عوارض تزریق ژل به کمر
بیماری یکی از شایعترین بیماریهای ناحیه کمر است که ممکن است براثر دلایلی چون تنگی کانال، آسیب ورزشی، انجام کار سنگنین و… ایجاد شود. به منظور درمان دیسک کمر ابتدا سطح بیماری تشخیص داده میشود و سپس روند درمانی آغاز میشود. در مراحل خفیف ممکن است با انجام برخی کارها ازقبیل دارو درمانی و فیزیوتراپی قادر به درمان باشیم اما هرچه سطح بیماری پیچیدهتر باشد، مراحل درمان نیزر پیچیده تر میشود. یکی از درمانهای امروزی تزریق دیسکوژل برای دیسک کمر است که میتواند تاثیر مناسبی برای درمان باشد. درادامه همراه ما باشید تا به طور دقیق درمورد تزریق دیسکوژل، موارد مصرف و مزایای آن صحبت کنیم. پبشنهاد میشود در هنگام بروز این مورد سراغ پ پیکرتراشی با درنظر گرفتن هزینه پیکرتراشی نرویم.
دیسکوژل چیست؟
ایمپلنتی است که از ترکیب الکل – سلولز و تنگستن ساخته شده است و به صورت ژل درآمده است. در واقع این ماده پس از تزریق در داخل دیسک به شکل پنبه ای یا زله ای درمیآید.
به منظور تزریق از یک سوزن ریز استفاده میشود. باتوجه به منطقهای که فتق دیسک در آن قرار گرفتهاست، میتوان روشهای مختلفی را برای تزریق در نظر گرفت. به عنوان مثال، در مواردی که دیسک در ستون فقرات گردنی ایجاد شده است، دیسکوژل از ناحیه قدامی جانبی تزریق میشود و برای انجام تزریق در موارد قفسه سینه و کمر از ناحیه خلفی، تزریق صورت میگیرد. دیسکوژل ممکن است فشار داخل صفاقی را کم کند و حتی در طولانی مدت اندازه فتق دیسک را کاهش دهد. همچنین از اصلی ترین وظایف آن قرار گرفتن به عنوان یک مانع بین واسطههای ایجاد درد و ریشههای عصبی و همچنین سیستم عروقی است. دیسکوژل ماده همچنین به عنوان ایمپلنت روی دیسک آسیبدیده، میتواند اثرات حمایتی داشته باشد.
تزریق دیسکوژل برای دیسک کمر چگونه انجام میشود؟
برای انجام اینکار نیازمند بیهوشی عمومی نیستیم و تنها میتوان با انجام بیحسی موضعی این اقدام صورت گیرد. میزان ماده تزریقی و محل تزریق توسط متخصص مغزو اعصاب تعیین میشود. این درمان تحت بیهوشی موضعی انجام میشود. تزریق از طریق سوزنهای بسیار نازک و بدون نیاز به بازکردن کانال نخاعی به فضای دیسک بین مهرهای انجام میشود.برای آنکه محل تزریق دقیق انجام شود میتوانند ازتوموگرافی کامپیوتری استفاده کنند. تزریق دیسکوژل برای دیسک کمر، نهایتا بین یک الی دوساعت زمان میبرد. اما خود فرایند جراحی یا تزریق بین 20 الی 30 دقیقه دقیقه طول میکشد.پس از تزریق نیازی به بستری شدن نیست. همچنین ممکن است به فیزیوتراپی نیز نیازی نباشد.
چه مدت طول میکشد تا اثرات دیسکوژل آشکار شود؟
از آنجایی که شرایط جسمی افراد و میزان تحمل آنها نسبت به درد متفاوت است، میتواند در افرادمختلف، متفاوت باشد. به طور مجموع میتوان انتظار داشت بین سه تا شش هفته پس از گذشت از زمان تزریق، نتایج ظاهر شود و درد تسکین پیدا کند. دقت کنید که چند ساعت پس از تزریق نیز قادر خواهید بود تا فعالیتهای روزانه خود را انجام دهید اما بهتر از انجام ورزش سنگین یا رانندگی طولانی مدت پرهیزکنید و کارهایی که ممکن است انجام آن به کمر فشار بیاورد را محدود کنید. بین سه الی شش هفته پس از تزریق میتوانید نتایج کامل را ببینید و با خیال آسوده تری ورزش شدید یا موارد دیگر را از سر بگیرید.
آیا پوشیدن بریس و کمربندهای گردنی و کمر پس از تزریق ضروری است؟
معمولاً لازم نیست اما در بعضی موارد پزشک ممکن است آن را توصیه کند تا شرایط بیمار مناسبتر باشد و بهبود زودتر حاصل شود.
میزان موفقیت تزریق دیسکوژل چیست؟
مقالات زیادی در مجلات علمی مختلف منتشر شده است. تقریباً همه آنها میزان موفقیت (خوب و بسیار خوب) بیش از 91.4 مورد را گزارش کردند. در مواردی که فتق دیسک با پیچیدگی شدید مانند تنگی کانال کمری همراه است، میزان موفقیت بین 82 تا 84 درصد است.
مزایای تزریق دیسکوژل برای دیسک کمر
به طور کلی این روش به علت غیر تهاجمی بودنش به سنبت سایر روشها بسیار مناسبتر است. برخی ازمزایای این روش عبارتاند از:
- تزریق دیسکوژل یک روش سرپایی است و نیازی به بیهوشی ندارد در نتیجه عوارض بیهوشی وجود نخواهد داشت.
- بیمار میتواند دو ساعت پس از تزریق راه برود و حتی در طی چند ساعت مرخص شود و فعالیت های روزانه خود را به کنترل در دست بگیرد.
- درصورتی که پزشک صلاح بداند،امکان تزریق مجدد نیز وجود دارد.
- عوارضی مانند واکنشهای آلرژیک، عفونت، ایجاد اسکار و چسبندگی ندارد.
- استفاده از آن در موارد بیماریهای قلبی، ریوی و فشار خون بالا ،بدون مانع است.
- درصورتی که نیاز به جراحی باشد، تزریق دیسکوژل هیچ مشکلی را ایجاد نخواهد کرد.
- دیسکوژل باعث ایجاد اسکار پوستی نمیشود و هیچ زخمی در اثر آن به جود نمی آید.
- احتمال عود فتق دیسک بعد از تزریق دیسکوژل بسیار کم است و دوام بالایی دارد.
- جابجایی در محل تزریق نداد.
آیا دیسکوژل عوارض دارد؟
حتی اگر دیسکوژل به کانال نخاعی وارد شود باز هم نیازی به بیهوشی ندارد وهیچ عارضه ای ایجاد نخواهد کرد. دیسکوژل با توجه به مواد نوینی که در ساخت آن استفاده شده، هیچ آسیب یا تخریبی و واکنشی را برای دیسک ایجاد نمیکند و سازگار است. تا به امروز عوارضی درمورد تزریق دیسکوژل گزارش نشده است و یکی از ایمنترین روشهای درمان است.
هزینه تزریق دیسکوژل برای دیسک کمر چقدر است؟
به طور دقیق نمیتوان گفت که تزریق دیسکوژل چقدر هزینه دارد . میزان هزینه تزریق با توجه به شدت وخامت، میزان دوز تزریقی،قیمت مواد، دستمزد پزشک و هزینه بیمارستان دارد. بهتر است قبل از اقدام به تزریق، تمامی سوابالشتکهای الاستیک که استخوانهای در ستون فقرات (مهرهها) را جدا از یکدیگر نگه میدارند، دیسک نامیده میشوند. این دیسکها دارای مرکز نرم و نمای بیرونی سفت هستند. دیسکها باید در تراز با مهرهها قرار بگیرند؛ اما گاهی اوقات این دیسکها از تراز طبیعی خود خارج میشوند و مرکز نرم از قسمت بیرونی دیسک خارج میشود. این اتفاق فتق دیسک نامیده میشود و گاهی نیز به نامهای لغزش دیسک یا پارگی دیسک نیز شناخته میشود.
دیسک کمر در برخی از افراد علائمی ندارد و دردناک نیست؛ اما برای برخی دیگر میتواند بسیار دردناک یا تحریک کننده باشد؛ زیرا پارگی دیسک میتواند اعصاب اطراف را تحریک کند و باعث ایجاد درد یا حتی ضعف یا بیحسی در بازو یا پا شود. دیسکوژل و لیزر از روش های درمانی دیسک گردن است.دیسکوژل برای تسکین درد برای بیمارانی که دارای دیسک کمر برآمده هستند و درمانهای پزشکی و فیزیوتراپی برای آنها مؤثر نبودهاند، مورد استفاده قرار میگیرد.
تزریق دیسکوژل منافذ قسمتهای آسیبدیده را میبندد و از خارج شدن مواد التهابی بر ستون فقرات جلوگیری میکند. در روش عمل دیسک کمر با لیزر، برای حذف بافت اطراف نخاع و اعصاب در ستون فقرات، از لیزر استفاده میشود. برخلاف سایر روشهای جراحی دیسک کمر، این روش جراحی ممکن است تنها برای بیمارانی با شرایط خاص، مانند افرادی که درد آنها ناشی از وارد آمدن فشار بر اعصاب است، مناسب باشد. ، نسبت به سایر روشهای جراحی دیسک کمر، روش کم تهاجمیتری است؛ اما در این روش نیز همانند سایر روشها باید یک برش جراحی ایجاد شود که نسبت به سایر روشها بسیار کوچکتر است.
با توجه با نتایج مطالعات به نظر میرسد که میزان اثربخشی دو روش تفاوت چندانی باهم ندارد. میزان آسیبی که دیسکوژل به دیسک وارد میکند اندکی کمتر و عوارض آن نیز کمتر است. اینکه بیمار کاندید دیسکوژل یا لیزر است به ویژگی های بالینی بیمار و تغییرات دیسک بستگی دارد و تیم درمانی در نهایت تصمیم میگیرد که کدام روش را انتخاب کند.
دیسک کمر در بیشتر موارد نتیجه پیر شدن و ساییدگی دیسکها است. به این حالت دژنراسیون دیسک گفته میشود. با افزایش سن، مایعات درون دیسکهای ستون فقرات به تدریج از بین میروند و دیسکها را مستعد پارگی یا شکنندگی میکنند. اگر هنگام بلند کردن اجسام سنگین مراقب نباشید و به جای پاهایتان، فشار را به کمرتان وارد کنید ممکن است دچار دیسک کمر شوید. پیچ خوردن و چرخاندن کمر در هنگام بلند کردن اجسام نیز ممکن است باعث پارگی دیسک شود. در موارد نادر دیسک کمر نتیجه آسیب به ناحیه پشت، مانند افتادن یا ضربه خوردن است. افرادی که اضافه وزن دارند، افرادی که شغل آنها نیاز به فعالیت فیزیکی زیادی دارد، و افرادی که به طور ژنتیکی مستعد ایجاد فتق در دیسکهای ستون فقرات خود هستند، بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به دیسک کمر قرار دارند.
از آنجا که همه موارد باعث ایجاد علائم نمیشوند، ممکن است برخی از افراد دچار فتق دیسک شده باشند و از آن خبر نداشته باشند، مگر اینکه در آزمایشهای تصویربرداری ستون فقرات مشخص شود؛ اما در بیشتر موارد، دیسک کمر دردناک یا ناراحت کننده است. دیسک کمر میتواند در قسمت تحتانی کمر (ستون فقرات کمری) یا در گردن (ستون فقرات گردنی) ایجاد شود، اگرچه به طور معمول در ستون فقرات کمر اتفاق میافتد. شایعترین علائم دیسک کمر عبارتند از:
- درد بازو یا پا. اگر فتق دیسک در گردن شما باشد ممکن است در بازوها یا شانههای خود احساس درد کنید. اگر در قسمت تحتانی کمر باشد ممکن است درد را در باسن، ران، ساق یا پایین پا احساس کنید. درد میتواند با حرکت یا حتی سرفه یا عطسه به بازو یا پا سرایت کند.
- بیحسی یا سوزن سوزن شدن. از آنجا که میتواند به اعصاب اطراف فشار وارد کند، معمولاً در ناحیهای از بدن که اعصاب آن از این ناحیه منشأ میگیرد دچار بیحسی یا سوزن سوزن شدن میشوید.
- ضعف. اعصاب ستون فقرات به کلیه سیستمهای مختلف بدن از جمله سیستم عضلانی خدمت میکند. عضلاتی که توسط اعصاب تحت تأثیر فتق دیسک قرار دارند ممکن است ضعیف شوند و بلند کردن وسایل یا حتی راه رفتن برای شما دشوار شود.
مزایای عمل دیسکوژل برای درمان مشکلات مرتبط با بین مهرهای شامل موارد زیر میباشد:
- این روش به صورت زیرپوستی انجام میشود و نیازی به انجام جراحی ندارد.
- نیازی به بیهوش کردن بیمار نمیباشد.
- در این روش درمانی خطر بریدگی، خونریزی، التهاب یا کشیدن بخیه وجود ندارد.
- به کمک این روش میتوان بیش از یک دیسک را درمان کرد.
- نیازی به بستری شدن بیمار نمیباشد و بیمار میتواند پس از پایان درمان مرخص شود.
- با توجه به تحقیقات انجام شده، بیمارانی که از این روش استفاده میکنند در آینده نیاز به عملهای جراحی سنگین و دردناک نخواهند داشت.
در فرآیند تزریق دیسکوژل گردن به موضع دیسک، نیازی به بیهوشی بیمار نمیباشد و این اتفاق در اتاق عمل و از طریق بیحسی موضعی انجام میشود. تزریق دیسکوژل حتماً باید تحت مانیتورینگ فلوروسکوپی صورت گیرد و لازم است بدانید که علت وجود تنگستن در ترکیب دیسکوژل به دلیل ضرورت نیاز به علنی شدن و نمایش ژل در تصویر برداری با فلوروسکوپ میباشد.
- در صورت باردار بودن یا اگر مشکوک به بارداری هستید، حتماً به پزشک اطلاع دهید.
- بهتر است چند ساعت قبل از عمل یک وعده غذایی سبک بخورید. اگر دیابتی وابسته به انسولین هستید، قبل از انجام این روش، الگوی غذایی طبیعی خود را تغییر ندهید.
- با پزشک خود در مورد ادامه مصرف تمام داروهای معمول و روزانه (مانند قرص فشارخون و داروهای دیابتی) قبل یا در روز عمل صحبت کنید.
مراقبتهای بعد از تزریق دیسکوژل بسیار ساده است. نشستن طولانی و رانندگی در یک هفته اول تزریق توصیه نمیشود. پس از یک هفته به آرامی بیمار فعالیتهای خود را افزایش دهد و اگر شغل وی سنگین نیست به کار برگردد. درصورتی که بیمار فعالیت بدنی سنگین دارد باید ۳ تا ۶ هفته برای بازگشت به شغل خود صبر کند. پس از چند هفته در صورت لزوم ورزش درمانی و حرکات اصلاحی برای بیمار تجویز میشود. در طول هفته اول بعد از تزریق استفاده از کمربند طبی به بیمار توصیه میشود تا در صورت نشستن و ایستادن استفاده کند.