شرایط مهاجرت به کانادا از طریق تحصیل
مهاجرت تحصیلی به کانادا بهتر است یا کاری در سال 2023؟
اول از همه، واقعا جا دارد که در همین ابتدا درباره مسئله مهمی رفع ابهام کرده و چه بسا بتوانیم یک راه و روش بهتر و ارجح را پیش روی متقاضیان مهاجرت به کانادا بگذاریم و آن، این مسئله بوده که مهاجرت تحصیلی به کانادا بهتر است یا مهاجرت کاری؟ آیا با داشتن مدرک تحصیلی دانشگاهی، بهتر نیست مستقیما از روش کاری اقدام کرده و وارد پروسه اخذ اقامت و شهروندی کانادا شد؟
در واقع در پاسخ به این سوال، یک موضوعی خواه ناخواه تماما حقیقت داشته و علم به آن موضوع، کاملا حق مسلم کلیه متقاضیان مهاجرت چه از نوع کاری و چه از نوع تحصیلی به کانادا میباشد. به طور خلاصه باید بگوییم که بهترین و آسانترین روش دستیابی به یک شغل و کار و به پشتوانهی آن اخذ اقامت دائم و شهروندی کشور کانادا آن هم به راحتی و با سرعت بالاتر، مهاجرت تحصیلی میباشد؛ بدین ترتیب که شما ابتدا در کانادا دورهای دانشگاهی را تحصیل کرده (که کارشناسی ارشد بهترین گزینه است؛
حتی در صورت داشتن آن، کارشناسی ارشد مجدد نیز اغلب پیشنهاد میگردد) و سپس وارد بازار کار و پروسه اخذ اقامت کانادا آن هم با سرعت و سهولت بیشتر شوید. خب این میتواند دلیل قانع کنندهای با توضیحات تکمیلی در ادامه برای برتری روش تحصیلی باشد. اما چه چیزی این وسط وجود دارد که ما روش مستقیم مهاجرت کاری به کانادا تا وقتی که امکان تحصیل برای فرد وجود داشته باشد را اصلا پیشنهاد نمیکنیم؟ خب در جواب این سوال، باید گفت که به چندین دلیل:
- اعطای ویزای تحصیلی آسانتر از کاری است؛ اگر بخواهیم صادق باشیم، فلسفهی آن به سیاستهای اقتصادی تقریبا همهی کشورهای جهان برگشته که کانادا هم از این قضیه مستثنی نیست. شما با ویزای تحصیلی ارز قابل توجهی را به این کشور وارد کرده اما با ویزای کاری اگرچه که به اقتصاد آن کشور نیز کمک کرده اما از آن اقتصاد هم پول دریافت خواهید کرد و بنابراین افرادی دیگر با حق تقدم بیشتر در اولویت موقعیتهای کاری هستند؛ مانند شهروندان کانادا یا فارغالتحصیلان از دانشگاههای این کشور
- فارغ از بحث ویزا، هر کشور پیشرفته و مهاجرپذیری در بحث صدور مجوز کاری (که پروسهای قبل از ویزا بوده) سیاستها، قوانین و مراحل و به زبان عامیانه، دنگ و فنگهای خودش را دارد. حال برای کشور مورد بحث ما یعنی کانادا، معمولا به سختی کارفرمایی پیدا شده که اولویت از بین شهروندان کانادا و یا فارغالتحصیلان در این کشور را کنار گذاشته و برای یک فرد از جای دیگر جهان مانند خاورمیانه یا همین کشور خودمان ایران، بدون شناخت خاصی از شخص، بدون داشتن تجربه زندگی در کانادا، تفاوت سطح اعتبار مدرک تحصیلی ایران و کانادا (و در نتیجه زیر سوال رفتن تخصص فرد) بخواهد اولویت به خرج دهد. حتی اگر هم کارفرمایی برای استخدام شما هم پیدا شود، آن کارفرما باید پروسه LMIA برای به تایید رسیدن صدور مجوز کاری برای شما را طی نماید که خود پروسه، همچین کار راحتی نیست.
- از سوی دیگر، سیاست اکثر مقاصد محبوب شغلی (از جمله کانادا، آمریکا، استرالیا و…) در قبال صدور ویزای کاری برای ایرانیان بسیار سختتر از دیگر روشهای مهاجرتی شده است اما همواره ویزای تحصیلی از این قضیه کماکان مستثنی بوده؛ حتی برای کشور آمریکا آن هم در دورهای که سختترین سیاست مهاجرتی را در قبال ایران اتخاذ نموده بود.
- دلیل بارز و ارجح دیگر این بوده که شخص با تحصیل در کانادا به دلیل اخذ مدرک از خود آن کشور و همچنین بالاتر رفتن سطح علمی تحصیلی فرد، از اعتبار علمی و به پشتوانهی آن از اعتبار بسیار بیشتری برای موقعیتهای شغلی، فرصت استخدام، بیشتر بودن حقوق و درآمد، بهرهمندی از رضایت شغلی بالا و… برخوردار خواهد بود.
- همچنین امتیاز بیشتر در این راستا، تجربه حضور و زندگی در کاناداست؛ شما حین تحصیل در کانادا از نظر تجربهی حضور در جامعه و فرهنگ این کشور، تقویت بهتر مهارت زبان و شیوه برقراری ارتباط با مردم این کشور، تجربه شغلی در صورت داشتن شغل دانشجویی و چندین و چند مورد دیگر پیشرفت بیشتری خواهید داشت و پس با این حساب به جای قرار گرفتن در موقعیتی مبهم و سختتر با مهاجرت کاری مستقیم از ایران، با قدرت و موفقیت بیشتر، کار و اشتغال و زندگی خود را پس از تحصیل آغاز خواهید نمود.
- و در آخر دلیل بسیار مهم دیگر، آن است که هر فرد با تحصیل در کانادا، برای طی کردن پروسه و دستیابی به اقامت دائم این کشور، به مدت زمان کمتری برای کار کردن نیاز دارد که کشور کانادا در کمال ارزش قائل شدن به فارغالتحصیلان خودش، این اقامت دائم را با صرفا 18 ماه کار اعطاء مینماید که این مدت زمان نسبت به دیگر مقاصد محبوب مهاجرتی فوقالعاده است.
مزایای ویزای تحصیلی کانادا |
نرخ قبولی بسیار بالاتر به ویژه برای ایرانیان |
ورود سریعتر و بهتر به بازار کار پس از اتمام تحصیل |
امکان کار تمام وقت دانشجویی در حین تحصیل |
امکان اخذ اقامت دائم پس از اتمام تحصیل |
امکان اقدام حتی از کودکی برای مقطع مدرسه |
امکان همراهی همسر و فرزندان زیر 18 سال |
صدور اجازه کار Open Work Permit برای همسر |
حق تحصیل برای فرزند |
تجربه بهتر زندگی و کسب تجربه کانادایی نسبت به دیگر نوع ویزاها |
و… |
وضعیت تحصیل در کانادا در سال 2023
از همین ابتدا باید گفت که در جهت رسیدگی به تقاضاها برای پذیرش تحصیلی از کانادا و همچنین صدور ویزای دانشجویی و در کل هر نوع ویزای اقامت بلند مدت مانند ویزای کاری، سرمایهگذاری، کارآفرینی و… و همچنین ویزاهای کوتاه مدت مانند ویزای توریستی در حال حاضر هیچگونه محدودیتی وجود نداشته و چه بسا پس از فروکش کردن بحران همهگیری تا حد زیادی روند رسیدگی به این پروندهها تسریع شده است؛ تا حدی که در حال حاضر به روال سابق برگشته و تنها فرق آن در جهت بهتر شدن بوده و آن این است که تعداد رسیدگی به پروندههای تحصیلی و در واقع تعداد جذب دانشجوی بینالمللی بیشتر هم شده است.
در طی اجرای واکسیناسیون سراسری در کانادا در سال 2021 میلادی و بهبود وضعیت سراسری این کشور، در حال حاضز همه یا حداقل اکثر محدودیتهای سفر به کانادا برداشته شده و بنابراین برای متقاضیان سفر به این کشور در حال حاضر به شرط تزریق حداقل 2 دوز از یکی از واکسنهای مورد تایید کانادا، برای سفر محدودیتی نیست. واکسنهایی که تا به حال حاضر مورد تایید دولت کانادا برای سفر به این کشور رسیده، واکسنهای فایزر، مدرنا، آسترازنکا، سینوفارم، سینوواک، جانسون اند جانسون، بیوتک و کوواکسین میباشد.
در این راستا خبر رضایتبخش برای ایرانیان این است که درست در واپسین روزهای سال 2021 میلادی، واکسن سینوفارم که اکثر ایرانیان آن را تزریق کرده نیز به لیست واکسنهای مورد تایید این کشور اضافه شده است. البته در این راستا توجه شود که از تزریق دوز دوم واکسن مورد نظر، حداقل باید 14 روز گذشته باشد.
بنابراین در حال حاضر هر متقاضی برای تحصیل در کانادا، توانایی اخذ پذیرش تحصیلی از این کشور را داشته و همچنین امکان صدور ویزای دانشجویی برای وی امکانپذیر است و یک متقاضی با داشتن پذیرش تحصیلی و ویزای دانشجویی کانادا در صورتی که 2 دوز کامل از یکی از واکسنهای مذکور را تزریق کرده و از تاریخ دوز دوم واکسن حداقل 14 روز گذشته باشد، اجازهی سفر به کانادا را خواهد داشت. تنها در این راستا این موارد را باید مورد توجه قرار داد که قوانین پیرامون ماسک در طول سفر یا حضور در کشور، تست کرونای تصادفی از مسافران، قانون قرنطینه 14 روزه و… به دلیل تغییرات مداوم ناشی از افزایش یا افت موجهای جدید کرونا، باید در هنگام سفر مورد بررسی قرار بگیرد.
چرا باید برای ادامه تحصیل کانادا را انتخاب کنیم؟
برای مزایای تحصیل در کانادا، صدها دلیل مختلف را میتوان آورد، از سیستم آموزشی بی نظیر آن گرفته تا کیفیت بسیار بالای زندگی در این کشور در زمینه رفاه، امنیت و آرامش، فرصت بیشتر، عدالت و حقوق اجتماعی بالا، جامعه چند فرهنگی و سازگار با مهاجران و دهها دلیل دیگر؛ اما برخی از مهمترین دلایل و مزایای شروع یا ادامه تحصیل در کانادا عبارتند از:
امنیت و کیفیت بالای سطح زندگی
کانادا یکی از امنترین کشورهای جهان بوده که میزان جرم و جنایت در آن بسیار پایین است. همچنین بر اساس آخرین آمارها، از میان 195 کشور جهان، کشور کانادا در زمینه دموکراسی در رتبه 5، در زمینه آزادی بیان و مطبوعات در رتبه 14 و در زمینه شادی و رضایت مردم نیز مجددا در رتبه 14 قرار دارد. از طرفی مهمتر از همه برای قشر مهاجر، این است که جامعه کانادا یک جامعهی چند ملیتی است و نگاه نژاد پرستانه در این کشور تقریبا میتوان گفت که وجود ندارد.
سیستم آموزشی و وجود دانشگاههای برتر دنیا در کانادا
بیش از 97 دانشگاه با نظام آموزشی کم نظیر در کانادا واقع شده که بسیاری از آنها با دانشگاههای مطرح آمریکایی، استرالیایی و انگلیسی در جهان رقابت میکنند و دارای رتبههای جهانی شانگهای و QS زیر 50 و 100 هستند. در کنار آنها، دانشگاههای با رتبههای جهانی بین 100 تا 300 نیز بسیار زیاد است.
کیفیت بالای آموزشی به لطف سیستم آموزشی بسیار قوی آن و فرصتهای شغلی موجود برای فارغالتحصیلان از مزیتهای اصلی تحصیل در کانادا است. همچنین اغلب دانشگاههای این کشور متکی بر پژوهشهای گسترده بوده و دانشجویان میتوانند در پروژههای متنوع درسی شرکت کرده و تفکر خلاق خود را گسترش داده و با کشفیات جدید بشری همراه شوند و به عبارتی از مدرنترین شیوههای آموزشی و تحصیلی بهرهمند شوند.
جامعه چند فرهنگی
حال که صحبت آن به میان آمد بهتر است کمی بیشتر در این باره صحبت کنیم؛ جامعه کانادا یکی از متنوعترین بافتهای قومی و زبانی را در اختیار دارد، به نحوی که حدود نیمی از ساکنین آن به زبانی غیر از انگلیسی صحبت میکنند. هر ساله چیزی در حدود 500 هزار نفر مهاجر موقت و دائمی و همچنین بیش از 120 هزار دانشجوی بینالمللی به کانادا میآیند و تکثر فرهنگی موجود در این کشور را غنیتر میسازند. وجود چنین فضایی به دانشجویان اجازه میدهد تا به راحتی با محیط تازه خود برای زندگی انطباق پیدا کنند. بزرگترین و بهترین شهرهای کانادا مانند تورنتو، ونکوور، مونترال، اتاوا و… از جمله شهرهای با بیشترین جمعیت مهاجر و جامعه چند فرهنگی در خود بوده و به طور خلاصه یک مهاجر در این کشور احساس غربت چندانی نخواهد داشت.
فرصت شغلی و اقامت دائم بعد از پایان تحصیل
اگر دانشجو بخواهد بعد از پایان دوره تحصیلی خود در کانادا مشغول به کار شود، واجد دریافت مجوز کار میباشد. در نتیجه این امکان برای او وجود دارد که برای شغل مورد نظر خود درخواست داده و بلافاصله پس از فارغالتحصیلی جذب بازار کار گردد و مهمتر از همه، متقاضی با صرفا مدت زمان 18 ماه کار پس از اتمام تحصیل خود، میتواند درخواست اقامت دائم کانادا را داده و با گذشت 5 سال در مجموع نیز برای تابعیت، شهروندی و اخذ پاسپورت کانادایی اقدام نماید.
دو زبانه بودن کانادا
وجود دو زبان انگلیسی و فرانسوی به صورت همزمان در کانادا و وجود استانها و شهرهایی فرانسوی زبان و یا با ترکیبی از هر 2 مورد، بستر فرهنگی مناسبی را فراهم ساخته تا دانشجویان با دانش کافی در هر یکی از زبانها بتوانند با محیط اطراف خود ارتباط برقرار کرده، مهارتهای زبانی خود را تقویت کنند و به راحتی با فرهنگهای جدید آشنا شوند.
مختصر اطلاعات کلیدی کانادا
نام رسمی | کانادا (به لاتین Canada) |
پایتخت | اتاوا (Ottawa) |
نوع حکومت | دموکراسی پارلمانی فدرال / پادشاهی مشروطه |
واحد پول | دلار کانادا (با عنوان اختصاری CAD) |
زبان رسمی | انگلیسی و فرانسوی |
مساحت کل | 9.985 میلیون کیلومتر مربع (دومین کشور بزرگ جهان) |
تعداد استان و قلمرو | 13 |
جمعیت | 39 میلیون نفر (آمار 2023) |
شرایط اقلیمی | عموما سردسیر |
میزان تولید ناخالصی | 1.670 تریلیون دلار در سال جاری میلادی (رتبه دهم در جهان) |
متوسط سرانه | 53 هزار دلار در سال |
نرخ بیکاری | 5 درصد (نیم سال اول 2023) |
بزرگترین شهر (جمعیتی) | تورنتو |
محبوبترین شهرها | تورنتو، ونکوور، مونترال، اتاوا، کبک سیتی، ادمونتون، همیلتون، کلگری، هالیفاکس، وینیپگ و… |
متوسط هزینه زندگی برای دانشجو در سال | 12 تا 15 هزار دلار کانادا |
متوسط هزینه تحصیل برای دانشجو در سال | 25 هزار دلار کانادا |
تعداد دانشگاههای معتبر | 97 |
رتبه جهانی در دموکراسی | 5 |
رتبه جهانی در حقوق زنان | 6 |
رتبه جهانی در رفتار ضد نژاد پرستی | 8 |
رتبه جهانی در آزادی مطبوعات | 14 |
رتبه جهانی در میزان شادی و رضایت مردم | 14 |
رتبه جهانی در امنیت | 10 |