از آب چه استفاده هایی میکنیم
کاربردهای آب چیست؟
– از همه ویژگیهای آب می توان استفاده کرد.
– از یخ بستن آب می توان در سردخانه ها و تهیه آب خنک استفاده کرد.
– از بخار آب می توان برای به حرکت درآوردن ماشینهای بخار کمک گرفت.
– استفاده از بخار آب در ماشینهای بخار در قرن هجدهم میلادی زمینه صنعتی شدن کشورها را به وجود آورد.
– از حرکت آب می توان برای توربینهای تولید برق و چرخهای آسیا استفاده کرد.
– حلال بودن آب کاربردهای فراوان دارد.
می توان به شکل دقیقتر کاربردهای آب را در گیاهان، حیوانها و در انسان دید.
الف- گیاهان:
– همه گیاهان به آب احتیاج دارند.
– اگر آب نباشد هر گیاهی بعد از مدتی خشک خواهد شد و از بین خواهد رفت.
– حتی گیاهانی که در بیابانها رشد می کنند به کمی آب احتیاج دارند.
– بسیاری از گیاهان در بستر دریاها و رودخانه ها زندگی می کنند. با نبودن آب همه این گیاهان در کوتاه ترین مدت از بین خواهند رفت.
ب- حیوانها:
– همه حیوانها آب می خورند.
– هیچ حیوانی بدون آب نمی تواند زندگی کند.
– درصد زیادی از بدن حیوانها را آب تشکیل می دهد.
– زندگی بسیاری از حیوانها بستگی بیشتری به آب دارد. مانند قورباغه ها، لاک پشتها و حتی حیوانهایی چون سمور، اسب آبی و یا کرگدن.
– بسیاری از حیوانها در آب زندگی می کنند و اگر آب نباشد همه این حیوانها خواهند مرد.
– آب شوردریاها و اقیانوس ها محیط زیست بسیاری از حیوانهای آبزی است.
پ- انسان:
احتیاج انسان به آب به مراتب بیشتر و گسترده تر از احتیاج گیاهان و حیوان به آب است. در حدی که انسان مجبور به خرید آب آشامیدنی نیز میشود، چرا که نیاز انسان به آب را می توان در خوردن، شستشو، صنعت، کشاورزی و موارد دیگر دید.
(پ-1)- آشامیدن:
– انسان برای آشامیدن به آب احتیاج دارد.
– اگر به انسان یک هفته آب نرسد، می میرد.
– انسان هر آبی را نمی تواند بخورد.
– آبی که انسان می خورد باید تمیز و گوارا باشد یعنی بی بو، شفاف و بی طعم باشد.
– آبی که انسان می خورد باید عاری از میکروب باشد.
– آبی که انسان می خورد باید دمای متناسب داشته باشد.
– آب دریاها به خاطر شور بودنشان برای انسان ها قابل استفاده نیستند.
– برای همین، آبی را که انسان بایدمورد استفاده قرار دهد تصفیه می کنند. شیوه های گوناگونی برای تصفیه آب وجود دارد.
– انسان حتی برای آشپزی نیز از آب استفاده می کند.
– با آب، غذا بهتر و راحت تر پخته می شود.
– آبی هم که در آشپزی استفاده می شود باید تصفیه شده باشد.
– آبی که انسان می تواند استفاده کند اصطلاحاً آب شیرین می نامند. یعنی آبی که تمیز و گوارا باشد.
– بیشتر آبهای روی زمین آبهای شوردریاها و اقیانوسها هستند و انسان نمی تواند آنها را بخورد و یا برای کشاورزی استفاده کند.
– آبهای شور را هم می توان تصفیه کرد، ولی هزینه آن بسیارسنگین است.
– بیشترین آبهای شیرین را می توان در رودخانه ها، چشمه ها و یا در آبهای زیرزمینی پیدا کرد.
– آبهای زیرزمینی سالم هستند- چون از لایه های مختلف زمین عبور می کنند و به نوعی تصفیه می شوند.
– با زدن چاه و یا با درست کردن قنات می توان از آبهای زیرزمینی استفاده کرد.
پ-2) شستشو:
– انسان از آب برای شستشوی خود، لباسها و وسایل دیگر خود استفاده می کند.
– آب چون حلال خوبی است می توان با استفاده از مواد پاک کننده چرک و میکروبها را از بدن و وسایل مورد استفاده پاک کرد.
– انسان بسیاری از مواد غذایی را با آب می شوید.
– آبی که برای شستشوی بدن و مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد باید تصفیه شده باشد.
از نفت فقط برای تأمین بنزین اتومبیل ها و سوخت جت برای هواپیماها استفاده نمی شود. محصولات و فرآورده ای جانبی نفت در تولید اشیای پیرامونمان هم استفاده می شوند. میلیون ها کیلوگرم پلاستیک پلی اتیلنی فقط برای ساختن کیسه های پلاستیکی، محفظه های غذایی و محصولات دیگر بکار می رود. ولی در اینجا اشیایی را معرفی می کنیم که در زندگی روزمره ما رایج هستند و یکی از مشتقات نفت در ساخت آنها به کار می رود.
كاربردهاي نفت:
- آسپیرین
در دهه های اخیر ثابت شده است که آسپیرین یکی از مطمئن ترین داروهاست. مردم سالانه میلیاردها قرص آسپیرین برای درمان سر درد، تب و برای پیشگیری از مشکلات قلبی یا سکته مصرف می کنند. اسید استیل سالیسیلیک موجود در آسپیرین خواص تخفیف درد مشترکی با سالیسین شیمیایی موجود در پوست درخت بید دارند. با این حال یکی از مواد اصلی آسپیرین بنزن است. بنزن هیدروکربنی است که معمولاً از فرآورده های نفتی مشتق می شود
- جوراب شلواری
آنها را هر چه دوست دارید بنامید: شلوار چسبان، جوراب کشباف یا جوراب شلواری. میلیون ها نفر از زنان دنیای مدرن هم بخاطر مد و هم بخاطر راحتی، جوراب شلواری نایلونی می پوشند، مثل زنان دهه های گذشته که در زمان جنگ جهانی دوم جوراب های نایلونی می پوشیدند.
آنها نمی دانستند که نایلون ماده ای ترموپلاستیک مشتق شده از نفت است که آقای والاس کاروترز، شیمیدان شرکت دوپون آن را در سال 1935 اختراع کرد. امروزه نایلون در ساخت محصولات مختلف از اسکاچ گرفته تا چتر نجات استفاده می شود.
- مداد رنگی
نفت به ساختن بسیاری از خاطرات کودکی ما از نقاشی هایمان با مداد رنگی در کلاس یا خانه کمک کرده است. مداد رنگی ها دارای روغن پارافین است که یک ماده جامد روغنی ساخته شده از نفت است. از روغن پارافین برای ساختن شمع هم استفاده می شود، حتی برای جلا دادن به سیب یا شکلات هم از آن استفاده می شود.
- آدامس
افرادی که از بافت چسبناک و بادوام آدامس خوششان می آید باید از پلیمرهای مشتق شده از نفت متشکر باشند. ماده پایه آدامس های امروزی می تواند حاوی دو فرآورده نفتی و لاتکس طبیعی مثل پلی اتیلن و روغن پارافین باشد که بدان معناست که اغلب آدامس ها در محیط زیست تجزیه نمی شوند. اولین آدامس ها عمدتاً بر پایه یک لاتکس طبیعی به نام شیکل ساخته می شدند.
- لباس های ضدچروک
شاید پارچه نخی پارچه ای باشد که در زندگی روزمره استفاده زیادی از آن می کنیم، ولی شلوارها، بلوزها و لباس های دیگری که در برابر چروک و لکه مقاوم هستند، از جنس پلی استر می باشند. این خواص ویژه به لطف منشأ نفتی ماده پلی استر هستند. البته لازم نیست نگران بازیافت آن باشیم، زیرا با بازیافت پلی استر می توان فیبرهای پلی استری جدید با کیفیت بالا تولید کرد.
- پانل های خورشیدی
پانل های خورشیدی با جمع آوری انرژی از نور خورشید به کمک مردم و صنعت می آیند. ولی اغلب این پانل ها هنوز متکی بر رزین های نفتی و اجزای پلاستیکی در سلول های نیروزای نوری خود هستند. احتمالاً این مسئله زیاد ادامه نمی یابد، زیرا شرکت ها شروع به ساختن بیو رزین ها و بیوپلاستیک های جدیدی کرده اند که می توانند جایگزین اجزای نفتی شوند.
- رژ لب
قرن هاست که انسان ها از مواد آرایشی مصنوعی را بر روی لب، صورت و چشم های خود می مالند. ولی اکثر رژ لب ها و خط چشم های امروزی، جادوی چشم نواز خود را از فرآورده های نفتی یا فرآورده های فرعی نفت مثل سریلاتز، رنگ دهنده های قیر زغالسنگ و پروپیلن گلیکول می گیرند. با توجه به این پایه های نفتی، تعجبی ندارد که بسیاری از بانوان به یک فرآورده نفتی دیگر به نام وازلین (ژله نفتی) به عنوان پاک کننده خط چشم یا پایه رژ لب روی آورده اند.
كاربردهاي پنبه:
به جز استفادههای معمول از پنبه، این بار با کاربردهای دیگر آن آشنا شوید .
1 – خوشبو کننده محیط
یک تکه پنبه را به ادکلن مورد علاقه خود آغشته کنید و آن را داخل کیسه جارو برقی بگذارید. با روشن شدن جارو برقی رایحه خوش به آرامی کل فضای اتاق را پر خواهد کرد.
2 – بوگیر یخچال
بعضی وقتها مواد غذایی بوی نامطبوعی در یخچال ایجاد میکنند. کافیست یک تکه پنبه توپی را به وانیل آغشته کرده و روی یکی از طبقات یخچال قرار دهید. پنبه به عنوان دئودورانت عمل کرده، یخچال بوی خوش و تازهای خواهد گرفت.
3 – از بین بردن کپک
دسترسی به تمام قسمتهای حمام کار آسانی نیست. معمولا کپک در همه جا به خصوص اطراف وسایل و بین کاشیها رشد میکنند.ذبرای از بین بردن آنها نیازی به تمیز کردن تک تک کاشیها نیست. یک پنبه توپی را با مایع سفید کننده خیس و در جاهای خارج از دسترس و بالا قرار دهید. بگذارید چند ساعت باقی بماند تا متوجه تاثیر معجزهآسای آن شوید. با برداشتن پنبهها متوجه موفقیت کار خواهید شد. قسمت مورد نظر را با آب گرم بشویید.