طراحی اتصالاتی برای پایداری موقت سازهها در روزهای اول بعد از زلزله
گروهی از محققان موسسه بین المللی مهندسی زلزله و زلزله شناسی مفصلی را طراحی کردند که می توان از آن برای تثبیت موقت سازه های آسیب دیده در هنگام زلزله استفاده کرد تا بتوان به موقع آن ها را بازسازی کرد.
دکتر فریبرز نطقی الهی، مدیر پروژه و دانشمند پژوهشگاه بین المللی زلزله و مهندسی زلزله در گفت وگو با شبکه، در این باره گفت: چون این را گفت، فرمود: به خصوص زمانی که زلزله در شهرهای بزرگ رخ می دهد، بسیاری از ساختمان ها با شرایط ناپایدار فرو می ریزند زیرا ساختمان های زیادی وجود دارد. در حالی که بسیاری از این سازه ها برای بازسازی باید به طور کامل تخریب شوند، یک سری از سازه ها را می توان با اقدامات ساده بازسازی کرد.
وی گفت: در این میان نمی توان وضعیت سلامت بسیاری از ساختمان ها را در کوتاه مدت مشخص کرد، اما با توجه به اینکه پس لرزه های دیگر می تواند به این سازه ها آسیب برساند، می تواند یک خطر بالقوه برای زندگی انسان باشد. این ساختارها به طور جدی مورد بحث قرار نگرفته است.
ناتکی الهی گفت: بر این اساس پژوهشی را در موسسه بین المللی زلزله و مهندسی لرزه ای با هدف مقاوم سازی این سازه ها در شهرهای بزرگ آغاز کردیم. در شهری مثل تهران وقتی زلزله بزرگی رخ می دهد، ساختمان های زیادی در اثر زلزله آسیب می بینند، اما در اثر پس لرزه های احتمالی تخریب نمی شوند و تخریب نمی شوند زیرا برای رسیدن به حداقل پایداری این سازه ها باید از روش های ساده و کم هزینه استفاده کرد.
مجری طرح به جزئیات این پروژه اشاره کرد و ادامه داد. در این پروژه با استفاده از فناوری دمپر یک اتصال طراحی کردیم و از این اتصال برای بازسازی بخشی از ستون تخریب شده در زلزله استفاده کردیم. نتایج مطلوب بود.
ناطق الهی خاطرنشان می کند: این روش امکان تثبیت سازههای آسیبدیده لرزهای را در اوایل زلزله فراهم میکند و امکان تصمیمگیری به موقع را فراهم میکند.
به گفته وی، این روش می تواند به طور موقت طول عمر ساختمان های حساس مانند بیمارستان ها و مخابرات آسیب دیده از زلزله را بهبود بخشد و عملکرد آنها را تا زمان معرفی سازه های جایگزین حفظ کند.
این محقق مؤسسه بین المللی مهندسی زلزله با در نظر گرفتن ماده اتصال طراحی شده به عنوان فولاد خاص و طراحی آن به روش دمپر فلزی به جذب انرژی بالا پی برد. براکت
وی در پایان با بیان اینکه در این پروژه از فلسفه دمپر برای طراحی براکت استفاده کرده است، یادآور شد: مطالعات آزمایشگاهی این پروژه به پایان رسیده و نتایج قابل توجهی به همراه داشته است.
انتهای پیام