معدن سنگ لاشتر کجاست
سنگ مرمریت لاشتر اصفهان : یکی از انواع سنگ مرمریت ایرانی , سنگ مرمریت لاشتر می باشد که معمولا به دو صورت سنگ لاشتر تیشه ای و سنگ سابیده فرآوری شده و وارد بازار می گردد. این سنگ در بازارهای جهانی با نام سنگ پیترا (Piatra Grey ) مشهور است و می تواند در ابعاد تایل و اسلب برش داده شود. اصفهان خاستگاه اصلی این سنگ لاشتر است و معدن این سنگ در 35 کیلومتری جنوب اصفهان و در منطقه ای به لاشتر واقع شده است. اصفهان قطب اصلی تولید سنگ در کشور محسوب می شود و یکی از مرغوب ترین سنگ های اصفهان سنگ لاشتر به شمار می آید.
ویژگی های سنگ مرمریت لاشتر:
یکی از مهمترین ویژگی هایی که سبب می شود کاربردهای بسیار زیادی از لاشتر انتظار داشته باشیم جذب آب پایین این سنگ است. سنگ های لاشتر مقاومت خوبی در مقابل نفوذ آب دارند به این معنی که آب و رطوبت به سختی می تواند روی این سنگ تاثیر داشته باشد به این جهت است که سنگ لاشتر را برای استفاده در سرویس های بهداشتی به کار می برند.
همچنین مقاومت بالایی که این سنگ دارد باعث می شود تا از این سنگ کاربردهای دکوراتیو انتظار داشته باشیم. این سنگ ساختمانی از جنس مرمریت است و آن را می توان در ابعاد و سایزهای مختلف برش داد به این دلیل آن را می توان در بخش های مختلف ساختمان به کار برد.
برای مثال سنگ پله و سنگ کف ساختمان از کاربردهای مهم این سنگ می باشد. سنگ فرشهای داخلی و خارجی از کاربردهای عمده این سنگ است زیرا به خوبی در شرایط آب و هوایی سخت و تغییرات دمایی از سرد تا گرم می تواند مقاومت نماید و در مقابل بارش باران و تابش آفتاب نیز کاملا مقاوم است.
ابعاد مورد استفاده برای سنگ فرش 40*40 است.
- مقاومت بالا
- ضد لغزندگی
- مقاوم به انواع آب و هوا
- و قیمت مناسب
از دیگر ویژگی هایی است که سنگ مرمریت لاشتر دارد.
از مشخصات ظاهری سنگ مرمریت لاشتر می توان به رنگ زمینه مشکی یا طوسی و یا خاکستری آن اشاره کرد که رگه های سفید رنگی در آن دیده می شود. این سنگ طبیعی معمولا به روش های:
- سائیده
- تامبل
- بوش همر
- تیشه ای
- و هوند
فرآوری می گردد و راهی بازار مصرف می شود.
کاربردهای سنگ مرمریت لاشتر:
همانطور که گفتیم این سنگ از مقاومت بالایی برای استفاده در نمای بیرونی ساختمان ها دارد. مقاومت این سنگ به اندازه ای زیاد است که از آن در نمای استفاده شده است و تا کنون پس از گذشت سال ها هیچگونه آسیبی به این سنگ وارد نیامده است. میدان آزادی تهران نیز از دیگر مکان های مهمی است که از سنگ مرمریت لاشتر در نمای سنگ فرش آن استفاده شده است و این سنگ به خوبی مقاومت خود را در این دو مکان به نمایش گذاشته است.
زیرا این دو از مکان های بسیار پر رفت و آمد شهر به شمار می آیند و این سنگ گذرگاه ماشین ها, انسان ها و حتی حیوانات زیادی بوده است اما هنوز هم استواری خود را حفظ کرده و پابرجا باقی مانده است.
سطح سنگ :
سطح این سنگ تیشه شده است و برای استفاده به عنوان سنگ کف ساختمان و سنگ فرش بسیار مناسب است، زیرا از لغزندگی سطح جلوگیری می کند. کاربرد مناسب دیگر این سنگ ساختمانی استفاده به عنوان سنگ کف پارکینگ است، زیرا از رفت و آمد ماشین ها آسیبی نمی بیند و رد لاستیک ماشین ها روی این سنگ باقی نمی ماند، زیرا رنگ این سنگ تیره است و رد تیره لاستیک ماشین ها روی آن اثری ندارد و از زیبایی اولیه سنگ چیزی کم نمی شود.
این سنگ امروزه یکی از پرفروش ترین انواع سنگ ساختمانی در عرصه صادرات جهانی است و بسیاری از تولیدات از سنگ مرمریت لاشتر به کشورهای خارجی صادر می گردد.
دانستنی های سنگ مرمریت لاشتر:
سنگ مرمریت لاشتر نوعی سنگ مرمریت است که با درجه و کیفیتی متفاوت از سنگ مرمریت اصل یافت می شود. این سنگ ساختمانی از سختی بالایی برخوردار است. در بسیاری از موارد در کارخانه سنگ را به صورت نسابیده عمل می آورند و سپس به صورت دستی یا دستگاهی آن را تیشه خور می کنند که بر همین اساس به آن سنگ مرمریت تیشه دستی و سنگ مرمریت لاشتر تیشه دستگاهی گفته می شود.
علت تیشه کردن این سنگ این است که سختی آن بالا بوده و برای کاربرد در فضاهای بیرونی باعث می شود تا اصطکاک روی سنگ افزایش پیدا کند و از میزان لغزندگی آن کم شود. سازندگان و سفارش دهندگان سنگ مرمریت لاشتر این سنگ ساختمانی را به دو صورت :
سنگ لاشتر کم تیشه
سنگ لاشتر پرتیشه
می شناسند که سنگ کم تیشه یک بار تیشه می خورد.
اما سنگ پر تیشه چندین نوبت تیشه می خورد به این ترتیب هیچ فضای خالی روی سنگ دیده نمی شود. از این سنگ در بوک مچ کردن استفاده می شود و رنگ خاص آن در بازارهای داخلی و خارجی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.
در روند تولید و فرآوری این سنگ ساختمانی از اپوکسی برای پر کردن خلل و فرج های سطحی سنگ استفاده می شود. در فرآوری این سنگ به روش تایل از ماستیک بی رنگ یا همرنگ زمینه برای پر کردن رگه های بسیار ریز سطحی سنگ استفاده می شود.
روش UV غیر مستقیم، رزین مخصوص را به داخل رگه های سنگ هدایت کرده و آن را تثبیت می نماید این عمل فرآوری خوب در پولیش و صیقلی شدن سنگ را سبب می شود. این سنگ مرمریت از جمله محبوب ترین مرمریت ها به شمار می رود. از مهمترین کاربردهای سنگ مرمریت لاشتر در:
- دیوار های داخلی و خارجی ساختمان
- سنگ کف
- سنگ پله
- سرویس های بهداشتی
- و سنگ کابینت
می باشد.
لابی هتل ها ، نمای داخلی و خارجی و سنگ کف رستوران ها و کافی شاپ ها و سایر مکان ها از کاربردهای مهم سنگ لاشتر است.
قیمت سنگ مرمریت لاشتر:
برای تعیین قیمت این سنگ باید به کوپ خام آن توجه نمود زیرا قیمت سنگ اسلب لاشتر و یا قیمت این سنگ در سایزهای دیگر با هم تفاوت زیادی دارد. در فرآوری این سنگ باید استانداردهای جهانی رعایت شود و ضخامت این سنگ معمولا باید 2 سانتی متر باشد.
برای فرآوری سنگهای مرمریت لاشتر معمولا از کوپ های بزرگ استفاده می کنند که یک دست و سالم نگه داشتن این کوپ ها بسیار مشکل است که این در قیمت سنگ مرمریت اثرگذار است و باعث افزایش قیمت آن می شود. سنگهای مرمریت لاشتر در میان انواع سنگ ایرانی از قیمت مناسب تری برخوردار است اما کیفیت و مقاومت آن نسبت به قیمت آن بسیار عالی است.
از این رو استفاده از این سنگ در انواع پروژه های مختلف اعم از نمای فضاهای بیرونی و درونی بسیار مقرون به صرفه است. قیمت سنگهای مرمریت لاشتر با قیمت سنگ مرمریت مشکی نجف آباد تقریبا برابری می کند. و هر دو از سنگ های با زمینه تیره اما لوکس و زیبا می باشند.
اگر به دنبال استفاده از با زمینه تیره هستید . این دو سنگ هم قیمت مناسبی دارند وهم از کیفیت بالایی برخوردار می باشند. اما دقت نمایید که انواع سنگ های مرمریت لاشتر در بازارهای جهانی مورد استقبال زیادی قرار گرفته اند.
تاریخچه کشف و بهره برداری از معادن
تاریخچه بهره برداری، اکتشاف معادن و استخراج فلزات و سنگ از آن ها به دوران باستان برمی گردد. انواع مواد مختلف از جمله: فلزهای پایه، فلزهای قیمتی، آهن، اورانیوم، زغال سنگ، الماس، آهک، نمک، پوتاس و موادی از معادن استخراج می شوند.
اهمیت معدن در رشد اقتصادی کشورها
شرایط اقتصادی و فنی و قابلیت دسترسی به معادن، عوامل حائز اهمیت در تقسیم بندی معادن می باشند. معادن مختلف به سه دسته معادن روباز و سطحی و معادن زیرزمینی تقسیم می شوند. معادن بعنوان یکی از منابع اصلی تأمین کننده مواد اولیه صنایع هستند. به همین دلیل معادن از اهمیت بسیار زیادی در اقتصاد برخوردار هستند. وجود معدن یکی از مهمترین سرمایه های هر کشور محسوب می شود و یکی از عوامل مهم و تعیین کننده در ارتقاء خود کفایی صنعتی، ایجاد اشتغال مولد و افزایش تولید ناخالص ملی و درآمد سرانه یک کشور است.
اهمیت معادن در رشد اقتصادی ایران
کشور ایران به خاطر بدلیل داشتن شرایط محیطی مناسب از جمله: شرایط مناسب زمین شناسی و جغرافیایی متنوع و داشتن پوسته ای ناهمگن، از نظر مواد معدنی غنی است و میتوان گفت که تقریبأ از تمامی مواد معدنی دنیا برخوردار است. ایران به عنوان کشوری غنی از ذخایر معدنی، اولین ذخایر گازی جهان و چهارمین ذخایر نفتی جهان را دارا است. از دیگر معادن مهم کشور می توان به معادن ذغال سنگ، نیکل، کبالت، نقره، گوگود و اورانیوم اشاره کرد. ایران با دارا بودن ذخایر غنی معدنی خود به بهشت معادن دنیا معروف شده و توانسته نظر بسیاری از سرمایه گذاران این حوزه را طی دهه های گذشته به خود جلب کند. ایران ۷٪ معادن جهان را دارا است.
ارزش معادن ایران ۷۰۰ میلیارد دلار برآورد شده است که در صورت سرمایه گذاری این عدد افزایش پیدا می کند. اکثر معادن ایران محوطه باز و در کلاس جهانی هستند. ایران با دارا بودن حدود ۶۸ نوع ماده معدنی (غیرنفتی)، ۳۷ بیلیون تن ذخایر کشف شده و ۵۷ بیلیون تن ذخایر بالقوه در میان ۱۵ قدرت معدنی جهان جای گرفته و یکی از کشورهای غنی از حیث داراییهای معدنی به حساب میآید.
ایران با دارا بودن حدود ۶۸ نوع ماده معدنی (غیرنفتی)، ۳۷ بیلیون تن ذخایر کشف شده و ۵۷ بیلیون تن ذخایر بالقوه در میان ۱۵ قدرت معدنی جهان جای گرفته و یکی از کشورهای غنی از حیث داراییهای معدنی به حساب میآید. اما متاسفانه با وجود غنی بودن ایران از حیث ذخایر معدنی تولیدات معدنی تنها 6/0 درصد از تولید ناخالص داخلی کشورمان را تشکیل می دهد و این امر ضرورت توجه بیشتر مسئولین، نهادهای قانون گذار و مرتبط و سرمایه گذاران به این بخش را می طلبد.
معادن سنگ ایران
حدود یک چهارم معادنی که تاکنون در کشور ایران شناخته شده است ، سنگ های ساختمانی هستند. گذر زمان و تغییر سلیقه ها موجب شده تا در هر برهه از زمان یک سنگ به عنوان سنگ شاخص شناخته شود و در کشور وحتی خارج از کشور بسیار درخواست داشته باشد .معادنی که تاکنون در کشور ایران شناخته شده اند :
- معادن مرمریت ۵۴ درصد
- معادن گرانیت ۲۰ درصد
- معادن چینی ۱۵ درصد
- معادن تراورتن ۱۰ درصد
- معادن مرمر ۱ درصد
بزرگترین معادن سنگ ایران
در کشور ایران معادن سنگ متعددی وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
معادن سنگ استان اصفهان
استان اصفهان عمده ترین معادن تراورتن و لاشتر را دارد و به همین سبب یکی از اصلی ترین مراکز استخراج سنگ کشور است.سنگ های استخراج شده از معادن این استان هم در کشور ایران و هم خارج از ایران و در زمینه صادرات به کاربرده میشود.این سنگ ها هم به صورت کوپ و هم سنگ فرآوری شده در داخل و خارج ایران مورد استقبال قرار گرفته است. سنگ های تولید شده از کوپ های معدن تراورتن و لاشتر ، در سال های اخیر بسیار در ساختمان سازی استفاده شده است.
معادن استان آذربایجان غربی
کیفیت و تنوع معادن سنگ استان آذربایجان از جمله اولین و مهم ترین ویژگی های سنگ این معادن است. یکی دیگر از اصلی ترین تامین کنندگان سنگ کشور ایران استان آذربایجان است. حدود نیمی از سنگ های استخراج شده از معادن این استان ، سنگ های ساختمانی همچون مرمر ، گرانیت ، مرمریت و در شهرستان سردار آباد این استان سنگ های قرمز تراورتن کمیاب هستند .
معادن سنگ لرستان
استان لرستان نیز از مهم ترین مراکز استخراج سنگ ساختمانی درکشور ایران می باشد که 25 درصد از کل معادن سنگ ساختمانی کشور تامین میکند. سنگ مرمریت و سنگ چینی از سنگ های عمده ای هستند که از معادن استان لرستان استخراج میشوند.
معادن سنگ فارس
فارس نیز از جمله استان هایی است که باید به معادن و سنگبری های آن اشاره نمود. استان فارس حدود 400 سنگبری فعال دارد که معادل 10 درصد از سنگبری های ایران می باشد.از معادن استان فارس اغلب سنگ چینی و مرمریت استخراج میشود.
معادن استان یزد
معادن سنگ استان یزد دارای تنوع بسیاری هستند و از جمله سنگ هایی که از یزد استخراج میشود میتوان به گرانیت ، چینی و مرمریت اشاره کرد.استخراج سنگ از این معادن چیزی حدود سالانه 1 میلیون و 300 هزار تن میباشد و به همین جهت یزد نیز به عنوان یکی دیگر از مهم ترین تامین کنندگان و صادر کنندگان سنگ در کشور ایران به حساب می اید.
معادن استان مرکزی
مرکزی نیز از جمله مراکز استخراج سنگ ایران است .این استان نیز همانند استان اصفهان از معادن تراورتن برخوردار است و بخش قابل توجهی از نیاز کشور ایران و صادرات را تامین میکند.محلات یکی از شهرستان های استان مرکزی است که تنوع معادن بسیار بالایی دارد و در جهان شناخته شده است.این تنوع شامل معادن سنگ گرانیت و مرمریت ، ترامیت (از ترکیب مرمریت و تراورتن) ، سنگ تراونیکس (از ترکیب مرمر و تراورتن)، مرمر، لایم استون و … در این استان میباشد.
انواع سنگ
انواع سنگ هایی که از معادن سنگ استخراج می شود:
- گچ فرنگی
- کائولینیت
- اخگر
- رس
- زغال سنگ
- سنگدانه، ماسه و شن
- صدفسنگ
- دیاباز
- گابرو
- سنگ خارا
- ماسهسنگ دانهدرشت
- سنگ گچ
- سنگ آهک
- سنگ مرمر
- سنگ معدن
- سنگ فسفاتی
- ماسهسنگ
- سنگ لوح
کاربرد سنگ در صنایع مختلف
سنگ ها و کانی ها دارای کاربرد های گوناگونی هستند که از جمله آنها میتوان به ساخت وسایل زندگی، ساختمان سازی، زیورالات، صنعت و … اشاره نمود.
سنگ های رسوبی، منبع عمده انرژی مورد نیاز برای تامین انرژی هستند.گرم شدن مسکن، راه اندازی وسایل نقلیه، پخت غذا و… از جمله مواردی است به انرژی نیاز دارد.
تامین مواد اولیه صنایع یکی دیگر از موارد استفاده از سنگ و کانی هاست. برخی از موارد کاربردی سنگ ها عبارتند از:
- صنعت ساختمان : سنگ های استخراج شده از معادن پس از استخراج و بهره برداری از معدن برای انجام فرآوری و برش به سنگبری ها ارسال شده تا کاربردی و قابل استفاده شوند. همانطور که پیشتر اشاره شد انواع معادن سنگ لاشتر، تراورتن، چینی، دبل بلک، گرانیت و … در کشور ایران وجود دارد و در تزیین ساختمان به کاربرده میشود.
- صنايع غذايي: در صنایع غذایی به عنوان مثال برای تصفیه قند از سنگ آهک در کارخانه قند استفاده میشود . از خاک رس نیز برای جدا کردن ناخالصی استفاده میشود.
- صنايع شيميايي : ساخت لنت ترمز – انواع ايرانيت- ساخت لوله فارسيت
- ذوب فلز : زغال سنگ کک از جمله مواردی است که برای ذوب فلزات استفاده میشود.
- صنايع داروئي: ساخت انواع پودر و سموم شيميايي – پودر پاي بچه
- صنايع الكتريكي- الكترونيكي و ….