بانک مرکزی تحولات اقتصاد کلان را تحلیل کرد
بانک مرکزی خلاصه ای از توسعه اقتصاد کلان را در سپتامبر 1400 و اقدامات برای دستیابی به اهداف و مأموریت های بانک مرکزی منتشر کرد.
به گزارش شبکه ، از آگوست سال گذشته ، بانک مرکزی اطلاعات دقیق و به موقع در مورد روندها و اقدامات کلان اقتصادی برای مدیریت رویکردهای جدید سیاست های پولی و انتظارات تورمی ارائه کرده است. این امر به منظور شکل گیری مناسب انتظارات فعالان اقتصادی و ایجاد شرایط بهتر برای بانک مرکزی برای دستیابی به اهداف خود در زمینه حفظ ارزش پول ملی (کنترل تورم) و کمک به رشد اقتصادی ، انجام شده است.
بر اساس اعلام بانک مرکزی، خلاصه ای از تحولات و اقدامات کلان اقتصادی بانک مرکزی در راستای تحقق اهداف و ماموریت شهریور ماه 1400 به شرح زیر است:
در ماه سپتامبر ، مانند ماه قبل ، “مسکن/آب/برق/گاز/سوخت دیگر” ، “غذا و نوشیدنی” و “حمل و نقل” بیشترین سهم بازار را به ترتیب با 49.8٪ ، 15.1٪ و 11.5٪ نشان دادند. تورم ماهانه بررسی تورم ماهانه برای گروه های “کالا” و “خدمات” نیز نشان می دهد که گروه “خدمات” درست در ماه سپتامبر امسال تورم بیشتری را نسبت به گروه “کالا” تجربه کرده است.
محاسبات اولیه نشان می دهد که در سه ماهه اول سال 1400 ، تولید ناخالص داخلی کشورهای بدون نفت و نفت (قیمت در سال 2016) به ترتیب 6.2 و 4.7 درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است. بدون احتساب ارزش افزوده گروه کشاورزی متاثر از خشکسالی و کاهش عملکرد محصول طی این مدت، عملکرد 0.9 درصد کاهش یافت و ارزش افزوده برای سایر گروههای اقتصادی شامل «نفت»، «صنعت و معدن» 23.3 برای «و» بود. خدمات “به ترتیب.٪ ، 2.1، ، 7.0 increased افزایش یافته است.
علاوه بر این ، رشد کل تشکیل سرمایه ثابت در سه ماهه اول سال 1400 (تشکیل سرمایه ثابت در سال 2016) نسبت به مدت مشابه سال قبل 3.5 درصد کاهش یافته است. رشد کل تشکیل سرمایه ثابت ساختمانها و ماشین آلات به ترتیب 10.3 و 15.8 درصد بود.
کاهش کل تشکیل سرمایه ثابت ساختمانها عمدتا به دلیل کاهش کل تشکیل سرمایه ثابت در بخش خصوصی است. علاوه بر این ، دلیل افزایش تشکیل کل سرمایه ثابت ماشین آلات به دلیل افزایش واردات کالاهای سرمایه ای و افزایش کالاهای سرمایه ای تولید داخل در سه ماهه اول سال 1400 نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.
بر اساس اخبار منتشر شده از سوی پایگاه اطلاع رسانی گمرک ایران ، صادرات گمرک در نیمه اول امسال بالغ بر 21.8 میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال 1399 حدود 61 درصد افزایش داشته است. این در حالی است که واردات گمرکی در این مدت حدود 23.1 میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 37 درصد رشد داشته است.
شرایط بازار سهام سپتامبر بهبود یافت
با نگاهی به بازارهای دارایی مانند مسکن و سهام ، قیمت بازار مسکن در سپتامبر سال جاری افزایش یافت و بازار سهام نشانه هایی از بهبود را نشان داد.
در نتیجه ، میانگین قیمت فروش واحد مسکونی یک متر مربعی که در تهران در این ماه معامله شد ، 2.4 درصد نسبت به ماه قبل افزایش یافت. در بازار سهام ، میانگین روزانه شاخص کل بورس در ماه سپتامبر 6.58 درصد نسبت به ماه قبل افزایش یافت ، اما میانگین روزانه بورس در سپتامبر 1400 نسبت به ماه قبل روند نزولی نشان داد. به توجه به این نکته ضروری است که سیاست گذاران پولی همچنان بر تغییرات قیمت دارایی ها نظارت می کنند و پیامدهای تغییر انتظارات تورمی را برای حفظ اقدامات مناسب در دستور کار در صورت لزوم تحت نظر خواهند داشت.
دلار در ششمین ماه سال افزایش یافت.
میانگین نرخ دلار در بازار آزاد در سپتامبر امسال 27.13 میلیون ریال بوده که نسبت به ماه قبل 6.3 درصد افزایش داشته است. با این حال، در نیمه دوم ماه جاری، تلاش دولت و بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز و انتظارات مثبت از نرخ تورم، نرخ ارز نسبتاً ثابتی را رقم زد.
روند کاهشی میانگین حجم معاملات روزانه در بازار بین بانکی به همراه افزایش اندک نرخ سود در این بازار در سپتامبر سال جاری ، نشان می دهد که سطح ذخیره بانک ها در بازار بین بانکی تعدیل شده است. این عمدتا به دلیل رفتارهای مالی دولت و جریانهای نابرابر درآمدها و هزینه های دولت است و این امر بر ذخایر بانکی تأثیر می گذارد. در این شرایط ، بانک های مرکزی سعی کرده اند با استفاده از ابزارهایی در قالب عملیات بازار باز ، نرخ بازار را در محدوده هدف خود هدایت کنند.
در شهریور 1400، بازدهی اوراق یک ساله، 2 ساله و 3 ساله خزانه اسلامی روند افزایشی را نشان داد. نرخ بازیابی اسناد مذکور در این ماه به ترتیب 21.49، 22.20 و 22.44 درصد نسبت به ماه قبل 0.51، 1.27 و 1.77 درصد افزایش داشته است. ذکر این نکته ضروری است که دلیل اصلی افزایش عملکرد اوراق قرضه مالی اسلامی دولت در این ماه تمرکز دولت بر تعدیل بازده اوراق بهادار برای افزایش عرضه و فروش اوراق بود.
وضعیت متغیر پولی
بر اساس ارقام موجود ، در 12 ماه منتهی به پایان سپتامبر 1400 ، رشد نقدینگی و رشد پایه ارز به ترتیب به 40.5 و 39.5 درصد رسید. لازم به ذکر است که رشد بالای پایه پولی در طول 12 ماه منتهی به سپتامبر 1400 عمدتاً ناشی از کاهش پایه پولی طی سه ماهه دوم سال 1399 نسبت به پایان ماه ژوئن همان سال بوده است. بدهی های دولت به سپرده های دولتی توسط بانک های مرکزی از فروش اوراق قرضه.
پایه پولی در سپتامبر 1400 نسبت به پایان سال 1399 معادل 13.1 درصد افزایش یافته است که نسبت به مدت مشابه سال قبل (5.4 درصد) 7.7 واحد درصد افزایش نشان می دهد. در این مرحله ، خالص مطالبات بخش عمومی بانک مرکزی و دارایی های خالص بانک مرکزی در خارج از کشور به ترتیب 5.7٪ و 5.5٪ p بوده است که بیشترین سهم را در رشد مبتنی بر پول به خود اختصاص داده است. افزایش خالص اوراق قرضه بانک مرکزی در بخش دولتی ، عمدتا به دلیل استفاده دولت از صندوق حقوق معوقه وزارت دارایی (469.8 تریلیون ریال در پایان سپتامبر 1400) و افزایش محدودیت استفاده مجاز (طبق 3٪) تا 4 درصد) 26 مارس 1400 فرمان شورای وزیران). با این حال ، برخی از تأثیرات گسترش ارز که در دوره بازبینی مشاهده شد ، با استفاده از ابزاری به نام توافقات بازخرید معکوس برای انجام عملیات بازار باز خنثی شد.
وضعیت نقدینگی شهریور 1400
علاوه بر این ، نقدینگی در پایان سپتامبر 1400 نسبت به پایان سال 1399 17.0 درصد افزایش یافته و نسبت به مدت مشابه سال قبل (17.1 درصد) 0.1 درصد کاهش یافته است. در پایان سپتامبر 1400 ، نسبت افزایش نقدینگی به 7.839 رسید. بنابراین ، افزایش نسبت نقدینگی معادل افزایش 3.5 درصدی نسبت به پایان سال 1399 و 0.7 درصد نسبت به مدت مشابه در سال 1399 است. دلیل اصلی افزایش نسبت نقدینگی در پایان شهریور 1400 نسبت به پایان سال 1399 عمدتا کاهش نسبت ذخایر اضافی به سپرده ها بود. بنابراین ، ذخایر اضافی بانک از 304.1 میلیارد ریال در پایان سال 1399 به 192.7 میلیارد ریال در پایان سپتامبر 1400 افزایش یافت.
مطالعات مربوط به رشد م componentلفه نقدینگی نشان می دهد که نرخ رشد پول 12 ماهه از 61.7 درصد در پایان سال 1399 به 35.9 درصد در پایان سپتامبر 1400 کاهش یافته است ، که نشان دهنده ثبات بیشتر سپرده ها و پذیرش بیشتر وجوه بلندمدت است. به سپرده های بانکی. پیش بینی می شود روند بهبود کنترل رشد متغیرهای ارزی با اعمال سیاست های محتاطانه برای محدود کردن رشد ترازنامه بانک ها با اقدامات بانک مرکزی برای حفظ ارزش پول ملی (ثبات قیمت ها) در ماه های آینده ادامه یابد. موفق تر است.
اقدام بانک مرکزی در ششمین ماه سال
در شهریور 1400 بانک مرکزی برای مدیریت نقدینگی بازار بین بانکی با بانک ها تعامل کرد و اقدامات اعتباری زیر را انجام داد:
• در قالب یک قرارداد بازخرید معکوس 7 روزه ، عملیات بازار آزاد در مجموع در موقعیت قرارداد 121.8 میلیارد ریال انجام شد (موجودی قرارداد بازخرید معکوس در عملیات بازار آزاد در پایان ماه سپتامبر 0 بود) به
• برای برآوردن نیازهای نقدینگی بانک ، با استفاده از اعتبار عادی با نرخ سقف بالا ، حجم کل معاملات 136.33 هزار ریال است (مانده اعتبار در پایان شهریور معادل 56.5 میلیارد ریال معادل است).
به گفته وزارت راهبرد و دارایی ، کارگزاری کارگزاری این بانک تا پایان سپتامبر سال جاری حراج 18 مرحله ای اوراق مالی ملی و عمومی اسلامی را انجام داد و در مجموع 432.4 میلیارد ریال اوراق مالی ملی و عمومی اسلامی خریداری کرد. طی پنجمین مرحله از حراج اوراق مالی اسلامی دولت در سپتامبر سال جاری ، اوراق بهادار اسلامی اسلامی بانک از 63 میلیارد ریال (23.3 درصد) و سایر سرمایه گذاران 207 میلیارد ریال (76.7 درصد) در مجموع 270.000.000.000 ریال ، خرید).
در نیمه اول سال جاری ، حدود 7.7 میلیارد دلار ارز به صورت نقدی و اعتباری به عنوان نرخ بهره ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی ، داروها و تجهیزات پزشکی اختصاص داده شد. لازم به ذکر است که بر اساس آخرین آمار بدست آمده از ابتدای سال جاری تا 9 ژوئیه 14 ، در مجموع 9.5 میلیارد دلار ارز با نرخ های ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی ، داروها و تجهیزات پزشکی ارائه شده است. واکسن کرونا
انتهای پیام