عید قربان عید آزمایش الهی است
یک کارشناس علوم قرآنی مهمترین مقوله در عید قربان را قربانی کردن در راه خداوند و کمک به محرومان خواند و شرکت در پویشهای آزادی زندانیان و صلهرحم را نکتهای مهم و بخشی از آزمون زندگی مومنان خواند.
به گزارش شبکه، یدالله بهتاش در گفتوگو با میزان درباره اهمیت و جایگاه عید قربان گفت: یکی از اعیاد بزرگ مسلمانان است که مصادف با روز دهم ماه ذیالحجه و از روزهایی است که روزه گرفتن در آن حرام است. عید قربان را روز امتحان مومنان نیز میدانند، زیرا ابراهیم نبی (ع) به واسطه فرزندش اسماعیل (ع) توسط خداوند متعال مورد آزمایش قرار گرفت؛ بنابراین ما هم باید مراقب باشیم تا از آزمونهای زندگی سربلند بیرون بیایم.
وی به روایت امام باقر (ع) اشاره و بیان کرد: عید قربان از نگاه بزرگان و ائمه معصومین (ع) همواره مورد تاکید قرار گرفته و توصیههایی را برای مومنان مطرح کرده اند. روایتی از امام باقر (ع) در کتاب خصال جلد اول درباره عید قربان بیان شده که ایشان فرمودند: در روز عید قربان هیچ کاری بهتر از این نیست که خونی ریخته شود (قربانی) و یا در راه نیکویی بر پدر و مادر قدم برداشته شود و یا از فامیلی که قطع رابطه کرده دلجویی شود، به کمک مالی از مازاد زندگی و دلجویی زبانی که بر او سلام کند و یا کسی از قربانی خود بخورد و همسایگان یتیم و بیچیز و بنده را برای خوردن باقیماندهاش دعوت کند.
بهتاش ادامه داد: در ابتدا قربانی کردن توسط امام باقر (ع) مورد تاکید، قرار گرفته است و این مهم اهمیت قربانی کردن را نشان میدهد. برخی میگویند قربانی کردن هزینه زیادی دارد. باید تاکید کرد که میتوان یک فامیل یا چند همسایه پول روی هم گذاشته و به انجام قربانی بپردازند تا بدین وسیله حرکتی ارزنده را انجام دهند و همه به ثواب کامل یک قربانی دست یابند.
وی در مورد جایگاه قربانی تاکید کرد: آیتالله بهجت نیز چهار گزینه را برای دفع بلا مهم میداند ابتدا خواندن حدیث کسا، صدقه، صلوات بر حضرت محمد و آل محمد و همچنین قربانی کردن که اثری شگرف دارد.
این کارشناس علوم قرآنی شیوه توزیع قربانی را مطرح و بیان کرد: میتوان قربانی را به سه قسمت تقسیم کرد یک قسمت از آن همسایهها بخش دیگر متعلق است به فقرا و بخش دیگر خانواده خود قربانی کننده میتواند مورد بهرهبرداری قرار دهد.
بهتاش به بخش دوم روایت امام باقر(ع) پرداخت و افزود: احترام به پدر و مادر و رفتن برای بازدید از آنها و سر زدن به آنها حرکتی بسیار پسندیده و مورد تاکید امام باقر (ع) قرار دارد. کسانی نیز که والدینشان به دیار باقی شتافتهاند میتوانند با دادن صدقه و یا در نظر گرفتن ثواب قربانی برای پدر و مادرشان آنها را گرامی بدارند.
وی تصریح کرد: نکته دیگری که در روایت امام باقر (ع) قرار دارد، تاکید ایشان برای صله رحم از کسانی که طی این مدت با یکدیگر قهر کردند، بنابراین باید پیش قدم شوند و برای دیدار هم و رفع کدورتها حرکت کنند. این نکته بسیار مهم است که مردم باید به آن توجه ویژه داشته باشند، خصوصا در جامعه امروز که فاصله بین افراد به واسطه فناوری تا حدود زیادی افزایش پیدا کرده است.
وی اظهار کرد: به جای اینکه تمام زمان خود صرف حضور در جشنهای مختلف کنید، به دیدار یکدیگر بروید و بدین ترتیب هم ثواب صلهرحم و هم پیش قدم شدن در آشتی را از آن خود کنند و ارتباط بین اقوام و خویشان را گسترش دهند. حتی افراد میتوانند پیش قدم شوند تا زمینه صلح بین برخی از افراد را فراهم کنند.
بهتاش توجه خداوند متعال به بحث قربانی کردن را در کنار سایر نیکیها یاد میکند وضمن اشاره به آیات الهی بیان کرد: در آیه ۳۶ سوره نسا خداوند متعال فرموده اند «وَاعْبُدُوا اللَّهَ وَلَا تُشْرِکُوا بِهِ شَیْئًا ۖ وَبِالْوَالِدَیْنِ إِحْسَانًا وَبِذِی الْقُرْبَیٰ وَالْیَتَامَیٰ وَالْمَسَاکِینِ وَالْجَارِ ذِی الْقُرْبَیٰ وَالْجَارِ الْجُنُبِ وَالصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ وَابْنِ السَّبِیلِ وَمَا مَلَکَتْ أَیْمَانُکُمْ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَا یُحِبُّ مَنْ کَانَ مُخْتَالًا فَخُورًا و خدای یکتا را پرستید و هیچ چیزی را شریک وی نگیرید و نسبت به پدر و مادر و خویشان و یتیمان و فقیران و همسایه دور و نزدیک و دوستان موافق و رهگذران و بندگان که زیردست تصرف شمایند نیکی کنید، که خدا مردم متکبّر خودپسند را دوست ندارد.»
این کارشناس علوم قرآنی تصریح کرد: نیکی به پدر و مادر، در کنار بندگی خدا و توحید همواره اولویت بوده و مطرح است. در عین حال بر اساس آموزههای الهی خداپرست واقعی باید نسبت به بستگان، محرومان و همسایگان خود، متعهد و مسئول باشد، این مهم ضرورت توجه به حقوق همسایه را مورد تاکید قرار داده و نشان میدهد که همسایگان دور نیز بر انسان حق دارند. با این همه در احسان کردن به اولویتها توجه کنید. نام والدین قبل از بستگان و نام آنان قبل از یتیمان آمده است.
وی آموزههای مهم آیه ۳۶ سوره نسا را مورد بررسی قرار داد و افزود: بیتوجهی به والدین و بستگان و یتیمان و محرومان جامعه، نشانه تکبر و فخر فروشی است. احسان، باید همراه با تواضع باشد. در ابتدای آیه سفارش به احسان شد و در پایان تکبر مومنان را نهی کرده است.
وی به توصیه اخلاقی دیگر در روایت امام باقر (ع) اشاره و تاکید کرد: شرکت در پویش آزادی زندانیان بیگناه حرکتی ارزنده است و دستگیری از خانوادههای آنان نیز که در زندان به سر میبرند نکته ارزشمند است که در روایات مورد تاکید قرار گرفته به عبارتی باز کردن گره از کار مومن محسوب میشود و خداوند این ثواب و اجر بزرگ را همواره مد نظر قرار خواهد داد.
انتهای پیام