کشف شگفت‌انگیز سیاره‌ای متراکم‌تر از فولاد

ستاره‌شناسان عقیده دارند ترکیب این سیاره ممکن است نتیجه یک تصادم بزرگ سیاره‌ای باشد. جرم سیاره موسوم به TOI-1853b تقریبا دو برابر سیارات شناخته شده با اندازه مشابه است و چگالی آن بطور خارق‌العاده‌ای بالا است که معنی‌اش این است که این سیاره از جزء بزرگتری از سنگ نسبت به میزانی که در این مقیاس مورد انتظار است، تشکیل شده است.

کشف شگفت‌انگیز سیاره‌ای متراکم‌تر از فولاد

در این مطالعه که روز ۳۱ اوت در نشریه نیچر انتشار یافته است، دانشمندانی با هدایت «لوکا ناپونیلو» از دانشگاه «رم تور ورگتا» اظهار می‌دارند که این ناشی از برخوردها (تصادم های) سیاره‌ای است. این برخوردهای عظیم موجب برداشته شدن مقداری از اتمسفر و آب سبک‌تر شده و انبوهی از سنگ را در پشت سر خود رها کرده اند.

دکتر «فیل کارتر» از دست اندرکاران این تحقیق از دانشکده فیزیک دانشگاه بریستول توضیح داد: ما شواهد و مدارک نیرومندی برای برخوردهای بسیار پرانرژی بین اجرام سیاره‌ای در منظومه شمسی از قبیل وجود «ماه» زمین و همچنین مدارک خوبی از شماری از سیارات فراخورشیدی در اختیار داریم.

کشف شگفت‌انگیز سیاره‌ای متراکم‌تر از فولاد

وی افزود: ما می‌دانیم که تنوع عظیمی از سیارات در منظومه‌های سیارات فراخورشیدی (exoplanetary systems) وجود دارد که بسیاری از آنها نمونه‌ای در منظومه شمسی ما ندارند اما اغلب جرم و ترکیبی بین سیارات سنگی و نپتون/اورانوس (غول‌های گازی) دارند.

کارتر خاطرنشان کرد: کمک ما به این مطالعه این بود که برخوردهای بسیار بزرگی را مدل سازی کنیم که به طور بالقوه می توانند اتمسفر و آب/یخ سبک‌تر را از سیاره بزرگتر اولیه جدا کرده و چگالی بسیار بالا ایجاد کنند. ما دریافتیم که جرم سیاره‌ای اولیه احتمالا باید غنی از آب بوده و یک برخورد شدید و بزرگ با سرعت بیشتر از ۷۵ کیلومتر بر ثانیه را تجربه کرده باشد که نتیجه آن به تشکیل سیاره TOI-۱۸۵۳b منجر شده است.

این سیاره مدارک جدیدی درباره وفور برخوردهای بزرگ در تشکیل سیارات در کهکشان فراهم می‌سازد. این کشف به ارتباط با نظریه‌های تشکیل سیارات بر مبنای منظومه خورشیدی با تشکیل سیارات فراخورشیدی کمک خواهد کرد. کشف این سیاره خاص بینش های جدیدی درباره تشکیل و تکامل منظومه های سیاره ای فراهم می‌کند.

۵۸۵۸

دکمه بازگشت به بالا