برترین های کسب و کارعلمی و پزشکی

انواع بیماری های ماهیان آکواریومی + علت و درمان

رایج ترین بیماری های ماهی های آکواریوم و درمان آنها

به نقل از هوشمل؛ ماهی های آکواریوم هم مانند ما انسان ها دچار بیماری می شوند. بسیاری از بیماری ها در آکواریوم های آب شیرین به وجود می آیند و به همین دلیل هم قرنطینه کردن ماهی تازه پیش از اضافه کردن به آکواریوم اهمیت ویژه ای دارد. با این وجود، حتی با قرنطینه سازی و مراقبت هم ماهی شما ممکن است بیمار شود. بنابراین تشخیص زود هنگام و درمان مناسب بسیار حائز اهمیت است. انتخاب پمپ هوا با کیفیت و مناسب نیز بسیار اهمیت دارد.

 

بیماری علائم علت درمان
بیماری لکۀ سفید یا Ich بروز لکه ها یا نقطه های سفید بر روی باله ها و بدن همراه با بی اشتهایی وجود نوعی انگل در آکواریوم که به سرعت تولید مثل می کند و می تواند سریعاً تمام آکواریوم را آلوده سازد. استعمال داروی مخصوص بیماری Ich در کل آکواریوم و 4 درجه بالاتر بردن دمای آکواریوم
بیماری کیسۀ هوا ماهی به صورت وارونه شنا میکند و تعادلش را نمی تواند حفظ کند معمولاً ماهی بر روی سطح آب و یا در انتهای آکواریوم و به پهلو شنا می کند آسیب به کیسۀ هوایی ماهی ممکن است از طریق نگهداری نامناسب و یا دعوای میان دو ماهی و همچنین آلودگی باکتریایی ناشی از شرایط بد آب به وجود آید. کیفیت آب آکواریوم را ارتقا دهید و چنانچه یک ماهی را با نشانه های مذکور دیدید او را به ظرف دیگری منتقل سازید و با آنتی بیوتیک درمان کنید.
بیماری کرم قلاب دار یا Anchor Worm کرمی سفید از ناحیۀ مبتلا بیرون می زند؛ ماهی بطور نامنظم و نابهنجار شنا می کند؛ و خود را به اشیاء موجود در آکواریوم می مالد کرم قلابدار (Lernaea) انگلی که خود را در بدن ماهی میزبان مدفون می سازد. ماهی را از آکواریوم خارج سازید و به کمک یک موچین یا انبرک با دقت کرم را خارج سازید و با آنتی بیوتیک درمان کنید.
بیماری استسقاء یا آب آوردگی شکم یا Dropsy ماهی چاق می شود و بنظر میرسد که در حال انفجار است

 

آسیت ها (آلودگی باکتریایی)، باد کردن شکم که از طریق اختلالات متابولیک ، پُرخوری و یا رژیم غذایی بد به وجود می آید. ماهی را جدا کنید؛ غذای او را کمتر و از آنتی بیوتیک ها استفاده کنید؛ اکسیژن و دمای آب را بالا ببرید.
یبوست ماهی یا Constipation بی تحرّکی، آرام گرفتن در پایین آکواریوم، تورم و بادکردگی شکم. یبوست بر اثر پُرخوری و یا رژیم غذایی بد به وجود می آید. رژیم غذایی مناسب و آب آکواریوم را به نمک مخصوص غنی سازید.
دُم خوره (پوسیدگی دم و باله ها) یا Fin Rot باله ها قسمتهایی را از دست می دهند و یا پاره پاره می شوند پوسیدگی دُم و باله ها توسط آلودگی باکتریایی و کیفیت پایین آب به وجود می آید. همچنین ممکن است از طریق آسیب های فیزیکی یا گیر کردن باله ها به وجود آمده باشد. کیفیت آب آکواریوم را ارتقا دهید. ماهی را جدا سازید و با داروهای آنتی باکتریایی درمان کنید. چنانچه تمام ماهی ها مبتلا هستند تمام آکواریوم را بایستی درمان کنید.
بیماری قارچ زدگی یا Fungus رگه های پُرزدار و پنبه ای به رنگ سفید در اطراف بدن و باله ها . معمولاً از طریق آلودگی های باکتریایی و انگلی و یا کیفیت پایین آب به وجود می آید آب را تعویض و کیفیت آن را بالا ببرید و تمام آکواریوم را با داروی ضد قارچ درمان کنید.
مسمومیت رنگ پریدگی، حرکات نامنظم و نابهنجار در شنا کردن، و افزایش تنفس. مسمومیت معمولاً به دلیل عوامل شیمیایی و یا قلیایی موجود در آب آکواریوم که برای ماهی نامناسب است به وجود می آید. محیط پیرامون را برای آلودگی با فلزات و آلیاژها بررسی کنید. سطلی که با آن آب را تعویض می کنید و سایر تجهیزات را وارسی کنید. آب شیر را امتحان کنید و برای تعویض آب از آب مقطر استفاده کنید.
بیماری مخملک یا Velvet ظهور پوششی طلایی و مخملی و نقطه هایی پودری شکل بر روی بدن و باله ها که بیشتر به زردی می زند تا سفیدی. وجود انگل هایی که از سلول های پوست ماهی تغذیه می کنند. استعمال داروی مخصوص مخملک برای کل آکواریوم. احتیاط لازم بایستی انجام شود تا مبادا به بی مهرگان درون آکواریوم آسیبی وارد شود.
بیماری باکتریایی آبشش ها تنفس سریع، وجود کرم هایی به باریکی نخ و بی رنگ در ناحیۀ آبشش ها، چشم ها ممکن است حالت شیشه ای مانند به خود بگیرند. کرم های آبشش، انگل ها و آلودگی می تواند از سایر ماهی هایی که پیش از افزودن به آکواریوم قرنطینه نشده اند سرایت کند. سطح اکسیژن آب را بالا ببرید، و با داروهای آنتی بیوتیکی و نمک آکواریوم درمان کنید.
شپشک ماهی خراشیدن و مالیدن بدن به اشیاء داخل آکواریوم، انگل ها به وضوح بر روی بدن ماهی دیده می شوند. Argulus یا انگلی که خود را به ماهی می چسباند. ماهی را از آکواریوم جدا سازید و انگل ها را با استفاده از موچین یا انبرک خارج سازید. آکواریوم را با آنتی بیوتیک و نمک آکواریوم بزدایید.

تشخیص بیماری ها :

برای تشخیص بیماری ها بسیار مهم است که بدانیم وقتی یک ماهی در سلامت کامل به سر می برد چه ظاهری دارد تا در صورت بروز تغییرات متوجه آنها گردیم.نشانه ها وعلائم بیماری می تواند شامل تغییرات رفتاری مثل بی اشتهایی و یا تغییراتی در نحوۀ شنا کردن ماهی باشد و یا با بروز علائم ظاهری بر روی بدن ماهی خود را نشان دهد. تغییرات رفتاری که بایستی متوجه آنها باشیم شامل : بی اشتهایی ، نفس نفس زدن، حرکات نامنظم و پُر تکاپو است. اما نشانه ها و علائم ظاهری بر روی 5 نقطه از بدن ماهی رؤیت می گردد که شامل :

1.ناحیۀ سر

2.آبشش ها

3.باله ها

4.فلس ها

5.پشت باله ها

مناطق مذکور را برای هر گونه تغییراتی مثل خراش، تورم، رشد غیرعادی، وجود انگل ها یا کرم ها و یا هر گونه نشانۀ غیرعادی وارسی کنید. برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان شامل داروی چند منظوره شامل Seachem ParaGuard، API General Cure، Tetra LifeGuard Tablets،داروهای آنتی بیوتیکی شامل API Melafix، API Furan-2 داروهای ضد قارچ شامل API Pimafix، API Fungus Cure ،نمک مخصوص آکواریوم API Aquarium Salt. پس از تشخیص، درمان درست و مناسب در بهبودی سریع بسیار حائز اهمیت است. داروهای چند منظوره برای بیماری های رایج و متداول که تشخیص دقیقی در مورد آنها داده نمی شود، بسیار کاربردی هستند.

درمان ماهی بیمار

پس از تشخیص بیماری،بایستی سریعاً اقدام به درمان کنید تا آسیب های وارد به ماهی های آکواریوم را به حداقل برسانید.بنابراین در دست داشتن داروهای لازم و حیاتی می تواند به شما کمک کند تا با دیدن علائم واکنشی سریع داشته باشید. به علاوه، یک آکواریوم مخصوص قرنطینه می تواند برای یک ماهی بیمار حکم بیمارستان را داشته باشد اگرچه گاهی بهتر است که کل آکواریوم درمان شود تا هرگونه باکتری یا انگل خطرناک را بزدایید. علاوه بر موارد مذکور شما می توانید از یک آکواریوم دار محلی مشاوره بگیرید.آنها می توانند راهکارهای مناسب به شما ارائه دهند. همانند سایر حیوانات خانگی گاهی بیماری قابل درمان نیست.در رابطه با ماهی ها،شاید انسانی ترین کار خارج ساختن ماهی بیمار از آکواریوم است.

منبع مقاله:

ترب

دکمه بازگشت به بالا