رتبه بندی رشته های تخصصی پزشکی
علیرغم امکان پذیرش در رشته داروسازی و پزشکی بدون کنکور در دانشگاههای خارج کشور، ادامه تحصیل در رشته های تخصصی پزشکی کار آسانی نیست. دانشجویان دکترای عمومی رشتههای پزشکی اغلب مسیر تحصیلی و شغلی جداگانهای دارند. به عنوان مثال فارغ التحصیلان رشته داروسازی اقدام به تاسیس داروخانه با مدرک داروسازی میکنند و شرایط شغلی آنها با پزشکان عمومی و دندانپزشکان کاملا متفاوت است. فارغ التحصیلان پزشکی عمومی برای ادامه تحصیل در آزمون دستیار تخصصی پزشکی شرکت میکنند و اکثر داوطلبان رشتههای چشم پزشکی، قلب و عروق، رادیولوژی و پوست را در اولویت اول خود قرار میدهند.
8 رشته برتر تخصص پزشکی
بر اساس نمره آخرین فرد قبول شده، میزان درآمد و دشواری کار، 8 رشته برتر تخصص پزشکی به صورت زیر رتبهبندی میشوند.
- چشم پزشکی: پردرآمدترین و محبوب ترین تخصص در میان رشته های تخصصی پزشکی است. این رشته شامل یک دوره 4 ساله دانشگاهی و یک سال آموزش بالینی است. بیشتر مواقع چشم پزشکان به صورت مستقل و در مطب کار میکنند. فعالیت در این رشته ظرافت و دقت بالایی نیاز دارد.
- رادیولوژی: افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو نگرانیهایی را درباره آینده بازار کار این رشته ایجاد کرده است. با این حال هنوز هم تخصص رادیولوژی از رشتههای پردرآمد محسوب میشود.
- جراحی قلب وعروق: این تخصص در دسته مشاغل با حساسیت بالای شغلی قرار دارد. این شغل با فشار و سختی کار بسیاری همراه است. در حال حاضر حقوق دریافتی ماهانه این متخصصان به 70 میلیون تومان هم میرسد.
- پوست و مو: متخصصان این رشته در سالهای اخیر بازار کار نسبتا خوبی دارند. فعالیت در این رشته تخصصی کم استرس است و معمولا کشیک بیمارستانی کمتری نسبت به سایر مشاغل دارد.
- ارتوپدی: بیشتر این متخصصان در بیمارستان فعالیت میکنند. ساعات کاری جراحان ارتوپدی نسبتا طولانی است و ممکن است یک عمل ارتوپدی تا 24 ساعت طول بکشد.
- گوش و حلق و بینی: فعالیت این متخصصان در زمینه بیماریهای سر و گردن مثل جراحی بینی و جراحی پلاستیک صورت و گردن است. در کشورهای اروپایی متوسط درآمد این متخصصان به ماهانه 400 هزار دلار هم میرسد.
- جراحی مغز و اعصاب: طول دوره آموزشی این رشته 5 سال است و میزان درآمد متخصصان این رشته بسیار متفاوت است. از زیر 10 میلیون تا درآمدهای چند میلیاردی را میتوان با مدرک این تخصص دریافت کرد.
- جراحی کلیه و مجاری ادراری: علی رغم دشواری فعالیت در این رشته و کشیکهای بیمارستانی آن، از جمله رشتههای پرطرفدار در بین داوطلبان آزمون دستیاری است.
خواندن این مقاله پیشنهاد میشود: بازارکار رشته پرستاری
رتبه بندی سایر رشته های تخصصی پزشکی
بر اساس دشواری و بازار کار سایر رشته های تخصصی پزشکی به صورت زیر رتبهبندی میشوند.
- جراحی عمومی: خصوصی یا دولتی بودن بیمارستان و تعداد عملهای جراحی بر درآمد جراحان عمومی تاثیرگذار است. امروزه با توجه به تخصصی شدن عمل جراحی امنیت شغلی این متخصصان کاهش یافته است.
- پاتولوژی: فعالیت در این رشته کم استرس است. متخصصان پاتولوژی هیجانات نجات جان مریض و اقدامات اورژانسی را ندارند. با این حال کار در آزمایشگاه و خرید تجهیزات پیشرفته شاید از مسائل پیش روی فارغ التحصیلان این رشته باشد.
- جراحی زنان و زایمان: متخصصان زنان و زایمان علیرغم استرس زیاد و بالا بودن ساعتهای شیفت کاری از درآمد بالایی برخوردارند. با توجه به سیاست جوانسازی جمعیت، نیاز به متخصص زنان و زایمان بیشتر شده است.
- تخصص داخلی: با راهاندازی رشتههای فوق تخصص، به نظر میرسد آینده شغلی این متخصصان بدون مدرک فوق تخصص وضعیت مناسبی نداشته باشد. با این حال در حال حاضر از نظر درآمد در موقعیت خوبی قرار دارند.
- تخصص اطفال: دوره آموزشی تخصص اطفال شامل 4 سال دوره آموزشی و حداقل 3 سال فعالیت در بخش اطفال است. نسبت به سایر تخصصها سختی کار بیشتری دارد زیرا تشخیص بیماریهای کودکان و نوزادان کار آسانی نیست. در سالهای اخیر پایین بود کارانه این مشاغل بسیار چالش برانگیز بوده است.
- بیهوشی: با توجه به تجهیزات پیشرفته اتاق عمل که امروزه مورد استفاده قرار میگیرد، استرس و دشواری شغلی این رشته کمتر شده است. متخصصان این رشته در موقعیت خوبی از نظر درآمد و بازار کار قرار دارند.
- طب اورژانس: این رشته تخصصی فعالیتهای شغلی سریع، متنوع و پر استرسی دارد. طب اورژانس دارای شیفت کاری شب بوده و داوطلبان آزمون تخصص پزشکی کمتر به آن توجه میکنند. مدت زمان تحصیل در این رشته 3 سال است. بازار کار این رشته هنوز اشباع نشده است و رقابت شغلی کمتری دارد.