مسکن، آنتی بیوتیک و احتمالا دهانشویه های ضد باکتری است. این داروها به بهبود سریعتر شما کمک کرده و از بروز هر گونه مشکلی پیش گیری خواهند کرد. مصرف مسکن هایی مانند ایبوپروفن و استامینوفن معمول‌ترین داروهایی هستند که برای کاهش درد تجویز می شوند.

3. قرقره آب نمک

برای تمیز کردن دهان خود می توانید از یک لیوان آب که با نصف قاشق چای خوری نمک مخلوط شده استفاده کنید. این مخلوط را به آرامی در دهان خود بگردانید و تا ۴۸ ساعت اول از قرقره کردن و یا با فشار چرخاندن محلول در دهان خود خودداری کنید. زخم شما هنوز تازه است و هر گونه مایعی می تواند به محل جراحی تازه آسیب وارد کند بنابراین بهتر است یک یا دو روز بعد از قرقره آب نمک یا دهانشویه ها به حالت طبیعی استفاده کنید.

4. جلوگیری از خونریزی

اگر چند ساعت پس از عمل جراحی کاشت ایمپلنت همچنان خونریزی داشتید می توانید از یک چای کیسه ای روی محل استفاده کنید و آن را به جای گاز استریل قرار دهید. اسید تانیک موجود در چای به بهبود سریع تر زخم کمک خواهد کرد. البته مشکل استفاده از چای کیسه ای این است که احتمالا لثه شما به نظر سیاه خواهد رسید. البته نگران نباشید پس از مدتی این عارضه برطرف خواهد شد.

به منظور اینکه لثه مجدداً خونریزی نکند بهتر است به مدت ۲۴ ساعت از خوردن غذاهای خیلی داغ صرف نظر کنید و محل زخم را با خوردن نوشیدنی های خنک، سرد نگه دارید. از خوردن غذاهای سفت نیز خودداری کنید.

5. حفظ بهداشت دهان و دندان

به خاطر داشته باشید حفظ بهداشت دهان و دندان به عدم عفونی شدن زخم و بهبود هرچه سریعتر آن و جوش خوردن پایه ایمپلنت به استخوان فک کمک شایانی می کند.

6. استراحت کنید

به اندازه کافی استراحت کنید. بدن شما برای بهبود زخم و همچنین رشد استخوان اطراف پایه ایمپلنت نیاز به استراحت کافی دارد بنابراین هر زمان که احساس خستگی کردید حتماً به رختخواب بروید و کمی بخوابید.

چرا با مصرف مسکن پس از کاشت ایمپلنت بازهم درد شدیدی دارم؟

علاوه بر عوارض جانبی احتمالی که برای کاشت ایمپلنت مطرح شد شرایط دیگری نیز وجود دارد که ممکن است احساس درد و ناراحتی کنید. این شرایط که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد به ندرت اتفاق می افتد:

  • وارد آمدن فشار بیش از حد به استخوان فک هنگام دریل کردن: این عارضه که درد شدیدی به همراه دارد به علت بی تجربگی ایمپلنتولوژیست و عدم دریل کردن صحیح استخوان فک ایجاد می شود.
  • قرار ندادن صحیح هیلینگ کپ: جراح به منظور حفاظت از لثه شما بعد از کاشت ایمپلنت، یک هیلینگ کپ را روی پایه ایمپلنت قرار می دهد. اگر کپ یا پیچ آن شل باشد می‌تواند برای شما ایجاد درد و ناراحتی کند. اگر این شرایط را تجربه کنید باید به ایمپلنتولوژیست مراجعه کنید تا هیلینگ کپ ها را برداشته و پس از تمیز کردن محل آن مجدداً آنها را در جای خود قرار دهد.
  • لق شدن ایمپلنت: اگر ایمپلنت به درستی به استخوان فک اطراف جوش نخورد موجب احساس درد و ناراحتی خواهد شد. ایمپلنتی که لق شده باشد فشار زیادی به بافت اطراف خود وارد کرده و در صورتی که تراکم استخوان برای حمایت از پایه ایمپلنت کافی نباشد؛ درد شدیدی برای بیمار ایجاد می کند که در این شرایط نیز باید پایه ایمپلنت از استخوان فک خارج شده و پس از پیوند استخوان مجدداً کاشته شود.
  • عفونت: احتمال بروز عفونت در زخم پس از عمل جراحی ایمپلنت و همچنین لثه اطراف استخوان فک بسیار زیاد است. اگر آنتی بیوتیک های خود را درست مصرف نکنید ممکن است عفونت در محل ایمپلنت ایجاد شود اگر این عفونت به شدت گسترش یابد پایه آن باید از استخوان فک خارج شود.
  • آسیب دیدن رشته های عصبی: اگر یک رشته عصبی هنگام دریل کردن یا زمان کاشت ایمپلنت آسیب ببیند یا پایه ایمپلنت خیلی نزدیک به یک رشته عصبی قرار بگیرد؛ ایجاد درد خواهد کرد. بسته به شدت آسیب دیدگی عصب ایمپلنت باید برداشته شده و مجدداً جایگزین شود.
  • پس زدن پایه ایمپلنت: این عارضه جانبی بسیار به ندرت اتفاق می افتد اما در برخی موارد که بدن پایه ایمپلنت را به عنوان یک جسم خارجی تشخیص دهد نسبت به آن واکنش نشان داده و آن را پس می‌زند. در این شرایط کاشت ایمپلنت با شکست مواجه شده و باید از استخوان فک خارج شود.
  • ایجاد اصطحکاک هنگام دریل کردن و بالا رفتن حرارت: در صورتی که حرارت هنگام دریل کردن به درستی با آب سرد روی ناحیه ای که دریل شده کنترل نشود؛ برخی از سلول های استخوان فک در اثر حرارت بالا آسیب خواهند دید و همچنین بافت لثه نیز به شدت ملتهب خواهد شد. این شرایط درد شدیدی را برای بیمار ایجاد خواهد کرد و تنها راه حل آن خارج کردن پایه ایمپلنت و درمان ناحیه آسیب دیده است.

 

William R. Trahan

دکمه بازگشت به بالا