چالشی به نام «تانکر آباد» در قزوین

شبکه/قزوین درحالی که قزوین در تشنگی به سر می برد و با کم آبی صورت خود را به ضرب سیلی سرخ نگه داشته این شهر با چالشی به نام تانکرآباد دست و پنجه نرم می کند شبکه در این گزارش به بررسی موضوع «تانکر آباد» پرداخته است.
کافی است تا سری به زمین های اطراف نجف آباد ارنجک و یا باقر آباد بزنی زمین های زراعی کوچک ۲۰۰ متری که حتی اگر نهالی نداشته باشند دست کم یک تانکر دارند و مجموعاً تانکر آبادی را تشکیل داده اند که بلای جان قزوین شده است مسافران و رهگذرانی که از مسیر آزادراه قزوین – کرج عبور می کنند با پدیده نوظهور و قارچ گونه تانکرها و منبع های آبرسانی در اراضی مجاور این آزادراه و حاشیه کانال آبیاری دشت قزوین مواجه هستند.
زمین هایی که با تغییر کاربری غیرمجاز و یا با قطعه بندی کوچک تحت عنوان باغ و یا مکانی برای تفریح و گردشگری درآمده در این وضعیت بغرنج بی آبی در قزوین علاوه بر ایجاد سیمای ناهمگون حقی از شهروندان دیار مینودری را پایمال می کند. در این میان نیز سودجویانی هستند که با نصب تنها یک تانکر پیش از اینکه اقدام به تأمین آب مورد نیاز کنند اراضی را قطعه بندی و فنس کشی کرده و عملاً با دریافت سود قابل توجهی از خرید و فروش این اراضی دلالی می کنند.
به گزارش شبکه شکل گیری تانکرآبادهای قزوین درحالی است که این استان در تأمین بخش اعظم آب شرب و کشاورزی خود به منابع زیرزمینی وابسته بوده و در سال های اخیر نیز سطح منابع آبی آن به شدت افت کرده هرگونه تغییر کاربری و احداث باغ های جدید در ابتدای امر بایستی نیازمند تأمین منابع آبی لازم باشد.
شکایت آب منطقه ای از برخی تانکری ها
برای بررسی هرچه بیشتر این موضوع به سراغ سینا جمشیدی معاون حفاظت و بهره برداری از منابع آبی شرکت آب منطقه ای استان قزوین رفتیم وی در این باره می گوید: خرد شدن اراضی تغییر کاربری و تبدیل آن ها به باغ از عوامل سرقت منابع آبی و تضییع حقوق دارندگان حق آبه استان است.
وی خاطرنشان می کند: یکی از مدعیان موضوع تانکرآباد شرکت آب منطقه ای است کم آبی در قزوین به مرحله زنگ خطر رسیده است و این کم آبی ناشی از کاهش محسوس بارش ها خرد شدن اراضی و تغییر کاربری غیرمجاز آن ها حفر چاه غیرمجاز دخل و تصرف در منابع آب و سرقت آن و در نهایت توزیع ناعادلانه آب است که یک نمونه از این مشکلات بحث خرد شدن اراضی و تغییر کاربری است که در نهایت مشکلات و چالش هایی را برای شرکت آب منطقه ای ایجاد کرده است.
معاون حفاظت و بهره برداری از منابع آبی شرکت آب منطقه ای استان قزوین بیان می کند: برای رفع مشکلات تانکرآبادها برخی دستگاه های اجرایی باید هماهنگی بیشتری داشته باشند و به هر نحو ممکن از خرد شدن اراضی و تغییر کاربری های غیرمجاز که موجب سرقت آب و دست درازی به منابع ملی است جلوگیری شود.
وی ادامه می دهد: طی دو سال گذشته بالغ بر ۱۶۰۰ حلقه چاه در منطقه ای که موسوم به تانکر آباد است پر و مسلوب کرده ایم و چندین پرونده شکایت از تانکری هایی داریم که آب مورد نیاز تانکرهای خود را از کانال های استتار می کنند و نباید اجازه فنس کشی و تغییر کاربری توسط سازمان امور اراضی و منابع طبیعی صورت گیرد.
معاونت حفاظت و بهره برداری از منابع آبی شرکت آب منطقه ای استان قزوین می گوید: در سال گذشته جلساتی ذیل معاونت عمرانی استانداری قزوین برگزار می شد که پیرامون آن به بررسی این موضوعات و نقش دستگاه ها و تصمیماتی در این باره پرداخته می شد.
وی با اشاره به مهم ترین پیامدها و آثار تغییر کاربری غیرمجاز و خردشدن اراضی در قالب قطعات کوچک تصریح می کند: اختلال در توزیع عادلانه آب در سطح شبکه آبیاری دشت قزوین ایجاد نارضایتی در بهره برداران و حق آبه داران مجاز و دارای طرح کشت در شبکه آبیاری دشت قزوین افزایش حفر چاه های غیرمجاز دستی در سطح اراضی مربوط کاهش شدید تغذیه آبخوان دشت و افزایش نرخ فرونشست زمین در پایین دست افزایش خسارت وارده به کانال های آبیاری و تاسیسات مربوط از جمله این پیامدها است.
به گزارش شبکه با توجه به اینکه برخی کارشناسان و مدیران پدید آمدن معضل تانکرآبادها را به خرد شدن اراضی نسبت می دهند در این باره به سراغ مدیرکل امور اراضی استان قزوین رفتیم تا صحبت ها و نظرات وی را بشنویم.
قزوین رتبه سوم قلع و قمع
مهدی رحماندوست مدیرکل امور اراضی استان قزوین نیز در این باره به شبکه می گوید: لازمه وجود باغ آب است و اگر آبی در کار نباشد باغداری بی معنا است؟ متولی تانکرهایی که دائماً از چاه های غیرمجاز و همچنین کانال های آب برداشت می کنند کدام ارگان است؟
وی با بیان اینکه بسیاری از اراضی تانکرآباد مجوز برای فنس از سوی امور اراضی ندارند؛ بیان می کند: قطعاً افرادی که اقدام به باغداری به واسطه تانکر می کنند خیالشان از آب راحت است و به نظر می آید دستگاه های متولی آب باید فکری کنند.
مدیر کل امور اراضی استان قزوین تصریح می کند: برای بسیاری از باغات مجوز فنس نداده ایم در این زمینه بسیاری از باغداران به سایر دستگاه های حاکمیتی از جمله استانداری مراجعه می کنند و درخواست فنس کشی می کنند.
وی ادامه می دهد: در زمان معاونت مهدی رجحانی معاون امور عمرانی استانداری قزوین به ما دستور داده شد که در زمینه خرد شدن اراضی و فنس کشی افراد سخت گیری نکنیم.
رحماندوست می گوید: در بسیاری از مناطق از جمله رشتقون چاه های غیرمجاز به صورت دستی حفر شده و برداشت آب به واسطه آن صورت می گیرد و به بسیاری از تانکرها می رسد متولی رسیدگی به این موضوع کیست؟
وی بیان می کند: متأسفانه امور اراضی همیشه مظلوم واقع شده است در چند سال گذشته یک فقره قلع وقمع با حضور نماینده دادستان و سایر عوامل انتظامی در شهرستان البرز داشتیم در همین حین تانکر آن باغ آسیب دید و صاحب باغ از امور اراضی شکایت کرد دادگاه نیز ۷۰ میلیارد تومان ما را جریمه کرد.
این مسئول عنوان می کند: در بحث قلع و قمع غیرمجاز جزو سه استان اول کشور هستیم و یگان حفاظت ما به شدت در حال بررسی و رصد اراضی هستند و با متخلفین این حوزه برخورد قانونی خواهند داشت.
برای تخریب ساخت وسازهای غیرمجاز از ویلاهای اعیانی شروع کنید
مهدی رجحانی معاون سابق امور عمرانی استانداری قزوین نیز در این خصوص به شبکه می گوید: زمان مسئولیت بنده امور اراضی در برخورد با ساخت وسازهای غیرمجاز فنس را با لودر جمع آوری می کرد. این در حالی بود که یک سری ساخت وسازها در همان منطقه صورت می گرفت که معمولاً برای قشر مرفه جامعه بوده و برخورد جدی با آن صورت نمی گرفت.
معاون سابق امور عمرانی استانداری قزوین خاطرنشان می کند: تمام توصیه ما به اداره کل امور اراضی این بود که برای تخریب ساخت وسازهای غیرمجاز از ویلاهای اعیانی آقازادگان و قشر مرفه شروع کند که در اراضی کشاورزی اقدام به ساخت وساز کرده اند.
وی ادامه می دهد: تخلف صاحبان باغ های تانکری این است که آب تانکر خود را از چاه های غیرمجاز تأمین می کنند در این راستا همان زمان پیشنهاد دادیم که بر روی هر تانکر یک کنتور نصب شود و با راه اندازی بازار آب از کشاورزان تانکرآبادها بخواهیم از بازار آب آب بخرند.
پیشگیری از وقوع جرم
علی فولیان معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان قزوین در این باره به شبکه می گوید: امروز صیانت از منابع آب و حفظ کاربری اراضی استان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و در این راستا باید اهتمام بیشتری به کار گرفته شود. در سال های اخیر شاهد بالا بودن عطش زمین خواری در بسیاری از مناطق استان بوده ایم که اگر جلوی آن گرفته نشود تبعات اجتماعی برای استان خواهد داشت.
وی تصریح می کند: افزایش بی رویه خرد شدن و تغییر کاربری اراضی در شهرستان قزوین به ویژه در بخش های شمالی شهر موجب بروز مشکلاتی در قالب افزایش میزان تخلفات در حوزه منابع آب تخریب کانال آبیاری و تأسیسات مربوط و همچنین حفر چاه های دستی غیرمجاز در قطعات خرد اراضی شده است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان قزوین بیان می کند: میزان تخلفات و خسارات وارده با گسترش و وسعت این تغییر کاربری اراضی به شدت افزایش یافته و موجب تشکیل پرونده های بسیار در مراجع قضایی شده است.
فولیان اظهار می کند: به رغم برخوردهای قضایی با متخلفان و توقیف تانکرهای حمل غیرمجاز آب از شبکه و قطع آب در کانال های آبیاری مالکان و متصرفان اراضی قطعه بندی شده به طرق مختلف از جمله خرید آب از چاه های شخصی و عمومی برداشت غیرمجاز شبانه از منابع آب های سطحی برای زمین خود آب تأمین می کنند.
به گزارش شبکه تغییر کاربری اراضی کشاورزی و تبدیل آن ها به باغ ویلاها و باغچه های کوچک با استفاده از روش آبیاری تانکری معضلی است که در برخی نقاط استان به خصوص شمال شهر قزوین به چشم می آید این مسئله که به خودی خود به دلیل برداشت غیرمجاز آب آسیب و تبعات بسیاری را در پی دارد نیازمند هم افزایی منسجم بین دستگاه های اجرایی استان به خصوص آب منطقه ای و امور اراضی است.
انتهای پیام