طلاق چیست؟
ازدواج یک امر شیرین است که میتواند هدف زندگی بسیاری از اطرافیان ما باشد. وقتی دو نفر هم دیگر را دوست دارند ازدواج راه حل مناسبی است. اما همیشه همهی ازدواجها موفق نیستند. گاهی برخی از آنها به دلایل مختلفی با شکست مواجه میشوند و به طلاق ختم میشوند. شکست در ازدواج به معنی پایان زندگی نیست. گاهی برخی پایانها، آغازی دیگر هستند. اما چگونه میتوان یک ازدواج را به هم زد و به آن پایان بخشید؟ در ایران و سایر کشورها برای پایان ازدواج و جدا شدن زوجین از یکدیگر، راه حلی به نام طلاق وجود دارد. اما برای جدایی، هر کشور قوانین مخصوص به خود را دارد. در صورتی که طرفین هیچ تمایلی به در کنار هم بودن ندارند و تلاش بسیار برای اصلاح رابطهی خود کردهاند اما نتیجهای نگرفتهاند، میتوانند از طلاق بهره ببرند.
طلاق در ایران قوانین و قواعد خاص خود را دارد که بهتر است قبل از تعهد دادن و ازدواج کردن به خوبی با آنها آشنا باشید. طلاق نوعی است که یکی از راه های خاتمه نکاح می باشد که در قوانین ایران برای این که زن و شوهر از یک دیگر طلاق بگیرند باید تشریفاتی را طی کنند . طلاق در فقه اسلامی حق مرد می باشد اما طرفین می توانند با توافق ، به زن وکالت طلاق بدهند. به علاوه شرایطی وجود دارد که زن می تواند از دادگاه حکم طلاق بگیرد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد طلاق و انواع آن در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون طلاق و انواع آن پاسخ دهند .
از طرفی ممکن است طرفین به طور قانونی از هم جدا نشوند اما نسبت به یکدیگر کشش و دلبستگی نداشته باشند. در این صورت، باز هم هر دو از هم جدا شدهاند. فقط این جدایی نمود قانونی پیدا نکرده است. جدایی عاطفی یکی دیگر از اشکال طلاق است که در ادامه به آن نیز خواهیم پرداخت. د رعین حال، اگر زن و شوهر، پدر و مادر نیز باشند، آسیبهای جدایی دامنگیر فرزندان نیز میشود. در این مقاله گوشهی چشمی به آسیبها و تاثیرات طلاق بر فرزندان نیز خواهیم داشت. برای کسب اطلاعات جامع دربارهی طلاق و انواع آن، تا انتهای این مقاله از سایت تهران وکیل با ما همراه باشید. در ضمن نیاز است یادآوری کنیم که بهتر است در پروسته طلاق، حواستان به روان خود باشد. چراکه در اغلب موارد طلاق پروسه ای دردناک است. به همین خاطر بهتر است مشاوره با دکتر روانشناس خوب را فراموش نکنید.
طلاق چیست؟
طلاق واژهای عربی است که معنای تحتالفظی آن رهایی و باز کردن گره است. طلاق در اصطلاح به معنی جدا شدن و پایان دادن ازدواج است. وقتی زن و شوهر زندگی مشترک خود را بر هم میزنند و به آن پایان میبخشند، از هم طلاق گرفتهاند. بنابراین پایان همهی زندگیهای مشترک به هم شبیه نیست. برخی از آنها بعد از مدتی اختلاف پیدا میکنند و بهتر است از یکدیگر جدا شوند. وقتی مسیر دو طرف با هم یکی نباشد و از هم جدا شود، کار به طلاق میکشد. توجه داشته باشید که طلاق راه حل اول نیست. بعد از هر درگیری و اختلافی طرفین باید تلاش کنند راه حل دیگری بیابند و مسالمت آمیز در کنار یکدیگر به زندگی باارزش خود ادامه دهند.
در این مسیر میتوانند از مشاوران و متخصصان نیز کمک بگیرند. اما اگر هیچ راهی برای ادامهی مسیر نبود، باید از یکدیگر جدا شوند. جدایی آنها از یکدیگر انواع مختلفی دارد. ممکن است زن تصمیم به جدایی بگیرد. یا ممکن است مرد بخواهد درخواست جدایی بدهد. گاهی نیز طلاق توافقی و مسالمت آمیز است. از طرفی اقدام برای طلاق فرایندهای ویژهای دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم. به سادگی نمیتوان پایههای یک زندگی مشترک را از هم گسست و برای اتمام آن باید مراحل قانونی و شرعی آن را طی کرد. در ایران این مراحل اندکی پیچیدهتر و دشوارتر است. توجه داشته باشید که قوانین طلاق برای افراد غیر مسلمان و غیر شیعه ساکن ایران متفاوت است.
انواع طلاق
طلاق انواع مختلفی دارد. از دو منظر مختلف طلاق را تقسیم بندی میکنیم. یکی از آنها بر اساس حق رجوع و دیگری بر اساس فرد درخواست کننده میباشد. به زبان سادهتر، هنگامی که دو نفر میخواهند از هم جدا شوند، یا هر دو راضی هستند، یا یکی از آنها متقاضی جدایی است و دیگری مخالف. این اساس یکی از تقسیم بندیها را میسازد. همچنین هنگامی که دو نفر میخواهند از هم طلاق بگیرند، در بعضی طلاقها این امکان وجود دارد، در برخی تحت شرایط خاصی ممکن است و در تعدادی از آنها امکان برگشت زوجین وجود ندارد. مورد دوم نیز پایهی تقسیم بندی دیگری است.
از نظر حقوقی طلاق به انواع مختلفی تقسیم میشود که پایهی آن بر اساس برگشت به یکدیگر است. این که آقا درخواست طلاق را داده باشد یا خانم، در این مسئله تعیین کننده است. شاید تعجب برانگیز باشد اما طلاق به اعتبار این که چه کسی درخواست آن را داده است و قابلیت رجوع داشته باشد، از نظر دادگاه انواع مختلفی دارد. در ابتدا بهتر است با اصطلاح “عده” آشنا شوید. عده به مدت زمانی بعد از جدایی گفته میشود که زن ۳ بار دورهی پریود خود را سپری کند. این بازه در طلاق از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین پیش از هر چیز مادهی ۱۱۳۳ قانون مدنی را بخوانید :“مرد میتواند هر زمانی که بخواهد زن خود را طلاق دهد.”
این نوع طلاق به مرد اجازهی بازگشت به زن را میدهد. در واقع در طول بازهی عده، مرد هر زمانی که بخواهد میتواند به زن رجوع کند و او نمیتواند از این بازگشت سر باز بزند و باید وظایف زناشویی خود را به جا بیاورد. عده از نظر دادگاه ۳ ماه و ۱۰ روز بعد از طلاق است. هنگامی که مرد تصمیم به بازگشت بگیرد، ازدواج بدون نیاز به خواندن خطبهی عقد و نکاح مجدد از سر گرفته میشود و دو نفر میتوانند با هم زندگی کنند. هیچ قراردادی نمیتواند این حق را از مرد در طلاق رجعی بگیرد. در زمان عده، زن نمیتواند با مرد دیگری ازدواج کند و باید صبر کند تا این مدت به طور کامل سپری شود.
همچنین چون طلاق حق مرد محسوب می شود، پس هر زمان که در این بازه بخواهد، میتواند بازگردد. اما آیا نیازی به اقدام خاصی هست؟ از آن جایی که ما در یک جامعه زندگی میکنیم و نظم از مهمترین اصول آن است، رجوع باید سریعا به دادگاه اطلاع داده شود. در غیر این صورت مرد موظف به پرداخت جریمه خواهد بود. وقتی مرد به زن بازگشت، شرایط ازدواج آنها طبق همان چیزی که در ازدواج اول ثبت شده بود، ادامه پیدا میکند. در زمان عده مرد باید تمامی حق و حقوق زن را بپردازد و زن اجازه دارد از محلی که قبلا در آن زندگی میکردهاند بازدید کند و مرد نمیتواند او را بیرون کند و یا برخورد نامناسبی با او داشته باشد. اگر بخواهیم به طور خلاصه شرایط زن و مرد در بازهی زمانی عده را بررسی کنیم، موارد زیر را باید مورد توجه قرار دهیم؛
- مرد باید در این دوره نفقهی زن را پرداخت کند.
- اگر مرد یا زن از دنیا بروند، مشمول ارث بردن از یکدگیر خواهند بود.
- زن نمیتواند با هیچ مرد دیگری در این دوره رابطهی جنسی قرار کند و باید صبر کند تا عده به سر بشود.
نوع دیگر جدایی، طلاق بائن است. این نوع طلاق به مرد اجازهی بازگشت به زن را نمیدهد. درواقع مرد حتی اگر بخواهد هم از لحاظ قانونی نمیتواند به زن رجوع کند و تنها راه برگشت دوبارهی او، از سرگیری ازدواج و خواندن خطبهی عقد از اول است. پس مهریه از ابتدا مشخص خواهد شد و شروط ضمن عقد نیز تغییر خواهند کرد. طلاق بائن در چهار حالت اتفاق میافتد.؛
- در صورتی که زن و مرد سه بار طلاق گرفته و مرد رجوع کرده باشد. بنابراین دیگر نمیتواند به زن بازگردد و طلاق بائن محسوب می شود.
- در صورتی که مرد یک زن یائسه را طلاق داده باشد.
- اگر زن از مرد بدش بیاید، به طوری که برای طلاق گرفتن به او مالی ببخشد. این عبارت را بسیار شنیدهایم که “مهرم حلال و جانم آزاد”. در صورتی که طلاق به این صورت باشد، بائن شمرده میشود. البته که نام دیگر آن خلع است. اگر هر دو طرف نسبت به هم کراهت داشته باشند هم طلاق بائن است. به این طلاق نیز مبارات گفته میشود.
- در صورتی که طلاق قبل از برقراری آمیزش جنسی باشد.
طلاق غیابی چیست؟
در صورتی که مکان حضور مرد مشخص نباشد، زن میتواند از او به طور غیابی طلاق بگیرد. اما به همین سادگی هم نیست! در ابتدا زن باید محل حضور مرد را به دادگاه اعلام کند و درخواست طلاق بدهد. دادگاه احضاریه برای مرد فرستاده و به او فرصت میدهد. در صورتی که مرد در دادگاه حضور پیدا نکند، در روزنامهای کثیرالانتشار عکس و نام او متشر میشود. در صورتی که کسی او را دیده باشد، اطلاع خواهد داد. در غیر این صورت اگر با پیگیریهای بیشتر از طرف زن مرد پیدا نشود و یا حضور پیدا نکند، صیغهی طلاق به طور غیابی جاری خواهد شد.