بهترین رژیم غذایی برای کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید یکی از بیماریهاییست که چنانچه فردی به آن دچار شود، شرایط سختی را تجربه میکند. اما خوشبختانه این بیماری امروزه کاملاً شناخته شده است؛ درنتیجه میتوانید بهراحتی با علت کم کاری تیروئید، علائم کم کاری تیروئید و درمان کم کاری تیروئید آشنا شوید و درصورتیکه به این بیماری دچار شدید و یا کسی را میشناسید که با آن دستوپنجه نرم میکند، کم کاری تیروئید میتوانید به او کمک کنید تا سریعتر به شرایط عادی بازگردد. بنابراین با ادامه این مطلب در غفاری دایت همراه باشید تا همهی آنچه، از آزمایش کم کاری تیروئید تا درمان کم کاری تیروئید در طب سنتی را نیاز دارید بدانید، سریع مرور کنیم.
علت کم کاری تیروئید
میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد؛ همچنین ممکن است در برخی از افرا بهصورت خفیف بروز کند و علائمی نداشته باشد و یا برای برخی دیگر بهشدت آزاردهنده باشد. در زیر با انواع مختلف میوه های مضر برای کم کاری تیروئید آشنا شوید: التهاب تیروئید: التهاب تیروئید درنتیجهی حمله سیستم ایمنی بدن به غده تیروئید به وجود میآید که نوعی بیماری خود ایمنی است و هاشیموتو نام دارد. در این حالت غده تیروئید قادر نیست حجم کافی هورمون را تولید کند. بیماری التهاب تیروئید در زنان شایعتر از مردان است. التهاب تیروئید پس از زایمان: در حدود ۱۱-۵٪ خانمها، ممکن است پس از زایمان دچار التهاب تیروئید و درنتیجه کم کاری تیروئید شوند. این شرایط در زمان کوتاهی پس از زایمان ایجاد میشود و اغلب موقتی است.
کم کاری تیروئید پس از درمان پرکاری تیروئید: پس از درمان تیروئید با ید رادیواکتیو و یا با عمل جراحی، ممکن است فرد مستعد به کم کاری تیروئید شود که علت آن از دست دادن بخشی از غده تیروئید است و اغلب چند ماه تا چند سال پس از درمان به وجود میآید. کمبود ید: برای کارکرد صحیح، غده تیروئید به ید نیاز دارد. بسیاری از افراد میزان کمی ید در غذای رژیمی روزانه خود دارند که سبب میشود مستعد ابتلا به کم کاری تیروئید شوند. با مصرف نمکهای یددار میتوان این مسئله را رفع کرد.
انواع کم کاری تیروئید
همانطور که گفته شد، علت کم کاری تیروئید متنوع است و درنتیجهی همین علل، به انواع مختلف دستهبندی میشود. برای مثال میتوان آن را به کم کاری تیروئید خفیف و کم کاری تیروئید شدید تقسیم کرد. همچنین علائم، سختی و پاسخ به درمان در کم کاری تیروئید در بارداری، کم کاری تیروئید در کودکان و کم کاری تیروئید در نوزادان میتواند متفاوت باشد. به همین دلیل میتوان کم کاری تیروئید را بر اساس شدت و علت آن، به انواع متفاوت تقسیم کرد. کم کاری تیروئید باعث کاهش سرعت واکنشهای سوختوساز و در نتیجه کاهش سرعت متابولیسم میشود. شایع ترین علائم آن خستگی، افزایش وزن، ریزش مو، عدم تحمل سرما، خشکی پوست، احساس خواب آلودگی و افسردگی است.
تیروئید چیست؟
تیروئید، یک غده پروانهای شکل کوچک است که در قسمت جلوی گردن قرار دارد. هورمونهای تولید شده توسط غده تیروئید، تری یدوتیرونین (T۳) و تیروکسین (T۴) تأثیر زیادی بر سلامت فرد دارند و بر تمام جنبه های متابولیسم فرد تأثیر میگذارند. چه عواملی باعث ایجاد کم کاری تیروئید میشوند؟ دلایل مختلفی میتواند وجود داشته باشد، از جمله بیماری خود ایمنی، درمان پرکاری تیروئید، پرتودرمانی، جراحی تیروئید و برخی داروها، بیماری مادرزادی، بارداری و کمبود ید. غدهی تیروئید در تنظیم سوختوساز و متابولیسم بدن نقش دارد.
زمانی که بیش از حد کار کند، ممکن است که بدن شما لاغر شود و زمانی که کمتر از حد معمول کار کند، ممکن است که بدن شما چاق شود بنابراین؛ یکی از مهمترین علائمی که ممکن است در کم کاری تیروئید با آن مواجه شوید چاقی است. برای کنترل این بیماری در کنار رعایت رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی، میبایست حتما تحت نظر متخصص مربوطه، دارودرمانی نیز انجام شود و رژیم غذایی به تنهایی نمیتواند در درمان آن موثر باشد. تحقیقات نشان میدهند ورزشهای هوازی متوسط تا شدید میتوانند باعث افزایش سطح هورمون تیروئید شوند که این هم به نوبه خود میتواند به تسریع سوختوساز بدن کمک کند. ورزشهایی همچون پیادهروی سریع، دویدن، کوهنوردی و قایقرانی برای این منظور مناسب هستند.
در رژیم غذایی کم کاری تیروئید چه چیزهایی بخوریم؟
ید: ید ماده معدنی ضروری برای تولید هورمونهای تیروئید است؛ بنابراین افرادی که کمبود ید دارند در معرض خطر ابتلا به کمکاری تیروئید هستند. اگر کمبود ید دارید، نمک یددار را به غذایتان اضافه کنید و غذاهای غنی از ید مانند غذاهای دریایی، ماهی، لبنیات و تخممرغ مصرف کنید. نوع نمک مصرفی شما نیز حتما از نوع نمک تصفیه شده ید دار باشد (برای از بین نرفتن ید نمک، آن را در پایان پخت غذا اضافه کنید). ید از طریق مواد غذایی تامین میشود و نیازی به مصرف مکمل آن وجود ندارد چرا که مصرف بیش از حد آن میتواند به غذه تیروئید آسیب بزند.
سلنیوم: سلنیوم برای فعال کردن هورمونهای تیروئید مورد استفاده قرار میگیرد به نحوی که بدن بتواند از هورمونهای تیروئیدی استفاده کند. از جمله غذاهای غنی از سلنیوم میتوان به بادام برزیلی، ماهی تن، ساردین، تخم مرغ و حبوبات اشاره کرد. روی: روی نیز به فعالسازی هورمونهای تیروئیدی (TSH) کمک میکند. از جمله منابع غنی از روی میتوان به گوشت قرمز و گوشت مرغ، مغزها، حبوبات و صدف اشاره کرد. بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بعضی از غذاها هم میتوانند برای کم کاری تیروئید مضر باشند و بیمار مبتلا به کم کاری تیروئید باید در مصرف آنها احتیاط کند. از جمله مواد غذایی حاوی گواتروژن مانند سویا، سبزیجات خانواده کلم، برخی آجیلها و دانهها مثل بادام زمینی. البته شما میتوانید با پختن مواد غذایی گواتروژن، این مواد را غیر فعال کنید.
کم کاری تیروئید بیماری ایست که در آن بدن به اندازه کافی هورمون های تیروئیدی را تولید نمیکند، هورمون های تیروئیدی به کنترل رشد بدن، ترمیم سلول ها و متابولیسم کمک میکنند. در نتیجه در افرادی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند میتوان علائمی نظیر خستگی، ریزش مو، افزایش وزن و احساس سرما میشود. اهمیت ید در کم کاری تیروئید ید یک ماده معدنی ضروری است که برای تولید هورمون های تیروئیدی مورد نیاز است، دارند در خطر ابتلا به کم کاری تیروئید هستند. . اگر که شما دچار کمبود ید شده باشید استفاده از نمک ید دار و غذاهای غنی از ید در رژیم کم کاری تیروئید نظیر غذاهای دریایی، لبنیات و تخم مرغ میتواند به شما در برطرف کردن این مشکل کمک کند
سلنیم هورمون های تیروئیدی را فعال میکند تا بدن بتواند از آنها استفاده کند. علاوه بر این سلنیوم با خاصیت آنتی اکسیدانی ای که دارد غده تیروئید را از آسیب رادیکال های آزاد حفظ میکند. اضافه کردن غذاهای غنی از سلنیوم به رژیم غذایی کم کاری تیروئید به افزایش سطح سلنیوم بدن کمک شایانی میکند، از جمله غذاهایی که سلنیوم بالایی دارند میتوان به آجیل برزیلی، ماهی تن، ماهی ساردین، تخم مرغ و حبوبات اشاره کرد. روی همانند سلنیم، روی هم به فعالسازی هورمون های تیروئیدی کمک میکند. مطالعات نشان میدهد که روی به تنظیم سطح هورمون TSH نیز کمک میکند، این هورمون به غده تیروئید دستور ترشح هورمون های تیروئیدی را صادر میکند.
در کشور هاس توسعه یافته کمبود روی نادر است اما در کشور های توسعه نیافته به علت نداشتن برنامه غذایی مناسب و سوء تغذیه ممکن است کمبود روی در افراد دیده شود. با این حال در صورتی که دچار کم کاری تیروئید هستید باید در رژیم غذایی کم کاری تیروئید بیشتر از مواد غذایی سرشار از روی مانند گوشت قرمز، گوشت مرغ، میگو و غذاهای دریایی استفاده کنید. گواتروژن ها ترکیباتی هستند که مصرف آنها در رژیم کم کاری تیروئید در عملکرد هورمون های تیروئید اختلال ایجاد میکند. اسم این ترکیبات از گواتر گرفته شده که یک بیماری مربوط به تیروئید است و در این بیماری غده تیروئید در نتیجه فعالیت زیاد برای تولید هورمون های تیروئیدی بزرگ میشود.