۳ اولویت مهم «سلامت» در دولت چهاردهم / ویژگی‌های وزیر بهداشت آتی

بیشترین رضایت مردم از عملکرد وزارت بهداشت است

رییس اسبق سازمان نظام پزشکی، ضمن اشاره به ویژگی‌های مورد لزوم وزیر بهداشت دولت چهاردهم که به عنوان شانزدهمین وزیر بر مسند این وزارتخانه تخصصی خواهد نشست، در عین حال سه اولویت مهم نظام سلامت در شرایط فعلی را تشریح کرد.

دکتر محمدرضا ظفرقندی – استاد دانشگاه و رییس اسبق دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت‌وگو با شبکه، درباره انتخاب دکتر مسعود پزشکیان به عنوان اولین رییس جمهورِ پزشک کشور و نقشی که وی می‌تواند در شناسایی و رفع چالش‌ها و همچنین پیشبرد اهداف نظام سلامت داشته باشد، گفت: دکتر پزشکیان علاوه بر اینکه پزشک و استاد دانشگاه است، سوابق طولانی در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و همچنین سابقه وزارت بهداشت را دارد. از طرفی نیز پیشینه سیاسی و اجتماعی و خدماتی طولانی از زمان جنگ تحمیلی تا کنون در سابقه فعالیت‌های وی است. طبیعی است چنین شخصی که درد کشیده و خاک خورده رشته‌ای است، با مشکلات آن حوزه نیز بهتر آشناست، به قولی درد آشناست و این درد آشنا بودن نیز هم از جنبه اجرایی و هم از جنبه تخصیص بودجه‌ها و حمایت از حوزه سلامت نقش موثری خواهد داشت. بنابراین به دلیل همین مشخصات، آثار بهبودی و اصلاح شرایط سلامت مردم در این جبهه از حضور ایشان نیز قطعا ایجاد خواهد شد.

۳ اولویت مهم نظام سلامت در شرایط فعلی

وی همچنین در پاسخ به سوال شبکه درباره مهم‌ترین اولویت‌های فعلی حوزه سلامت که وزیر بهداشت دولت چهاردهم باید در نظر داشته باشد، گفت: سه اولویت اصلی برای زمان فعلی وجود دارد که هر کدام از آنها زیرمجموعه‌های زیادی دارند. اولویت اول اعتبارات و بودجه بخش بهداشت و درمان است که باید مطابق برنامه‌های پنج ساله‌ توسعه‌ای به حدود هشت درصد از درآمد ناخالص ملی یا GDP برسد؛ هرچه این عدد کمتر شود، طبیعتا کیفیت درمان و تجهیزات و دارو کاهش می‌یابد و وضعیت بیمارستان‌ها بدتر می‌شود؛ این درحالیست که در شرایط فعلی این عدد به حدود چهار درصد رسیده است، در حالی که در سنوات گذشته نظام سلامت رقم هشت تا ۸.۵ درصد را نیز لمس کرده است.

رییس اسبق دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: اهتمام به نگهداری و احترام و ارتقای اعضای نظام سلامت و کادر بهداشت و درمان چه به لحاظ معیشتی چه به لحاظ روش‌های تشویقی و حفظ آنها، اولویت مهم دیگر نظام سلامت در شرایط فعلی است؛   این درحالیست که مهاجرت کادر درمان چه در پزشکی، چه پرستاری و چه جوان‌ترها و حتی برخی اساتید پیشکسوت‌ یکی از مشکلات فعلی نظام سلامت است؛ نیروی انسانی سرمایه بسیار گران قیمتی است که با پول و بودجه قابل محاسبه نیست. بنابراین پرداختن به حفظ نیروی انسانی، تامین تخصص‌ها و برقراری مسافرت‌های علمی و روابط علمی با دنیا و ایجاد انگیزه برای ماندن سرمایه انسانی، بسیار مهم است.

وی در توضیح اولویت سوم نظام سلامت در شرایط فعلی، گفت: این بودجه و ساختار و نیروی انسانی باید در یک ساختار نظام‌مند قرار گیرند؛ از زمان برنامه سوم توسعه تا اکنون که در برنامه هفتم هستیم همواره بر نظام ارجاع و پزشک خانواده تاکید شده اما همچنان این موضوع عملیاتی نشده است. این سه مورد باید با یکدیگر و در یک راستا پیش روند و جز این راهی نیست.

وزیر بهداشت آتی چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

این استاد دانشگاه همچنین درباره مشخصات وزیر بهداشت آتی به شبکه گفت: مشخصات وزیر بهداشت شامل دو بخش است؛ مشخصات عمومی یا شرط‌های لازم که در همه وزارتخانه‌ها باید برقرار شد؛ به این ترتیب که وزیر باید فردی پاکدست، مدیر، مدبر، توانمند باشد و انسجام فکری داشته باشد و به برنامه‌های بالادستی و سیاست‌های ابلاغی باور داشته باشد.

وی افزود: مشخصات خاص وزیر بهداشت نیز آن است که شاخه‌های مختلف را بشناسد و بتواند تعامل کند. وزیر بهداشت باید دانشجو و دستیار را درک کند و بتواند با آنها صحبت و همدلی و همزبانی داشته باشد و احترام به اساتید را در خود و زیر مجموعه خود نهادینه کند. بسیاری از مهاجرت‌ها به دلیل آن است که شان اساتید و افراد حفظ نمی‌شود. همچنین وزیر بهداشت باید توانایی جذب بودجه برای حوزه سلامت را داشته باشد و سهم سلامت از تولید ناخالص ملی را برقرار کند. وی همچنین باید بتواند در حوزه‌های مختلف مانند سازمان برنامه، مجلس و مجموعه‌های مختلف دولت تعامل مثبتی را برقرار کند.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا