تجدیدپذیرها در مدار توسعه/ هزاران ساختگاه جدید برای سرمایه گذاران آماده شد

با افزایش ناترازی برق و رشد سریع مصرف دولت توسعه انرژی های تجدیدپذیر را در اولویت قرار داده است. در همین راستا تاکنون ۱۱۲۳ ساختگاه جدید شناسایی شده و پیش بینی می شود این تعداد تا تابستان به ۲۰۰۰ ساختگاه برسد. دولت با ارائه مشوق های جذاب زمینه ورود سرمایه گذاران بخش خصوصی را بیش از پیش فراهم کرده است.
به گزارش شبکه با افزایش ناترازی برق و رشد بی سابقه مصرف توسعه انرژی های تجدیدپذیر به یکی از اولویت های اصلی دولت تبدیل شده است. در همین راستا برنامه ریزی برای احداث ۴۲۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در کوتاه مدت و افزایش ظرفیت این بخش تا ۳۰ هزار مگاوات در افق بلندمدت نشان دهنده عزم جدی دولت برای تقویت این حوزه است.
سرمایه گذاری در تجدیدپذیرها؛ گامی برای تأمین برق پایدار
مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل توانیر با اشاره به ضرورت سرمایه گذاری در نیروگاه های خورشیدی و بادی تأکید کرد که این بخش می تواند نقشی کلیدی در جبران ناترازی برق کشور ایفا کند. همه مردم از صاحبان منازل مسکونی گرفته تا صنایع بزرگ می توانند در این حوزه مشارکت داشته باشند.
وی همچنین با اشاره به اینکه ۲۵ درصد از مشترکان برق بیش از الگوی مصرف برق مصرف می کنند پیشنهاد داد که این گروه به استفاده از پنل های خورشیدی روی آورند. این پیشنهاد در شرایطی مطرح می شود که میزان رشد مصرف برق در سال گذشته به ۶۴۰۰ مگاوات رسید رقمی که ضرورت توسعه انرژی های تجدیدپذیر را دوچندان می کند.
رشد ظرفیت تجدیدپذیرها؛ سرعتی که باید حفظ شود
بر اساس اعلام وزیر نیرو در هفت ماه گذشته ماهانه به طور میانگین ۵۷ مگاوات به ظرفیت تولید برق تجدیدپذیر کشور افزوده شده است. این رقم در مقایسه با سال های گذشته جهشی قابل توجه محسوب می شود. در این مدت ۴۰۰ مگاوات ظرفیت جدید وارد مدار شده که معادل یک سوم کل توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر در تمام سال های گذشته است.
وی با اشاره به برنامه ریزی برای افزایش ظرفیت تجدیدپذیرها تا ۵۰۰۰ مگاوات در تابستان ۱۴۰۴ اعلام کرد که آزادسازی نرخ برق تجدیدپذیر و تسهیل فرایند معامله آن در بورس انرژی از جمله اقدامات دولت برای جذب سرمایه گذاری در این بخش است.
شناسایی هزاران ساختگاه جدید برای نیروگاه های خورشیدی
در همین راستا توانیر اعلام کرده است که تاکنون ۱۱۲۳ ساختگاه مناسب برای احداث نیروگاه های خورشیدی شناسایی شده که مجموع ظرفیت آن ها به ۳۸۶۵ مگاوات می رسد. این ساختگاه ها عمدتاً برای احداث نیروگاه های سه مگاواتی در نظر گرفته شده اند واگذاری این زمین ها به سرمایه گذاران از سوی سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری برق (ساتبا) در حال انجام است.
پیش بینی می شود که تا تابستان تعداد این ساختگاه ها به ۲۰۰۰ مورد افزایش یابد. این زمین ها عمدتاً از منابع طبیعی تأمین شده و برای احداث یک مگاوات نیروگاه خورشیدی حدود ۱.۲ تا ۱.۵ هکتار زمین نیاز است که برای یک نیروگاه سه مگاواتی این مقدار به چهار تا ۴.۵ هکتار می رسد.
توسعه نیروگاه های خورشیدی یکی از راهکارهای کم هزینه و سریع برای افزایش ظرفیت تولید برق است چرا که احداث یک نیروگاه سه مگاواتی تنها حدود چهار ماه زمان می برد.
مشوق های جذاب برای سرمایه گذاران بخش خصوصی
بر اساس اعلام توانیر ساتبا برق تولیدی نیروگاه های خورشیدی را با قیمت ۲۲۰۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت خریداری می کند و این نرخ احتمالاً در ماه های آینده افزایش خواهد یافت. از سوی دیگر امکان فروش برق این نیروگاه ها در بورس انرژی نیز وجود دارد که متوسط قیمت آن حدود ۴۰۰۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت است.
در این مدت اقبال سرمایه گذاران خصوصی و هلدینگ های بزرگ برای احداث نیروگاه های خورشیدی در ظرفیت های ۱۰۰ تا بیش از ۱۰۰۰ مگاوات نیز افرایش یافته و ظرفیت پیش بینی شده برای توسعه تجدیدپذیرها تا پایان دولت چهاردهم شامل ۲۵ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی و ۵ هزار مگاوات نیروگاه بادی است.
مزایای زیست محیطی انرژی های تجدیدپذیر
افزایش استفاده از انرژی های تجدیدپذیر علاوه بر کاهش فشار بر شبکه برق تأثیرات زیست محیطی مثبتی نیز به همراه دارد. تاکنون استفاده از ۱۵۶۱.۶۶ مگاوات انرژی تجدیدپذیر باعث جلوگیری از انتشار ۱۰۶ هزار تن گازهای گلخانه ای و ۵۹ هزار تن آلاینده های محلی شده است. همچنین این میزان تولید برق از منابع پاک موجب صرفه جویی ۴۲ میلیون لیتر آب و جلوگیری از مصرف ۵۱ میلیون مترمکعب گاز طبیعی شده است.
چالش ها و راهکارهای پیش رو
با وجود پیشرفت های اخیر توسعه انرژی های تجدیدپذیر همچنان با چالش هایی مانند تأمین مالی دسترسی به زمین و تسریع در فرآیندهای مجوزدهی مواجه است. برای رفع این موانع دولت چهاردهم اقدام به تشکیل شورای انرژی های تجدیدپذیر کرده است تا مسیر توسعه این صنعت هموارتر شود.
در نهایت به نظر می رسد که در سایه حمایت های دولت و مشارکت بخش خصوصی انرژی های تجدیدپذیر می توانند نقش کلیدی در تأمین برق پایدار و کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی ایفا کنند. با اجرای برنامه های اعلام شده می توان انتظار داشت که سهم تجدیدپذیرها در سبد تولید برق کشور طی سال های آینده به شکل قابل توجهی افزایش یابد.
انتهای پیام