راهنمای انتخاب کلید و پریز مناسب واحد های اداری

ابزار مورد نیاز برای آموزش نصب کلید و پریز

به نقل از کارشناسان پارت الکتریک نصب کلید و پریز ساختمان بسته به اینکه ساختمان قدیمی یا جدید است و یا محل نصب آن کجای ساختمان است می‌تواند متفاوت باشد اما به‌طورکلی برای نصب به ابزار زیر احتیاج پیدا دارید:

سیمچین یا سیم لخت‌کن
• چسب نواری برق
پیچ گوشتی
دمباریک
فازمتر

ایمنی کار برای نصب کلید و پریز برق

  • نکات ایمنی هنگام نصب کلید و پریز برق حتماً باید رعایت شود. همیشه قبل از شروع هر کارِ برقی مطمئن شوید که جریان برق را قطع کرده‌اید.
  • حتماً برای ایمنی بیشتر پس از قطع کردن جریان برق، وسیله برقی و یا سیم‌ها را با استفاده از فازمتر چک کنید تا از قطعی جریان برق در آن‌ها مطمئن شوید.
  • به‌هیچ‌عنوان با دست مرطوب و یا خیس پریز برق را لمس نکنید.
  • حتماً پس از نصب کلید و پریز ساختمان از محکم بودن آن مطمئن شوید.
  • تنها درصورتی‌که به استفاده از ابزار و وسایل آشنایی دارید برای نصب کلید پریز برق اقدام کنید.
  • اگر قبلاً کار برقی انجام نداده‌اید و یا با مبانی اولیه کارهای برقی آشنا نیستید بهتر است از یک تکنسین برای این کار کمک بگیرید.

جهت اطلاع از قیمت خرید کلید و پریز کلیک کنید.

گام به گام با آموزش نصب کلید و پریز

قدم اول: انتخاب کلید و پریز برق مناسب

هنگام نصب کلید و پریز ساختمان سعی کنید همیشه از کلیدهای تک پل استفاده کنید. این کلیدها کاربردهای زیادی در دارند. این کلیدها می‌توانند برای روشنایی سقفی، راهروها، زیرزمین، زیرشیروانی، پنکه سقفی، لوستر و چراغ پاسیو و ….  مورد استفاده قرار بگیرند. کلیدهای تک پل دارای ضامن هستند و معمولاً به‌گونه‌ای نصب می‌شوند که وقتی کلید به سمت پایین قرار گیرد جریان برق را قطع می‌کند.

 قدم دوم: قطع کردن جریان برق

قبل از انجام هر کاری برای نصب کلید و پریز برق ابتدا فیوز برق را قطع کنید. با استفاده از فازمتر از قطع بودن برق در قسمتی که قصد نصب کلید و پریز برق را دارید مطمئن شوید.

قدم سوم: مشخص کردن سیم فاز و نول

برای نصب کلید و پریز ساختمان یا انجام هر کار برقی دیگر ابتدا باید سیم فاز و نول را تشخیص دهید. برای تشخیص سیم فاز و نول، فازمتر را به سیم متصل می‌کنیم و انتهای فازمتر را فشار می‌دهیم. اگر چراغ فازمتر روشن شد یعنی آن سیم فاز است و سیم دیگر نول.

 قدم چهارم: اتصال مکانیزم کلید برق

عموما کلید و پریزها دارای دو بخش مهم هستند. مکانیزم درونی و قاب بیرونی  کلید و پریز. در این مرحله باید روی کلید و یا پریز را با پیچ‌گوشتی بازکنید. سپس سیم‌های فاز و نول را به ترمینال‌های مکانیزم برق متصل کنید. سپس کلید و پریز برق را در درون قوطی قرار می‌دهیم و درنهایت پایه‌ها را در داخل قوطی می‌بندیم تا در جای خود ثابت قرار گیرد.

قدم پنجم: نصب کلید و پریز برق

در این مرحله کادر دور کلید را روی پریز قرار می‌دهیم و از محکم شدن آن مطمئن می‌شویم سپس کلید تک پل و یا دو پل را روی آن قرار می‌دهیم و اگر با پیچ بسته می‌شود پیچ‌ها را محکم می‌کنیم.

قدم آخر:

در مرحله آخر فیوز را وصل می‌کنیم و کلید یا پریز را امتحان می‌کنیم و درصورتی‌که لامپ روشن شود یعنی مراحل نصب کلید پریز برق را به‌درستی انجام داده‌ایم. تمام مراحل آموزش نصب کلید و پریز که در این مقاله گفته شد برای نصب انواع کلیدها تک پل و دو پل و پریزها یکسان است.

طریقه نصب کلید و پریز برق روکار چگونه است؟

شاید شما هم متوجه این موضوع شده باشید که امروزه در ساختمان‌ها و واحدهای مسکونی، نصب کلید و پریز روکار کمتر انجام می‌شود. عموم افراد ترجیح می‌دهند که از نصب کلید و پریز به روش توکار استفاده کنند. نصب کلید برق روکار، یکی از ارزان‌ترین راه‌ها برای مواقعی است که می‌خواهیم کلید و پریز جدید نصب کنیم. این روش به هیچ‌گونه لوله‌گذاری احتیاج ندارد. عمل‌کردن براساس نقشه سیم‌کشی مهم است. نه این‌که به این توجه کنیم که سیم‌کشی توکار یا روکار را انتخاب کرده‌ایم.

در این روش باید ابتدا مکان تعبیه شدن کلیدهای تک‌پل، پریزها و لامپ‌ها را روی نقشه سیم‌کشی برق ساختمان مشخص کنیم. برای کاهش هزینه‌های این روش، کوتاه‌ترین مسیر سیم‌کشی را روی نقشه درنظر بگیرید. این‌کار باعث کمتر شدن متراژ سیم‌کشی و درنتیجه کاهش هزینه می‌شود. برای سیم‌کشی برق روکار باید ابتدا را از جعبه تقسیم یا جعبه فیوز انشعاب بگیرید. سپس به ترمینال خود، روی تمامی کلیدهای تک پل نصب کنید.

 بعد از آن باید خروجی سیم فاز را به لامپ ببندید. بعد از انجام این‌ها، سیم نول و ارت را از جعبه تقسیم بگیرید. سپس هر سیم را با رعایت ترتیب، به ترمینال فاز و نول و ارت روی پریز ببندید. سیم‌کشی کلید تک‌پل و پریز روکار تمام شد. الان باید با زدن کلید، روشن‌شدن لامپ را امتحان کنید. سپس یک دوشاخه را به پریز برق متصل کنید تا مطمئن شوید که پریز، برق‌دار است. الان دیگر کل سیم‌های در مسیر سیم‌کشی، قابل دسترسی هستند. برای نگه‌داری از آن‌ها، باید سیم‌ها داخل داکت قرار بگیرند.

برای نصب پریزهای برق باید چه نکاتی را رعایت کنیم؟

  1. ارتفاع نصب پریز برق ساختمان
  2. فاصله نصب پریز برق
  3. فاصله نصب پریز برق از لوله‌های گاز و آب

 فاصله نصب

دومین مبحث مهم در نصب کلید پریز که باید مورد توجه قرار گیرد فاصله این تجهیزات از عناصر مختلف محل است به طور مثال فاصله از لوله بخاری، لوله شوفاژ و یا سینک ظرفشویی که باید مورد توجه قرار گیرد.
باید توجه داشت که حداقل فاصله پریزها با شیر گاز باید از دو طرف و پایین شیر گاز باید 10 سانتیمتر باشد.

و اگر برعکس شیر گاز بخواهد زیر کلیدها نصب شود این فاصله باید حداقل 50 سانتیمتر باشد.

در زمان نصب باید توجه داشت که درمسیر لوله کشی شوفاژ و یا پشت شوفاژ نباشد.

در دو قسمت از منزل پریز برق نباید نصب شود:

  1. در حمام و دستشویی پریز نباشد.
  2. .کلید و پریز به سمت لولای در نباشد.

در آشپزخانه باید حداقل 70 سانتیمتر از شیر ظرفشویی و 60 سانتیمتر از لبه سینک فاصله داشته باشد.
فاصله کلیدها از چهار چوب در می تواند بین 10 تا 30 سانتیمتر باشد اما نکته مهم این است که هر فاصله ای که انتخاب شد باید در کل ساختمان همان فاصله اجرا شود.

حال ۳ بخش اتاق خواب،پذیرایی و سرویس بهداشتی را به صورت جداگانه برسی میکنیم.

استاندارد نصب در اتاق خواب

در اتاق خواب علاوه بر ارتفاع و فاصله باید به چند نکته دیر توجه کرد.
تعداد این المان ها نیز در هر فضا اهمیت دارد به طور معمول برای هر اتاق خواب 2 پریز برق نصب می شود.
نصب پریز ها در دیوار های کنار در پیشنهاد نمی شود و علت آن این است که اگر در باز شود پریز یا کلید غیر قابل استفاده می شوند.

در نصب پریزهای اتاق خواب ها همیشه سعی میشود همه پریزها به یک جعبه فیوز وصل شود زیرا در زمان تعمیرات می توان با همین فیوز تمامی پریزهای اتاق خواب را تعمیر کرد.

استاندارد نصب در سرویس بهداشتی

باید توجه داشت داخل حمام نباید پریز برق نصب شود.
می توان بالای روشویی به فاصله حداقل 30 سانتیمتر از شیر آب، پریز برق نصب کرد.
با در نظر گرفتن نقشه لوله کشی های آب گرم و سرد در حمام و سرویس بهداشتی کلیدهای روشنایی حمام و سرویس بهداشتی نیز در پشت درب و دیوار مجاور نصب می شوند.

استاندارد نصب در پذیرایی

معمولا در هر پذیرایی 3 عدد پریز نصب می شود.
جایگزاری این پریز ها با درنظر گرفتن محل احتمالی قرارگیری سیستم های صوتی و تصویری است و یک پریز هم معمولا برای جاروبرقی در مجاور اتاق خواب قرار می گیرد.
در نصب این تجهیزات در پذیرایی باید به لوله کشی شوفاژ و مساحت پذیرایی توجه کرد.
ارتفاع مناسب برای نصب پریزها در پذیرایی بین 30 تا 40 سانتیمتر از کف است.
با توجه به مساحت پذیرایی از یک، دو یا تعداد بیشتری رادیاتور استفاده می شود که مهم است دقت شود پریزها روی لوله های شوفاژ قرار نگیرند و رعایت فاصله استاندارد از لوله کشی گاز نیز اهمیت دارد.

منبع : بابا ادیسون

دکمه بازگشت به بالا