عمر نفت کی تمام میشود؟
تاکنون بیش از نیمی از ذخایر نفت جهان استخراج شده است و پس از ۱۱۰ سال، ایران تنها کمی بیش از یک سوم ذخایر خود را در اختیار دارد. طی 30 سال آینده کاهش یابد.
به گزارش شبکه، ایران بیش از 110 سال است که نفت و گاز تولید می کند و این صنعت دارای پیچ و خم های زیادی بوده است.بر اساس آخرین گزارش آماری سالانه BP، ایران 9 درصد از 156 میلیارد منابع نفتی جهان را به خود اختصاص داده است) ونزوئلا، عربستان سعودی و با وجود اینکه چهارمین ذخایر بزرگ نفت جهان را پس از کانادا دارد، ایران که 8 درصد از تولید نفت جهان را تولید می کند، از نظر تولیدکنندگان در رتبه هشتم قرار دارد.
برخی نمودارها از آمار موسسه تحقیقاتی آینده از شرکت های بزرگ جهان مانند مکنزی، شورون، بریتیش پترولیوم و توتال نشان می دهد که تقاضای نفت تا سال 2050 کاهش خواهد یافت. همچنین بر اساس آخرین گزارش اوپک، سهم سوخت های فسیلی نسبت به سال های اخیر 2 درصد کاهش داشته و این روند ادامه خواهد داشت.
تا سال 2050، بیش از نیمی از خودروها الکتریکی خواهند بود.
در حال حاضر 13 درصد نفت خام تولیدی در بخش پتروشیمی، 30 درصد در بخش های خانگی، تجاری و کشاورزی و 60 درصد در بخش حمل و نقل مصرف می شود. در آینده مصرف نفت کاهش خواهد یافت و پیش بینی ها حاکی از آن است که تا سال 2050 بیش از نیمی از خودروهای در حال حرکت جهان الکتریکی خواهند بود.
علاوه بر این، طبق آخرین گزارش آژانس جهانی انرژی های تجدیدپذیر، انرژی خورشیدی و بادی 17 درصد از انرژی جهان را تشکیل می دهند و این رقم تا سال 2050 به 70 درصد خواهد رسید. اگرچه پذیرش جهانی انرژی های نو لزوماً به دلیل مسائل زیست محیطی نیست، اما تولید انرژی جدید برای شرکت ها و مؤسسات مالی در سراسر جهان سود بیشتری نسبت به انرژی های فسیلی دارد. این هزینه برای نیروگاه سیکل ترکیبی 60 دلار است.
سهم ایران از تولید جهانی گاز تنها 6 درصد است.
به گفته رضا دهقان، مدیر توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران، بر اساس آمار پژوهشکده آینده، عصر نفت خام هرگز تمام نشده است و هنوز استقبال خوبی از این حامل انرژی در سراسر جهان می شود. آی تی. این محصول به یک محصول رایج در میان شرکت های نفتی پیشرو جهان و محصولات استراتژیک آینده تبدیل می شود. به عبارت دیگر، عصر طلایی و فروش نفت اکنون جذاب است، نه در آینده.
به گفته وی، بیش از 50 درصد نفت جهان از آمریکا، روسیه، عربستان سعودی، کانادا و چین تامین می شود. کشورهایی مانند چین (4.5 میلیون بشکه در روز) در نهایت طی 20 تا 40 سال آینده با این روند منابع نفتی خود را تخلیه خواهند کرد و پس از آن فکر می کنم باید به فکر سرمایه گذاری در بخش انرژی های جدید باشند. ایران یکی از صاحبان اصلی منابع گازی است و اگرچه در چند دهه گذشته تمرکز زیادی بر تولید گاز داشته است، اما تنها ۶ درصد از تولید جهانی این حاملهای انرژی را به خود اختصاص دادهایم.
تقاضا برای سوخت های فسیلی طی چند دهه آینده کاهش خواهد یافت
مدیر توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد: بر اساس آخرین گزارش بررسی آماری سالانه BP، اوج مصرف گاز در سال 2022 حداقل 20 تا 30 سال پس از اوج مصرف نفت در آینده (2050) خواهد بود. . از سوی دیگر، ایران باید به فکر افزایش تولید گاز طبیعی برای تامین مصرف رو به رشد داخلی در چند سال آینده باشد. به عبارت دیگر، گاز یک حامل انرژی مناسب برای گذار به انرژی های تجدیدپذیر در عصر انرژی های فسیلی است.
دهقان تاکید کرد: تقاضا برای سوخت های فسیلی به ویژه نفت خام طی چند دهه آینده کاهش خواهد یافت. نفت گران و سنگین (هزینه توسعه بیشتر) اگر نفت در مخزن بماند و تا دهه های آینده تولید نشود، بهتر است. در این میان استفاده از روش های فناورانه برای ذخیره سازی نفت و گاز، ایجاد جذابیت سرمایه گذاری و اصلاحات دست و پاگیر قوانین و مقررات باید در دستور کار قرار گیرد.
حرکت جهان به سمت انرژی های جایگزین
در همین رابطه محمد خطیبی، نماینده سابق اوپک ایران به شبکه گفت: راهی وجود خواهد داشت.” آنچه مسلم است این است که سوخت های فسیلی تجدید ناپذیر و رو به اتمام هستند. بنابراین در کوتاه مدت، سوخت های فسیلی تمام می شود. طبیعتا بسیاری از کشورها به دنبال جایگزین هستند.
وی با بیان اینکه از انرژیهای تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی و بادی استقبال میکند، تاکید کرد: کشورها باید قبل از تمام شدن این سوختها به فکر جایگزین باشند و کشور سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر را آغاز کند. در این میان ایران نیز اقداماتی انجام داده است، اما با توجه به اینکه ایران دارای منابع سوخت فسیلی فراوانی است، توجهی به انرژی های تجدیدپذیر ندارد.
عقب ماندگی ایران در توسعه انرژی های تجدیدپذیر
این کارشناس انرژی درباره لزوم توسعه انرژی های تجدیدپذیر در ایران گفت: اقداماتی برای توسعه انرژی های پاک در ایران انجام شده است، اما باید اقدامات جدی تری در این زمینه انجام شود، توسعه انرژی های پاک در حال حرکت است.
خطیبی گفت که برداشت کامل مخازن نفت غیرممکن است. اگر مخزني را با 100 واحد نفت تصور كنيد، در مورد ذخيره نفت دو مشكل پيش مي آيد، زيرا نرخ استخراجي كه با تكنولوژي فعلي رخ مي دهد 30 تا 40 درصد است، يعني حدود 60 درصد يا 70 درصد در مخزن باقي مي ماند. یکی مقدار قابل استخراج با تکنولوژی روز و دیگری روغن موجود.
وی با تاکید بر اینکه این میزان برداشت با فناوری پیشرفته ای که در آینده اختراع می شود به دست می آید، تصریح کرد: در مورد روغن نیز شرایطی وجود دارد که فقط آنچه قابل برداشت است برداشت می شود اما بیش از نیمی از آن تا 70 نگهداری می شود. % در برخی از مخازن، باقی می ماند و با فناوری آینده قابل برداشت است.
خطیبی با بیان اینکه به هر حال این مخزن نیز به پایان می رسد، گفت: قبل از این که این اتفاق بیفتد، کشور باید در مورد انرژی های تجدیدپذیر فکر و اقدام کند و وقتی این انرژی تمام شد، می توانیم از آن استفاده کنیم و این جایگزینی باید تدریجی باشد. ” پرتفوی باید متنوع شود و انرژی های تجدیدپذیر به تدریج سهم خود را افزایش خواهند داد.
وی گفت: انجام این اقدامات نیازمند برنامه است و باید به مرور زمان انجام شود. وی گفت: انرژی های تجدیدپذیر باید به اندازه ای جایگزین شود که انرژی های فسیلی از سبد انرژی حذف شود. علاوه بر این حرکت به سمت توسعه انرژی های تجدیدپذیر است.
انتهای پیام