بالا بودن mchc در آزمایش خون

برخی از شرایط سلامتی، از جمله کم خونی همولیتیک خودایمنی، می تواند باعث نتایج بالای MCHC در آزمایش خون شود.

MCHC مخفف میانگین غلظت هموگلوبین سلولی است. این اندازه گیری میانگین غلظت هموگلوبین در داخل یک گلبول قرمز است. MCHC معمولاً به عنوان بخشی از پانل شمارش کامل خون (CBC) سفارش داده می شود.

چرا دکتر من این آزمایش را تجویز کرد؟

معمولا MCHC به عنوان بخشی از پانل CBC سفارش داده می شود. پزشک شما می تواند این پنل را به هر یک از دلایل زیر سفارش دهد:

  • به عنوان بخشی از یک صفحه نمایش فیزیکی کامل برای ارزیابی سلامت کلی شما
  • برای کمک به غربالگری یا تشخیص بیماری ها یا شرایط مختلف
  • برای نظارت بر وضعیت پس از تشخیص
  • برای مشاهده اثربخشی یک درمان

پانل CBC به پزشک شما اطلاعاتی در مورد سه نوع سلول در خون شما می دهد: گلبول های سفید، گلبول های قرمز و پلاکت ها. مقدار MCHC بخشی از ارزیابی گلبول قرمز است.

این نتایج چه معنی ای می دهد؟

MCHC با ضرب هموگلوبین حاصل از پانل CBC در ۱۰۰ و سپس تقسیم بر نتیجه هماتوکریت محاسبه می شود.

محدوده مرجع برای MCHC در بزرگسالان ۳۳.۴-۳۵.۵ گرم در دسی لیتر (g/dL) است.

اگر مقدار MCHC شما کمتر از ۳۳.۴ گرم در دسی لیتر باشد، MCHC پایینی دارید. مقادیر پایین MCHC در صورت کم خونی ناشی از کمبود آهن رخ می دهد. همچنین می تواند نشان دهنده تالاسمی باشد. این یک اختلال خونی ارثی است که در آن گلبول های قرمز کمتر و هموگلوبین کمتری در بدن شما وجود دارد. درباره MCHC پایین و علل احتمالی آن بیشتر بدانید.

اگر مقدار MCHC شما بالای ۳۵.۵ گرم در دسی لیتر باشد، MCHC بالایی دارید.

علت MCHC بالا چیست؟

مقدار بالای MCHC اغلب در شرایطی وجود دارد که هموگلوبین بیشتر در گلبول های قرمز خون شما متمرکز است. همچنین می تواند در شرایطی رخ دهد که گلبول های قرمز شکننده یا از بین رفته و منجر به وجود هموگلوبین در خارج از گلبول های قرمز خون می شود. شرایطی که می تواند باعث محاسبات MCHC بالا شود عبارتند از:

کم خونی همولیتیک خود ایمنی

کم خونی همولیتیک خودایمنی وضعیتی است که زمانی رخ می دهد که بدن شما آنتی بادی هایی ایجاد می کند که به گلبول های قرمز شما حمله می کنند. زمانی که این بیماری هیچ علت قابل تشخیصی نداشته باشد، آنمی همولیتیک خودایمنی ایدیوپاتیک نامیده می شود.

کم خونی همولیتیک خودایمنی نیز می تواند همراه با بیماری دیگری مانند لوپوس یا لنفوم ایجاد شود. علاوه بر این، ممکن است به دلیل برخی داروها مانند پنی سیلین رخ دهد.

پزشک شما می تواند کم خونی همولیتیک خود ایمنی را با استفاده از آزمایش خون، مانند پانل CBC، تشخیص دهد. سایر آزمایش‌های خون نیز می‌توانند انواع خاصی از آنتی‌بادی‌های موجود در خون یا متصل به گلبول‌های قرمز را شناسایی کنند.

علائم کم خونی همولیتیک خودایمنی عبارتند از:

  • خستگی
  • رنگ پریدگی
  • ضعف
  • یرقان، زرد شدن پوست و سفیدی چشم
  • درد قفسه سینه
  • تب
  • غش کردن
  • ناراحتی شکمی، به دلیل بزرگ شدن طحال

اگر تخریب گلبول های قرمز بسیار خفیف باشد، ممکن است هیچ علامتی نداشته باشید.

کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزون اولین خط درمان برای کم خونی همولیتیک خود ایمنی هستند. ممکن است ابتدا دوز بالا داده شود و سپس به تدریج در طول زمان کاهش یابد. در مواردی که تخریب گلبول های قرمز شدید باشد، ممکن است تزریق خون یا برداشتن طحال (طحال برداری) ضروری باشد.

اسپرهسیتوز ارثی

اسفروسیتوز ارثی یک بیماری ژنتیکی است که گلبول های قرمز را تحت تاثیر قرار می دهد. جهش ژنتیکی بر غشای گلبول قرمز تأثیر می گذارد و آن را شکننده تر و مستعد تخریب می کند.

به منظور تشخیص اسفروسیتوز ارثی، پزشک سابقه خانوادگی شما را ارزیابی می کند. به طور معمول، آزمایش ژنتیکی مورد نیاز نیست، زیرا این بیماری از والدینی که آن را دارند به ارث می رسد. پزشک شما همچنین از آزمایش‌های خون مانند پانل CBC برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شدت بیماری استفاده می‌کند.

اسفروسیتوز ارثی اشکال مختلفی دارد که از خفیف تا شدید متغیر است. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • کم خونی
  • زردی
  • طحال بزرگ شده
  • سنگ کیسه صفرا

مصرف مکمل های اسید فولیک یا خوردن یک رژیم غذایی سرشار از اسید فولیک می تواند تولید گلبول های قرمز خون را افزایش دهد. در موارد شدید، ممکن است نیاز به انتقال خون یا برداشتن طحال باشد. علاوه بر این، اگر سنگ کیسه صفرا مشکل ساز باشد، ممکن است تمام یا بخشی از کیسه صفرا برداشته شود.

سوختگی شدید

افرادی که با سوختگی در بیمارستان بستری شدند   آنها اغلب کم خونی همولیتیک دارند. انتقال خون می تواند به مبارزه با این بیماری کمک کند.

 خلاصه

MCHC اندازه‌گیری مقدار متوسط ​​هموگلوبین داخل یک گلبول قرمز است و اغلب به عنوان بخشی از پانل CBC سفارش داده می‌شود.

اگر غلظت هموگلوبین در داخل گلبول های قرمز خون شما افزایش یابد، مقدار MCHC بالایی خواهید داشت. علاوه بر این، شرایطی که هموگلوبین در خارج از گلبول های قرمز به دلیل تخریب یا شکنندگی گلبول های قرمز وجود دارد، می تواند مقدار MCHC بالایی ایجاد کند.

درمان شرایطی که باعث افزایش MCHC می شود می تواند شامل کورتیکواستروئیدها، برداشتن طحال و انتقال خون باشد. در مورد نتایج آزمایش خون خود با پزشک خود صحبت کنید. آنها می توانند به سوالات شما پاسخ آزمایش خون یکی از مهم‌ترین راه‌های کمک‌ به تشخیص است که پزشکان برای بررسی علت بیماری آن را تجویز دهد. نه‌تنها در شرایط بیماری، بسیاری از ما برای که سالانه و یا شش ماه یک‌بار انجام می‌شود، آزمایش خون داده‌ایم و با تفسیر نتایج آن پی به سلامتی و بیماری‌های نهفته برده‌ایم. در یک آزمایش خون کامل، فاکتورهای متفاوتی سنجیده می‌شوند که برخی از آن‌ها برای ما آشنا و برخی دیگر کاملا ناآشنا هستند. MCHC یکی از این فاکتورهای کم‌تر آشناست.

اصلا MCHC در آزمایش خون به چه معناست؟ تفسیر این مورد چه کمکی به پزشک در تشخیص بیماری می‌کند؟ بالا و پایین‌بودن آن به چه معناست؟ این کلمه‌ی چهار حرفی مخفف چیست؟ اگر این‌ها سؤالاتی هستند که با دیدن برگه‌ی جواب آزمایش به ذهن شما می‌رسد، بد نیست که این مقاله را تا انتها بخوانید. دکترتو توضیح مختصری برای درک MCHC در آزمایش خون به شما می‌دهد.

اهمیت MCHC زمانی مشخص می‌شود که اهمیت کم و زیادبودن هموگلوبین را درک کنید. همان‌طور که گفته‌شد این پروتئین انتقال‌دهنده‌ی گازهای تنفسی است. تنفس لازمه‌ی ادامه‌ی حیات است. اگر به اندام‌هایی همچون مغز و قلب، اکسیژن کافی نرسد و یا کربن‌دی‌اکسید از آنها به‌خوبی دور نشود، مشکلات اساسی در بدن رقم خواهد خورد. اهمیت نقش هموگلوبین با این تفاسیر مشخص می‌شود؛ بنابراین وجود مقیاس‌ها و مارکرهای مختلف برای سنجش این پروتئین در گلبول‌های قرمز بسیار حایز اهمیت است.

همگلوبین اکسیژن را از شش‌ها به قلب می‌برد تا آن را به تمام بخش‌های بدن پمپ کند و همه‌ی بدن بتواند تنفس کند. هنگامی‌که مقدار هموگلوبین در بدن زیاد می‌شود، می‌توان حدس زد که قلب و یا ریه‌ها نتوانند به‌خوبی کار کنند؛ ازاین‌رو بدن برای جبران این کم‌کاری تلاش بیشتری خواهد کرد.

از MCHC برای بررسی سلامت فرد استفاده می‌شود. از این فاکتور برای تشخیص آنمی (کم خونی) می‌توان بهره‌برد. زیاد و کمبودن مقدار MCHC می‌تواند نشان‌دهنده‌ی کم‌خونی در انواع مختلف باشد. البته این فاکتور به‌تنهایی کاربرد دقیقی ندارد و معمولا از آن در کنار دیگر فاکتورهای خونی مانند MCV و RDW استفاده می‌شود. بالا یا پایین‌بودن MCHC نشان‌دهنده‌ی مشکلی است که در سلامت فرد به وجود‌آمده‌است و یا در حال به ‌وجود‌آمدن است. با استفاده از این آزمایش می‌‌توان از ایجاد برخی مشکلات پیشگیری کرد و یا مسائل به‌وجود‌آمده را تشخیص داد و درمان کرد.

MCHC با ضرب‌کردن مقدار هموگلوبین در صد و تقسیم‌کردن آن بر مقدار هماتوکریت به دست می‌آید.

چه زمانی باید آزمایش MCHC خون داد؟

از سؤالات مهمی که ممکن است ذهن شما را درگیر کند، این است که هدف از انجام آزمایش MCHC چیست و چه زمانی پزشک این آزمایش را تقاضا می‌کند؟ بهتر است بدانید که این آزمایش بخشی از آزمایش CBC است و برای بررسی موارد زیر انجام می‌شود:

  • چکاپ کامل بدن
  • تشخیص یک بیماری مانند اختلالات خونی
  • درمان بیماری
  • پیگیری‌های بعد از درمان و بررسی اثربخشی روش درمانی به کار برده‌شده.

دلایلی که ممکن است پزشک را مایل به بررسی هدفمند MCHC در آزمایش خون کند، می‌تواند هر یک از موارد زیر باشد:

  • هنگامی‌که هر یک از علائم آنمی مثل خستگی، پوست رنگ‌پریده و سرگیجه در فرد دیده‌ شود.
  • هنگامی‌که پزشک به دنبال دلایل مختلف آنمی باشد.

حواست به سلامتیت هست؟ با یه چکاپ و آزمایش خون، سلامتیت رو بررسی کن

پس همین حالا مشاوره بگیر

نحوه‌ی انجام آزمایش MCHC خون

شاید شنیدن نام آزمایش به ما استرس بدهد. یکی از راه حل‌های مقابله با این استرس، افزایش آگاهی و شناخت روند انجام آزمایش است.

اقدامات پیش از انجام آزمایش

پیش از انجام آزمایش MCHC که بخشی از آزمایش شمارش گلبول‌های قرمز خون است، نیازی به رعایت رژیم خاص و یا محدودیت در انجام فعالیت نیست. همه‌ی بیمه‌ها این آزمایش را پوشش می‌دهند و همه‌ی پزشک‌ها می‌توانند آن را درخواست بدهند. به یاد داشته‌باشید که تمامی آزمایش‌های خون قبلی خود را هنگام مراجعه به پزشک، به همراه داشته باشید.

برای انجام این آزمایش نیازی به ناشتا بودن نیست و در هر ساعتی از روز می‌توان آن را انجام داد.

فرایند انجام آزمایش

آزمایش MCHC را می‌توان در همه‌ی آزمایشگاه‌ها انجام داد. پیش از خون‌گیری از بیمار، ابتدا محل ورود سوزن سرنگ از آلودگی‌ها پاک می‌شود. سپس تورنیکت در بالای یک سیاهرگ بسته می‌شود و سرنگ خون‌گیری وارد رگ می‌شود. بعد از گرفتن مقدار مورد نیاز خون سرنگ خارج می‌شود و از شما خواسته می‌شود که محل خروج سوزن را با یک پد الکلی فشار دهید. خون گرفته‌شده وارد لوله‌ی آزمایش می‌شود تا بدون لخته‌شدن به آزمایشگاه‌ فرستاده شود و بررسی‌های لازم بر روی آن انجام شود. در آزمایشگاه نمونه با استفاده از دستگاه خاصی بررسی می‌شود و نتیجه برای بررسی و تفسیر برای پزشک ارسال می‌شود.

برخی از افراد ممکن است با دیدن خون و یا احساس سوزن در رگ، از حال بروند و یا احساس سرگیجگی کنند. در صورتی که سرگیجه داشتید، به اپراتور اطلاع دهید.

منبع : تجارت نیوز

مراقبت‌های بعد از انجام آزمایش

بعد از انجام آزمایش، نیازی به اقدام خاصی ندارید. بعد از خون‌گیری می‌توانید به منزل می‌روید و فعالیت‌های روزانه‌ی خود را از سر می‌گیرید. عوارض جانبی احتمالی عبارت‌اند از:

  • در صورتی که رگ به سختی پیدا شده‌باشد و اپراتور آزمایشگاه سوزن را در دست شما جابجا کرده‌باشد، احساس درد در محل ورود سوزن خواهید کرد.
  • در کسانی‌که اختلالات انعقادی دارند و یا خون آن‌ها رقیق‌تر است، خونریزی از محل زخم برای مدتی ادامه پیدا می‌کند.
  • ممکن است در محل خون‌گیری کبودی وسیع و یا هماتوم ایجاد شود.
  • در صورتی‌که هنگام انجام نمونه‌گیری نکات بهداشتی به‌خوبی رعایت‌ نشود، ممکن است مراجعه‌کننده دچار عفونت شود.

خطرات و عوارض آزمایش

خطرات و عوارض انجام آزمایش CBC نادر است و انجام این آزمایش معمولا عارضه‌ای به جای نمی‌گذارد. برخی از مواردی که بعد از انجام آزمایش ممکن است برای شخص پیش بیاید، عبارت‌اند از:

برای انجام آزمایش MCHC نیازی به ناشتایی نیست.

تفسیر آزمایش MCHC خون

بعد از انجام آزمایش و گرفتن نتیجه‌ها، بهتر است علت و علائم هر یک از انواع نتایج این آزمایش آشنا شوید.

محدوده‌ی نرمال MCHC در آزمایش خون

MCHC با ضرب مقدار هموگلوبین در صد و تقسیم آن بر عدد هماتوکریت به دست می‌آید. میزان MCHC بستگی به مقدار هموگلوبین و هماتوکریت دارد. مقدار طبیعی و محدوده‌ی نرمال MCHC در آزمایش خون ۳۳.۴ تا ۳۵.۵ گرم بر دسی‌لیتر است. درصورتی‌که عدد MCHC به‌دست‌آمده از ۳۳.۴ کم‌تر باشد، MCHC خون شما پایین‌تر از محدوده نرمال و درصورتی‌که این عدد از ۳۵.۵ بیشتر باشد، MCHC خون شما بالا در نظر گرفته می‌شود. کم یا زیادبودن این فاکتور می‌‌تواند هشدار‌دهنده‌ی موارد بسیاری باشد.

MCHC نرمال کاذب

در بسیاری از انواع یا کم‌خونی، ممکن است مقدار MCHC نرمال باقی بماند. برخی از انواع آنمی با مقدار میانگین غلظت هموگلوبین نرمال عبارت‌اند از:

  • آنمی ناشی از از‌دست‌دادن خون
  • آنمی ناشی از بیماری‌های کلیوی
  • کم‌خونی‌های ترکیبی
  • اختلال در مغز استخوان
  • آنمی‌های همولتیک.
mchc پایین mchc بالا
کمبود آهن آنمی همولتیک خودایمنی
بیماری‌هایی همچون سلیاک، کرون و یا جراحی‌های معده که باعث اختلال و کاهش جذب آهن می‌شوند. اسفروسیتوز ارثی
از دست‌دادن مزمن خون؛ مثلا کسی‌که خونریزی‌های شدید در دوره‌های قاعدگی دارد و یا کسی‌که در طول زمان از طریق زخم معده خون از دست می‌دهد. سوختگی‌های شدید
همولیز بیماری‌های کبدی
سرطان هایپرتیروئیدی

علت‌های مقادیر مشخص mchc

MCHC پایین در آزمایش خون

گاهی ممکن است به دلایلی مقدارMCHC خون شما کاهش پیدا کند. این حالت سبب بروز علائمی در بدن می‌شود که به تشخیص بیماری کمک می‌کند.

علائم MCHC پایین در آزمایش خون

نشانه‌هایی که در شخص با MCHC پایین بروز می‌کند، بسیار شبیه به علائم کم‌خونی است. این علائم شامل موارد زیر هستند:

  • خستگی مفرط و مزمن
  • تنگی‌نفس
  • پوست رنگ‌پریده
  • پوست به‌سادگی کبود می‌شود.
  • سرگیجه
  • ضعف.

کسانی‌که به‌تازگی MCHC خون آنها کاهش یافته‌است و یا کاهش‌ کمی در مقدار MCHC دارند، این علائم را خفیف تجربه می‌کنند. حتی برخی از بیماران ممکن است متوجه این نشانه‌ها نشوند.

علل کاهش MCHC در آزمایش خون

شایع‌ترین علت‌ کاهش این شاخص خونی در آزمایش خون، کم خونی است. آنمی هیپوکرومیک میکروسیت از شایع‌ترین انواع کم خونی با MCHC کاهش یافته است. کسی‌که به آنمی هیپوکرومیک میکروسیت مبتلاست، گلبول‌های قرمز کوچک با هموگلوبین کم دارد. علل ایجاد این حالت می‌‌توانند هر یک موارد زیر باشند:

  • کمبود آهن
  • بیماری‌هایی همچون سلیاک، کرون و یا جراحی‌های معده که باعث اختلال و کاهش جذب آهن می‌شوند.
  • از دست‌دادن مزمن خون؛ مثلا کسی‌که خونریزی‌های شدید در دوره‌های قاعدگی دارد و یا کسی‌که در طول زمان از طریق زخم معده خون از دست می‌دهد.
  • همولیز

علل کمتر شایع MCHC پایین عبارت‌اند از:

  • سرطان؛ مخصوصا سرطان‌هایی که باعث خونریزی‌های داخلی می‌شوند.
  • خونریزی‌های ناشی از انگل‌ها
  • مسموسیت با برخی فلزات.

از دلایل اصلی MCHC پایین آنمی است که از علائم آن رنگ‌پریدگی است.

تشخیص MCHC کاهش‌یافته

راه‌های مختلفی وجود دارد که پزشک به کاهش میانگین غلظت هموگلوبین در خون پی ببرد. به این موارد در ادامه اشاره کرده‌ایم.

آزمایش CBC: در صورتی که پزشک شما شک کند که مقدار MCHC خون شما کاهش‌ پیدا کرده‌است، درخواست CBC می‌کند و به آیتم MCV هم توجه می‌کند. MCV نشان‌دهنده‌ی حجم گلبول‌های قرمز خون است. پس از تشخیص کاهش این شاخص خونی، باید علت کم‌خونی پیدا شود تا درمان آن تسهیل شود.

مقدار آهن: گاهی پزشک مقدار آهن و ظرفیت اتصال آهن را در بدن شما بررسی می‌کند که نشان‌دهنده‌ی جذب آهن در بدن است.

از دست‌دادن خون: هنگامی‌که شخصی مقدار زیادی خون از دست‌ بدهد، احتمال دارد که مقدار MCHC او کاهش‌ یابد؛ بنابراین پزشک به‌دنبال منبع خون‌ریزی می‌گردد که معمولا در بانوان خونریزی‌های شدید و طولانی در دوره‌ی قاعدگی است.

عوارض MCHC پایین خون

از شایع‌ترین عوارض کم‌بودن غلظت هموگلوبین در گلبول‌های قرمز، کم‌بودن انرژی و نداشتن استقامت است. در این صورت ممکن است در انجام فعالیت‌های روزانه‌ی خود دچار مشکل شوید؛ بنابراین میزان این شاخص خونی پایین می‌تواند در انجام فعالیت‌های شما ایجاد محدودیت کند.

اگر این حالت شدید باشد، ممکن است بیمار در تنفس خود دچار مشکل شود و اکسیژن‌رسانی به بخش‌های مختلف بدن دچار مشکل می‌شود. در این حالت ریه‌ها برای تنفس دچار زجر می‌شوند و آنمی هیپوکسیک (کمبود اکسیژن) رخ می‌دهد که از حالت‌های خطرناک است. مثلا اگر به مغز اکسیژن کافی نرسد، می‌‌تواند برای حیات فرد تهدید‌کننده باشد.

درمان MCHC پایین خون

هنگامی که پزشک متوجه کاهش MCHC در خون می‌شود، برای درمان آن تجویز‌های مختلفی می‌کند:

  • افزایش دریافت آهن در غذا
  • مکمل آهن
  • مصرف بیشتر ویتامین B6
  • اضافه‌کردن فیبر به رژیم غذایی
  • افزایش کلسیم در خون می‌تواند جذب آهن را مختل کند.

برای درمان کاهش MCHC چه بخوریم؟

مواد غذایی زیر برای افزایش مقدار هموگلوبین خون مفید هستند:

  • گوشت قرمز
  • حبوبات
  • غذاهای دریایی
  • اسفناج
  • سایر سبزیجات با برگ سبز.

با مصرف مواد غذایی غنی از آهن می توان MCHC پایین خون را درمان کرد.

MCHC بالا در آزمایش خون

در صورتی که مقدار این آزمایش از ۲۵.۵ بالاتر رود، فرد دچار علائمی می‌شود که ناشی از علل خاصی است. با ما همراه باشید تا این علل و نشانه‌ها را بهتر بشناسید.

علائم MCHC بالا در آزمایش خون

بالا بودن مقدار متوسط هموگلوبین در گلبول‌های قرمز با بروز علائمی همراه است. برخی از این علائم عبارت‌اند از:

  • ضربان قلب تند می‌شود. البته این حالت در کاهش MCHC هم اتفاق می‌افتد.
  • احساس سرما؛ در صورتی که علت افزایش این شاخص خونی در خون کم خونی باشد، فرد احساس سرما می‌کند.
  • سردرد
  • عدم تمرکز
  • درد قفسه‌ی سینه
  • از حال رفتن.

می‌خوای چکاپ کامل انجام بدی و وضعیت جسمانیت رو بررسی کنی؟ همین الان مشاوره بگیر

علل بالارفتن MCHC در آزمایش خون

بالا رفتن MCHC در خون به معنی افزایش غلظت هموگلوبین در گلبول‌های قرمز است. این اتفاق معمولا در کسانی می‌افتد که سیگار می‌کشند. در برخی از بیماری‌های ممکن است افزایش کاذب این آزمایش را شاهد باشیم. دلایل احتمال افزایش غلظت هموگلوبین عبارت‌‌اند از:

  • آنمی همولتیک خودایمنی
  • اسفروسیتوز ارثی
  • سوختگی‌های شدید
  • بیماری‌های کبدی
  • هایپرتیروئیدی
  • آنمی سیکل سل (کم خونی داسی شکل)
  • بیماری هموگلوبین C.

عوارض MCHC بالای خون

  • ضعف
  • سرگیجه
  • احساس خستگی در بیشتر مواقع
  • زردی
  • ادرار تیره
  • پوست رنگ‌پریده
  • تپش قلب
  • تنگی‌نفس بعد از انجام فعالیت.

درمان MCHC بالای خون

برای درمان این حالت، باید علت اصلی شناخته شود و به حل ریشه‌ی بیماری پرداخته‌ شود.

آزمایش MCHC به‌عنوان بخشی از آزمایش خون یا CBC انجام می‌شود.

نتیجه‌گیری و راهنمای مراجعه به پزشک

آزمایش MCHC یکی از شاخص‌های آزمایش خون است. MCHC نشان‌دهنده‌ی میانگین غلظت هموگلوبین گلبول‌های قرمز است. این آزمایش همراه با دیگر شاخص آزمایش خون بررسی و تفسیر می‌شود و به مقدار هموگلوبین و هماتوکریت بستگی دارد. محدوده‌ی نرمال MCHC در آزمایش خون ۳۳.۴ تا ۳۵.۵ گرم بر دسی‌لیتر است کاهش MCHC در اغلب مواقع نشانه‌ای از بیماری آنمی یا کم‌خونی است. البته در اثر خون‌ریزی هم ممکن است عدد آن کاهش یابد.

آزمایش MCHC مانند دیگر شاخص‌های آزمایش خون توسط طیف همه‌ی پزشکان و برای بررسی وضعیت بدن درخواست می‌شود. این آزمایش در قالب آزمایش CBC طی آزمایش چکاپ کامل بدن هم انجام می‌شود. برای انجام این آزمایش در وهله اول می‌توانید به پزشک عمومی مراجعه کنید. اگر پزشک لازم دانست برای بررسی‌های بیشتر شما به به ارجاع خواهد داد.

برای دریافت می‌توانید از وب‌سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر آشنایی با پزشکان و دریافت نوبت می‌توانید از خدمات مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشکان هم استفاده کنید. دارا بودن علائمی مانند پوست رنگ پریده، کبودی‌های بدن و سرگیجه، می‌تواند شما را برای انجام آزمایش MCHC مجاب کند. این آزمایش، غلظت هموگلوبین در خون شما را بررسی می‌کند. اگر دچار بیماری‌ کم خونی، بیماری‌های کبدی یا برخی سرطان‌ها باشید، آزمایش MCHC می‌تواند در تشخیص آن‌ها شما را یاری کند. همچنین اگر قصد دارید تا در ارتباط با آزمایش MCHC بیشتر بدانید، ادامه مطالب را از دست ندهید. همچنین اگر زمان کافی برای رفتن به آزمایشگاه را ندارید، برای انجام آزمایش در منزل، !

MCHC در آزمایش خون به چه معناست؟

در آزمایش MCHC، سطح غلظت هموگلوبین در حجم مشخصی از سلول­­‌های قرمز خون ارزیابی می‌شودهموگلوبین، همان پروتئینی است که وظیفه حمل اکسیژن را برعهده دارد. خوب است بدانید که رنگ قرمز خون نیز به دلیل وجود همین پروتئین است. زمانی که هموگلوبین با اکسیژن ترکیب می‌شود، خون به رنگ قرمز درمی‌آید.

اگر در برگه آزمایش سطح این فاکتور بالا باشد، گلبول های قرمز خون تیره‌تر به نظر می‌رسند. در این حالت اصطلاحا گفته می‌شود وضعیت هایپرکرومیک رخ داده است. اگر MCHC در آزمایش خون افزایش پیدا کند، احتمالا بیمار در وضعیت پاتولوژیکی (آسیب شناسی) مانند سوختگی شدید قرار دارد

چنانچه در تفسیر آزمایش، سطح این فاکتور کمتر از حد نرمال گزارش شود، اصطلاحا وضعیت هیپوکرومیک اتفاق می‌افتد. در این حالت گلبول‌های قرمز روشن‌تر از حالت طبیعی به نظر می‌رسند. احتمال بروز و فقر آهن در شرایط هیپوکرومیک وجود دارد. در صورتیکه غلظت گلبول قرمز در محدوده نرمال قرار داشته باشد، وضعیت نورموکروم است

از آنجا که این فاکتور بخشی از است، هر زمانی که این تست تجویز شود؛ شاخص MCHC را نیز خواهید دید. بنابراین انتظار نداشته باشید، این تست به تنهایی توصیه شود. همچنین نتیجه آن با در نظر گرفتن سایر شاخص‌ها بررسی خواهد شد

آخرین اخبار خودرو از بازار خودروهای داخلی و وارداتی همراه با اعلام قیمت روزانه و پوشش اخبار تولیدات جدید شرکت های خودروسازی ایرانی و خارجی را در سایت ما ببینید

دوست دارید درباره فاکتور MCHC بیشتر بدانید؟

چه زمانی آزمایش  MCHC تجویز می­‌شود؟

آزمایش MCHC به‌منظور بررسی تعداد هموگلوبین در یک گلبول قرمز انجام می­شود. هموگلوبین وظیفه­ رساندن اکسیژن به اندام‌های مختلف بدن را به عهده دارد. زمانی که به‌اندازه‌ی کافی اکسیژن به مغز، قلب و سایر اندام‌های حیاتی نرسد، دی‌اکسیدکربن هم نمی‌تواند به‌طور کامل از اندام‌ها خارج شود. در این صورت، اختلالات مختلفی در عملکرد بخش‌های گوناگون ایجاد خواهد شد.

با افزایش هموگلوبین در خون، اعضای حیاتی بدن مانند قلب و ریه فعال­تر می‌شوند. برای ادامه‌ی فعالیت، این اندام‌ها با کمبود انرژی مواجه شده و نمی‌توانند عملکرد طبیعی داشته باشند. درنتیجه عملکرد سایر بخش‌های بدن هم دچار مشکل شده و فرد ممکن است دچار سردرد، سرگیجه و مواردی از این قبیل شود.

با استفاده از آزمایش MCHC می‌توان بسیاری از مشکلات را به‌سرعت شناسایی و درمان کرد. به‌طورکلی، این آزمایش در مواردی مانند تشخیص مشکلات خونی و درمان بیماری‌های مختلف استفاده می‌شود. همچنین، برای بررسی اثربخشی یک دارو یا روش‌ درمانی، این آزمایش کاربرد فراوانی دارد. در برخی موارد هم برای تشخیص علت خستگی، سرگیجه، ضعف، تنگی نفس، عدم‌تمرکز، سردرد، احساس سرما، ضربان شدید قلبی و همچنین رنگ‌پریدگی از این آزمایش استفاده می‌شود.

البته در نظر داشته باشید که MCHC بخشی از آزمایش خون است. برای تشخیص دقیق علت مشکل، MCHC باید به همراه آزمایش‌های دیگر موردبررسی قرار گیرد.

شرایط انجام آزمایش MCHC چگونه است؟ 

فاکتور MCHC یکی از آزمایشات و اجزای تکمیل کننده آزمایش CBC به‌شمار می‌رود. شما برای انجام این آزمایش هیچگونه محدودیتی ندارید و نیاز نیست پیش از انجام تست رژیم غذایی بخصوصی را رعایت کنید. اگر داروهای خاصی مصرف می‌کنید و یا اینکه فعالیتی دارید که ممکن است در پاسخ آزمایش خون تاثیر بگذارد از قبل موضوع را با پزشک متخصص خود در میان بگذارید.

میزان نرمال MCHC در آزمایش خون چقدر است؟‌

میزان نرمال MCHC با توجه به سن می‌تواند متفاوت باشد. به طور کلی محدوه نرمال این آزمایش برای بزرگسالان ۳۲ تا ۳۶ درصد و در نوزادان ۳۲ تا ۳۴ درصد استسطح بحرانی MCHC زمانی است که نتیجه آزمایش با توجه به سن در محدوده نرمال قرار نگیرد

تفسیر آزمایش MCHC

در تفسیر آزمایش MCHC معمولا به نتایج دیگر فاکتورها نیز توجه می‌شود. در ادامه به مهمترین فاکتورها و محدوده نرمال آن‌ها اشاره شده است

(سنجش متوسط مقدار هموگلوبین در گلبول های قرمز خون)

  • بزرگسالان: ۲۷ تا ۳۱ پیکوگرم 
  • نوزادان: ۳۲ تا ۳۴ پیکو گرم

(سنجش متوسط سایز گلبول های قرمز)

  • بزرگسالان: ۸۰ تا ۹۵ فمتولیتر
  • نوزادان تازه متولد شده: ۹۶ تا ۱۰۸ فمتولیتر

(شمارش میزان گلبول قرمز خون). 

  • رنج نرمال برای زنان: ۴.۷ تا ۶.۱ میلیون گلبول/ mcL
  • رنج نرمال برای مردان: ۴.۷ تا ۶.۱  میلیون گلبول/  mcL

آیا سطح MCHC در آزمایش خون شما در بازه نرمال قرار ندارد و به دنبال تفسیر آزمایش خود هستید؟ می‌توانید همین حالا !

علت پایین بودن MCHC در آزمایش خون چیست؟ 

مهمترین دلیلی که منجر به کاهش سطح MCHC می‌شود، است. هیپوکرومیک میکروسیتیک یکی از است که در آن اندازه گلبول‌های قرمز از حد طبیعی کوچکتر است. علت بروز این بیماری می‌تواند یکی از دلایل زیر باشد

  • ناتوانی بدن در جذب آهنبیماری‌هایی مانند ، سلیاک (نوعی بیماری گوارشی) و جراحی بای پس معده می‌توانند در جذب آهن اختلال ایجاد کنند
  • فقر آهن 
  • خونریزی‌های مزمنخونریزی‌های داخلی مزمن در طولانی مدت می‌توانند باعث کم خونی و در نتیجه کاهش سطح MCHC در آزمایش خون شوند. زخم معده می‌تواند یکی از این بیماری‌ها باشد. همچنین زنانی که قاعدگی‌های طولانی مدت را تجربه می‌کنند در معرض کاهش غلظت هموگلوبین قرار دارند
  • همولیزدر این حالت گلبول‌های قرمز زودتر از زمان طبیعی، تخریب شده و از بین می‌روند
  • از نوع بتا، آلفا و تالاسمی میانه.

در شرایط نادر، کاهش MCHC می‌تواند ناشی از موارد زیر باشد

  • مسمومیت با موادی مانند سرب 
  • عفونت‌های انگلی 
  • سرطان‌هایی که  منجر به خونریزی داخلی می‌شوند

علائم پایین بودن MCHC در آزمایش خون چیست؟

علت پایین بودن MCHC در آزمایش خون، معمولا با آنمی یا همان کم‌خونی در ارتباط است. اگر شما نیز را دارید و زمان کافی برای مراجعه به آزمایشگاه را ندارید، برای انجام آزمایش در منزل ! بنابراین می‌توان گفت نشانه‌های کاهش غلظت هموگلوبین با کم خونی یکسان است. این علائم می‌توانند شامل موارد زیر باشند

  • احساس خستگی مزمن
  • تنگی نفس
  • پوست رنگ‌پریده
  • کبودی‌های بدون توجیه در مناطق مختلف بدن 
  • احساس سرگیجه و ضعف
  • کاهش استقامت بدن 

تشخیص پایین بودن MCHC در آزمایش خون

تشخیص MCHC پایین در آزمایش خون همراه با آزمایش‌های زیر انجام خواهد شد

  • آزمایش MCV که در آن میانگین حجم گلبول های  قرمز اندازه گیری می‌شود
  • آزمایش MCHC

این شاخص‌ها جزیی از پارامترهای آزمایش CBC (شمارش کامل سلول‌های خونی) هستند. پزشک در کنار این تست‌ها، احتمالا را نیز تجویز خواهد کرد. در این تست سطح آهن و میزان پروتئین‌های متصلی که آهن را در خون جابجا می‌کنند، بررسی خواهد شد

اگر پزشک در طی معاینات به این موضوع شک کند که علت پایین بودن MCHC در آزمایش خون به خونریزی مرتبط است، سعی می‌کند با آزمایشات بیشتر منبع خونریزی را پیدا کند

آیا پایین بودن MCHC در آزمایش خون خطرناک است؟

مهمترین عارضه کاهش غلظت گلبول‌های قرمز می‌تواند احساس خستگی و کمبود انرژی باشد. در این حالت میزان استقامت بدن نیز کاهش خواهد یافت. اگر سطح شاخص MCHC به شدت پایین باشد، در این حالت بدن با کمبود شدید اکسیژن مواجه خواهد شد. این امر می‌تواند تهدید‌کننده زندگی باشد. در این حالت بافت‌های مختلف به اندازه کافی اکسیژن نداشته و در عین حال سطح دی اکسید کربن در آنها زیاد است. افت شدید اکسیژن در بدن تحت عنوان هیپوکسی شناخته می‌شود. از علائم هپیوکسی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

  • تنفس‌های سریع 
  • عرق کردن 
  • ضربان قلب
  • تنگی نفس 
  • سرفه و خس خس سینه
  • احساس گیجی 

آخرین اخبار اقتصادی را از اینجا ببینید

چگونه سطح پایین MCHC در آزمایش خون را درمان کنیم؟

برای رفع و پیشگیری از MCHC پایین در آزمایش خون در سایت معتبر   این گونه نوشته است:

بهترین راه برای جلوگیری از سطح پایین MCHC در خون، پیشگیری از کم خونی و فقر آهن است. برای این کار، از کافی بودن میزان آهن و ویتامین B6 در رژیم غذایی خود مطمئن شوید.

به خاطر داشته باشید که آهن موجود در اسفناج به دلیل داشتن اسید اگزالیک به راحتی جذب نمی‌شود. با مصرف ویتامین C،  اسید سیتریک، گوشت گاو، مرغ یا ماهی، می‌توان این مشکل را بهبود بخشید.

غذاهای غنی از آهن عبارتند از:

  • اسفناج (بهتر است پخته شود تا محتوای اسید اگزالیک کاهش یابد)
  • لوبیا
  • غذاهای دریایی
  • گوشت قرمز، گوشت خوک و مرغ
  • نخود فرنگی

غذاهای غنی از ویتامین B6 عبارتند از:

  • موز
  • سینه مرغ
  • ماهی سالمون
  • سیب زمینی شیرین
  • اسفناج

علت MCHC بالا در آزمایش خون چیست؟ 

بالا بودن سطح MCHC به این معنی است میزان هموگلوبین در بدن در حال افزایش است. یکی از دلایل این امر می‌تواند همولیز باشد. منظور از همولیز، تخریب گلبول های قرمز خون است. سایت نیز در رابطه با بالا بودن MCHC در آزمایش خون اینگونه نوشته است:

MCHC بالا به این معناست که هموگلوبین بیش از حد معمول متمرکز است که این اتفاق به دلالیل مختلفی ممکن است رخ داده باشد. به عنوان مثال، وقتی گلبول‌های قرمز خون تجزیه می‌شوند، هموگلوبین متمرکزتر می‌شود. MCHC اغلب در افراد سیگاری نیز افزایش می‌یابد.  همچنین ممکن است MCHC به دلیل بیماری  نیز به طور کاذب افزایش یابد.

اگر سطح MCHC در آزمایش خون شما بالاست و می‌خواهید تفسیر آزمایش خود را بدانید، افزایش MCHC در برگه آزمایش خون می‌تواند به دلیل بروز بیماری‌های زیر باشد

  • کم خونی بخاطر فقر آهن
  • در این بیماری سیستم ایمنی سلول‌های خونی را به اشتباه مهاجم تشخیص داده و به آنها حمله می‌‌کند. این امر تخریب آنها را در پی خواهد داشت
  • این بیماری نیز از جمله بیمارهای خود ایمنی به‌شمار می‌رود. در این حالت سیسنم ایمنی به بافت ها و اندام های خودی حمله خواهد کرد. استفاده از نتایج آزمایش CBC در تشخیص این بیماری رایج است
  • لنفومسرطانی است که سیستم لنفاوی بدن را درگیر می‌کند. سیستم لنفاوی جزیی از دستگاه ایمنی بدن به‌شمار می‌رود. آنها در همه جای بدن وجود دارند. بنابراین لنفوم در هر قسمتی از بدن می‌تواند دیده شود.  
  • این بیماری ژنتیکی است و گلبول‌های قرمز خون را تحت تاثیر قرار خواهد داد. اسفروسیتوز ارثی شکل‌های مختلفی داشته و علائم آن از خفیف تا شدید متغیر است. کم خونی، زردی، طحال بزرگ شده و سنگ کیسه صفرا از جمله علائم این بیماری هستند.
  • سوختگی‌های شدید: سوختگی‌های بیش از ۱۰ درصد بدن منجر به ایجاد کم خونی همولیتیک می‌شوند. در  این حالت انتقال خون به عنوان شیوه درمانی مورد توجه قرار خواهد گرفت
  • بیماری‌های کبدیهموگلوبین در کبد ذخیره و تجزیه می‌­‌شود. زمانی که دچار ناراحتی‌های کبدی می‌شود، هموگلوبین‌ها آسیب می‌بینند و در نتیجه سطح MCHC در آزمایش خون بالا می‌رود

نکته:

گاهی اوقات افزایش MCHC در آزمایش خون مربوط به بیماری  است. در این حالت نتیجه افزایش آزمایش کاذب است. همچنین فاکتورهایی مانند سیگار کشیدن نیز می‌توانند منجر به نتیجه کاذب شوند. برای آزمایش در منزل می توانید با هومکا تماس بگیرید

علائم MCHC بالا در آزمایش خون چیست؟‌

با افزایش سطح MCHC در خون ممکن است با علائم زیر مواجه شوید

  •  احساس خستگی و ضعف
  • رنگ پریدگی پوست
  • یرقان، زرد شدن پوست و سفیدی چشم.
  • درد در ناحیه قفسه سینه.
  • تب
  • غش کردن
  • به دلیل بزرگ شدن طحال، بروز ناراحتی‌های شمکی انتظار می‌رود

بالا بودن MCHC در آزمایش خون چگونه تشخیص داده می‌شود؟ 

برای تشخیص بالا بودن MCHC نیز از آزمایش CBC و فاکتورهای آن مانند آزمایش MPV و MCHC استفاده خواهد شد. همچنین پزشک از آزمایشات تصویری برای بررسی دقیق وضعیت سلامتی بیمار استفاده کند

آیا بالا بودن MCHC در آزمایش خون خطرناک است؟

سطح بالای MCHC معمولاً نشان ‌دهنده نوعی کم خونی به نام ماکروسیتیک است. در این حالت سلول‌های خونی بیش از حد طبیعی بزرگ هستند. این امر می‌تواند به دلیل  کمبود ویتامین B12 یا اسید فولیک باشد. بیماری‌های کبدی نیز از دلایل بالا بودن MCHC هستند

تست‌های مرتبط با آزمایش MCHC

از آنجایی که  آزمایش MCHC در منزل  به طور کلی برای تشخیص بیماری‌های خونی بخصوص تالاسمی و فقرآهن کاربرد دارد، بنابراین با توجه به نوع آزمایش و تشخیص بیماری مد نظر، فاکتورهای زیر هم مورد بررسی قرار می‌گیرند:

  • آزمایش MCH: میانگین هموگلوبین در سلول.

، یکی از فاکتورهای تست CBC است که به بررسی وضعیت گلبول‌های قرمز خون می‌پردازد.

  • آزمایش MCV: میانگین حجم متوسط گلبول‌های قرمز.

گلبول‌ها برای عملکرد مناسب باید، اندازه معینی داشته باشند. فاکتور این مورد را بررسی می‌کند.

  • آزمایش RBC: شمارش گلبول های قرمز.

برای اینکه اکسیژن به اندازه کافی در اختیار همه اندام‌های بدن قرار گیرد، لازم است تعداد معینی از گلبول‌های قرمز در خون وجود داشته باشنداین موضوع را ارزیابی خواهد کرد

  • آزمایش HCT: سطح غلظت گلبول‌های قرمز خون.

هماتوکریت یا  میزان گلبول‌های قرمز موجود در خون را نسبت به کل حجم آن ارزیابی می‌کند

تفاوت MCHC و MCH در آزمایش خون چیست؟

MCHC میزان هموگلوبین در واحد حجم را نشان می‌دهد. در واقع فاکتور MCHC میزان هموگلوبین را با حجم سلول مرتبط می‌کند. مقدار نرمال MCHC در آزمایش خون ۲ ± ۳۴ گرم در دسی لیتر است. اما MCH مقدار هموگلوبین در هر گلبول قرمز را تعیین می‌کند. مقدار نرمال MCH در آزمایش خون ۲ ± ۲۹ پیکوگرم (pg) در هر سلول است.

آزمایش MCHC در منزل با هومکا

بهتر است بدانید که برای انجام آزمایش MCHC و سایر خدمات آزمایشگاهی، نیازی نیست تا حتما به آزمایشگاه بروید. مجموعه هومکا با همکاری مجهزترین و مدرن‌ترین آزمایشگاه‌ها در استان تهران، کرج، شیراز، اصفهان، اهواز، رشت، تبریز و مشهد، همواره بهترین خدمات آزمایش در منزل را زیر نظر بیمه پایه و تکمیلی به شما ارائه می‌دهد.

 

 

دکمه بازگشت به بالا