محاسبه خسارت تاخیر تادیه و شکایت در دادگاه

تادیه در لغت به معنای پرداخت و تسویه دین است و خسارت تأخیر در تادیه به معنای پرداخت جریمه ای است که فرد بدهکار به علت تأخیر در پرداخت دین خود موظف پرداخت آن به شخص شکایت کننده است.

در ادامه مقاله ، توضیحات جامعی در مورد خسارت تأخیر در تادیه ارائه می دهیم و توصیه می کنیم که تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

خسارت تأخیر تأدیه به خسارتی گفته می شود که به دلیل کاهش ارزش پول، بدهکار موظف به پرداخت آن به طلبکار است.

طبق ماده ۵۲۲ قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی ، در هر دعوایی که موضوع آن دِین و از نوع وجه رایج باشد و بدهکار پس از مطالبه طلبکار و در صورت تمکن از پرداخت امتناع ورزد، در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا زمان پرداخت و پس از درخواست طلبکار، تغییر شاخص سالانه توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی تعیین می گردد.

سپس دادگاه با محاسبه این تغییر شاخص، حکم به پرداخت آن می دهد، مگر اینکه طرفین به نحو دیگری توافق نمایند.

به خسارت تأخیر تأدیه، خسارت تأخیر نیز گفته می شود و در واقع به معنای خسارتی است که به دلیل تأخیر در پرداخت یک بدهی یا انجام یک تعهد مالی بر گردن بدهکار می باشد.

شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه

یکی از مهم ترین مواردی که در خسارت تأخیر تأدیه مورد بحث قرار می گیرد، شرایط دریافت این خسارت است که بدهکاران و طلبکاران باید مد نظر داشته باشند. این نکات عبارتند از :

  • وجود دین مالی: برای دریافت خسارت تأخیر تأدیه، باید یک دین مالی وجود داشته باشد که ممکن است ناشی از صدور چک، انعقاد قراردادها یا سفته باشد.
  • مشروعیت دین مالی: دلیل ایجاد دین مالی باید مشروع و قانونی باشد و شامل مواردی مانند ربا، شرط بندی و قمار نباشد.
  • عدم پرداخت به رغم تمکن مالی: بدهکار باید به دلیل قرارداد یا چک و علیرغم داشتن توان مالی، از پرداخت دین و وجه چک به طلبکار خودداری کرده باشد.
  • نوع دین: دین مورد نظر باید از نوع وجه رایج کشور باشد.
  • تغییر شاخص قیمت: تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه باید از زمان سررسید تا زمان پرداخت و پس از مطالبه طلبکار صورت گرفته باشد.
  • اثبات مطالبه دین: طلبکار باید بتواند به محکمه اثبات کند که دین را پس از تاریخ سررسید مطالبه کرده است (مگر در مورد چک، مهریه، و اسناد موضوع آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا). مواردی که می توانند به اثبات مطالبه دین کمک کنند شامل اظهارنامه الکترونیکی، پیامک، شهادت شهود به صورت شفاهی، یا اقرار بدهکار می باشند.

خسارت تاخیر تادیه از چه زمانی محاسبه میشود

مبدأ محاسبه خسارت تأخیر تأدیه در مورد دیون مالی و وجه چک تفاوت هایی دارد که در این بخش به بررسی هر یک می پردازیم:

  1. خسارت تأخیر تأدیه برای دیون مالی: طبق ماده ۵۲۲ قانون آئین دادرسی مدنی، خسارت تأخیر تأدیه پس از سررسید دین و از زمان درخواست طلب توسط طلبکار محاسبه می شود. اگر تغییر شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا زمان پرداخت و پس از مطالبه طلبکار رخ دهد، مبلغ خسارت با توجه به تناسب تغییر شاخص سالانه محاسبه و حکم صادر می شود.
  2. خسارت تأخیر تأدیه ناشی از عدم پرداخت وجه چک: براساس ماده ۲ قانون صدور چک، تبصره الحاقی به این ماده، قانون استفساریه تبصره الحاقی به ماده ۲، و آخرین رأی وحدت رویه در خصوص تأخیر تأدیه، مبدأ محاسبه خسارت تأخیر تأدیه از تاریخ مقرر برای پرداخت چک بوده و بر مبنای نرخ تورم مربوط به تاریخ چک محاسبه می شود.

نحوه مطالبه خسارات دادرسی

خسارات دادرسی را می توان به دو صورت مطالبه کرد:

دادخواست اصلی: خواهان می تواند به طور همزمان با طرح دعوای اصلی، درخواست خسارات دادرسی را نیز از خوانده مطرح کند.

در صورتی که دادخواست اصلی خاتمه یافته و خواهان مستحق دریافت خسارت دادرسی باشد، می تواند به طور جداگانه، دادخواست مطالبه خسارت دادرسی را به دادگاه صالح ارائه دهد.

نحوه محاسبه خسارت تاخیر تادیه در پرداخت دین

نحوه محاسبه خسارت تأخیر تأدیه برای موارد مختلف ممکن است متفاوت باشد. به طور کلی، این خسارت بر مبنای شاخص ماهانه تورم اعلام شده از طرف بانک مرکزی و با استفاده از فرمول زیر محاسبه می شود:

فرمول محاسبه خسارت تأخیر تأدیه:

  • خسارت تأخیر تأدیه = مبلغ اصلی دین × شاخص ماهانه تاریخ پرداخت شاخص ماهانه تاریخ سررسید دین
  • خسارت تأخیر تأدیه = شاخص ماهانه تاریخ سررسید دین مبلغ اصلی دین × شاخص ماهانه تاریخ پرداخت​

استفاده از خدمات آنلاین:

امروزه وبسایت ها و اپلیکیشن های مختلفی خدمات محاسبه آنلاین خسارت تأخیر تأدیه را ارائه می دهند. برای محاسبه خسارت تأخیر تأدیه به صورت آنلاین، مراحل زیر را دنبال کنید:

  • انتخاب وبسایت یا اپلیکیشن: ابتدا یکی از وبسایت ها یا اپلیکیشن های مربوطه را انتخاب کنید.
  • وارد کردن اطلاعات: بسته به نوع دین (مالی یا چک)، تاریخ های مربوط به سررسید و پرداخت، و سایر اطلاعات خواسته شده را وارد کنید.
  • محاسبه خسارت: با کلیک بر روی دکمه محاسبه، میزان خسارت تأخیر تأدیه سالانه و ماهانه به شما نمایش داده می شود.

این روش ها به شما کمک می کند تا به راحتی و به سرعت میزان خسارت تأخیر تأدیه را محاسبه کنید.

سخن آخر

همان طور که بیان کردیم ، خسارت تأخیر تأدیه به خسارتی اشاره دارد که به دلیل دیرکرد در پرداخت وجه چک یا دیون مالی ایجاد شده به موجب قراردادها و عقود مختلف مانند عقد قرض، بیع و غیره به وجود می آید. برای محاسبه این خسارت، می توانید از وبسایت ها و اپلیکیشن های موجود استفاده کنید.

دکمه بازگشت به بالا