راز پخت گرانولای خوشمزه و مقوی در خانه
طرز تهیه گرانولا بسیار آسان است. گرانولا ترکیبی جادویی از جودوسر، آجیلها، خشکبار، ، کشمش، نارگیل عسل یا شربت افرا است. این مخلوط خوشمزه و سرشار از موادمغذی را میتوان برای صبحانه یا بهعنوان میانوعده در کنار ماست سرو کرد یا با سایر غذاها مخلوط نمود و لذت برد. یکی از جذابیتهای این مخلوط آجیلی این است که اصلا محدودیتپذیر نیست و میتواند شامل غلات دیگر، برنجک، گندمک، میوههای خشک، مغزهای مختلف، ادویههای مورعلاقه و کرههای مغزها نیز باشد. در این مقاله به روشهای تهیه انواع گرانولا، ارزش غذایی آن و نکات مهم در تهیه گرانولای خانگی پرداختهایم.

گرانولا چیست؟
گرانولا در اصل یک صبحانه بسیار مقوی یا عصرانه و میان وعده کامل است که ترکیبات اصلی آن را غلات و دانهها و میوههای خشک تشکیل میدهند. در این بین گرانولا خانگی به دلیل داشتن ترکیبات مغزی و سالم بیشترین طرفدار را دارد. بسیاری از افراد از گرانولا برای تاپینگ و تزیین انواع شیرینی، دسر و بستنی استفاده میکنند.
نکات مهم در تهیه گرانولای خانگی
حتی اگر طرز تهیه گرانولا خانگی باشد، درصورت زیادهروی در مصرف، برای سلامت مضر خواهد بود. پس لازم است گرانولای غلات خود را با دقت انتخاب نموده و فقط تا زمانیکه احساس گرسنگی دارید، میل کنید. همچنین، سعی کنید از میوه بیشتری در ترکیب آن استفاده کنید یا توتفرنگی، موز، کیوی، انبه یا تمشک تازه را کنار آن سرو کنید تا زودتر سیر شوید. ترکیب جودوسر پرک ترد، غلات، بادام و شیرخشک، طعم آن را شبیه بهترین گرانولای غلات میکند! این یک راه خوشمزه برای شروع یک روز فوقالعاده شلوغ، یا رنگارنگتر کردن روز است. سایر نکات مهم برای تهیه گرانولای خانگی بهصورت زیر هستند:
- بهتر است از عسل، شکر نارگیل یا شربت افرا برای شیرینکردن آن استفاده کنید.
- میتوانید از کورن فلکسهای شیرین نشده برای گرانولای سالمتر با شکر کمتر استفاده کنید.
- میتوانید با استفاده از غلات دیگری مانند کینوا یا حتی نان تست، طعم موردعلاقه خود را به این دستور غذا بدهید.
- مخلوط کردن پودر شیر با آب در ترکیب گرانولا، از دانهدانهشدن بافت آن جلوگیری میکند. بنابراین اگر دوست دارید، میتوانید این ترکیب را در فرمول خود داشته باشید.
- مراقب دما باشید! فر باید از قبل با دمای 350 درجه فارنهایت گرم شده باشد.
- گرانولا را حداکثر بهمدت 25 دقیقه بپزید و آن را مدام بررسی کنید. اگر هنوز خیلی مرطوب است، 5 دقیقه بیشتر بپزید و این کار را تکرار کنید تا زمانیکه روی آن طلایی شود.
- اگر کف آن قهوهای شده اما گرانولا به اندازه کافی خشک نیست، سینی پخت را به یک طبقه بالاتر منتقل کنید و دما را تا 250 درجه فارنهایت کاهش دهید. توجه کنید گرانولا کاملا در فر خشک نمیشود و فقط طلایی شدن لبههای آن اهمیت دارد.
- تکنیکهای مختلف منجر به ایجاد بافتهای متفاوت میشود. مخلوطهایی که شیرینکنندههای بیشتری دارند، معمولاً بهتر از مخلوطهای خشکتر بههم میچسبند و گرانولای «کلوختر» را تشکیل میدهند.
- وقتی مخلوط خام را روی ورقه پخت میچینید، به آرامی روی آن را فشار دهید و بلافاصله پساز بیرونآمدن از فر آن را هم نزنید.
- آیتم دیگر در طرز تهیه گرانولا این است که میتوانید قبل از پخت، سفیده تخممرغ همزده را به آن بیفزایید تا قوام «بیسکویتی» بیشتری پیدا کند.
- اگر بافت متراکم را دوست ندارید، بعد از بیرونآوردن از فر آن را هم بزنید.
- اگر دستوری را پیدا کردید که میخواهید آن را با ذائقه خودتان بسنجید، نسبت مواد مرطوب به خشک را تقریباً مشابه دستور اولیه نگه دارید تا مطمئنترین نتایج را تضمین کنید.
- اگر میخواهید از یک ماده مرطوب متفاوت استفاده کنید، نسبت چربی به قند ترکیب مرطوب خود را ثابت نگه دارید.
- دمای مناسب را انتخاب کنید. میتوانید با خیال راحت گرانولای قهوهای طلایی را در دمای بین 300 تا 350 درجه تهیه کنید، اما اگر حرارت بیشتر باشد، خطر سوختن قسمتهایی از گرانولا وجود خواهد داشت.
- همزدن را حین پخت فراموش نکنید.
- بیش از یک قاشق چایخوری ادویه در مخلوط گرانولا استفاده نکنید.
- هل، گلاب، اسانسها، وانیل، بیدمشک یا بهارنارنج، باید پیش از ورود گرانولا داخل فر استفاده شود.
- نمک را فراموش نکنید، حتی اگر میخواهید یک گرانولای شیرین بپزید. نمک باعث تردی و تناسب طعم گرانولا میشود.
- میوههای خشک یا گلهای خوراکی را بعد از خارج شدن گرانولا از فر، روی آن بریزید.
- از مصرف جودوسر فوری در گرانولا خودداری کنید، زیرا بافت خود را حین پخت حفظ نمیکنند.
- میتوانید پایه گرانولا را تغییر دهید و آن را با چاودار، یا حتی غلات دیگر مانند برنجک تهیه کنید.
طرز تهیه گرانولا آسان است، اما هرچه بیشتر در پخت آن مهارت پیدا کنید، طعمها و عطرهای بیشتری میتوانید به آن بیفزایید و از تنوع این خوراکی خوشمزه متعجب شوید! گرانولا معمولا ترکیبی از جودوسر پرک، انواع مغزها، کنجد و ادویههایی مانند دارچین و زنجبیل است. این ترکیب در فر با دمای 350 درجه فارنهایت بهمدت 35 دقیقه پخته، ترد و برشته شده و بعد از بیرونآمدن از فر، خشکبار و میوههای خشک به آن افزوده میشود. گرانولا پس از خنکشدن تا یک هفته الی یک ماه در ظرف دربسته دگرانولا خانگی، یک غذای کاملا گیاهی خوشمزه برای وعده صبحانه و میان وعده است که نوع فروشگاهی آنها کالری زیادی دارد. به همین دلیل بسیاری از علاقمندان ترجیح میدهند که این صبحانه لذیذ را در خانه به صورت رژیمی و سالم با استفاده میوههای خشک، انواع مغز و آجیل و عسل طبیعی درست کنند.
طرز تهیه بهترین گرانولا خانگی
آیا در youtube.com انواع مختلف گرانولا را دیده اید؟ انواع گرانولا با ترکیبات مختلف در بازار و فروشگاههای اینترنتی به صورت آماده قابل تهیه است اما پیشنهاد ما به شما بانوان هنرمند این است که حتما بهترین گرانولا را در خانه درست کنید. در ادامه شما را با طرز تهیه گرانولا خانگی آشنا خواهیم کرد. اگر طرز تهیه این گرانولای خانگی برای شما مفید بود حتما به آرشیو مطالب آشپزی تصویری ما سری بزنید تا طرز تهیه صبحانههای خوشمزه و متنوع دیگری مثل پن کیک و غیره را نیز یاد بگیرید.
مواد لازم جهت تهیه گرانولا
- پرک جو دو سر: 2.5 پیمانه
- گردوی نیمکوب: نصف پیمانه
- بادام نیمکوب: نصف پیمانه
- پسته نیمکوب: نصف پیمانه
- تخم کدو: نصف پیمانه
- کشمش: ۴ قاشق غذاخوری
- نارگیل خشک: ۴ قاشق غذاخوری
- دارچین: ۱ قاشق غذاخوری
- عسل: دو سوم پیمانه
- روغن: یک سوم پیمانه
- شکر: به مقدار لازم
مراحل آمادهسازی و تهیه گرانولا خانگی در فر
- در ابتدا عسل را روی حرارت غیرمستقیم یا بخار کتری یا سماور مقداری گرم کنید تا نرم و روان شود. سپس روغن و دارچین را به آن اضافه کرده و به خوبی با هم ترکیب کنید.
- در این مرحله به این مایه، پرک جو دوسر را اضافه کرده و با هم مخلوط کنید.
- به مخلوط جو دوسر و مایه عسلی، انواع مغزها مانند گردو، پسته، بادام و تخم کدو را اضافه کنید. نوع مغزها، به سلیقه و ذائقه شما بستگی دارد. از مغزیجات دیگری همچون فندق، بادام زمینی، تخم آفتابگردان و غیره نیز میتوانید استفاده کنید.
- در این مرحله متناسب با ذائقه خود میزان شیرینی گرانولا را بچشید و تنظیم کنید.
- کف سینی فر یا هر قالب دیگری را یک لایه کاغذ روغنی بکشید و مواد گرانولا را به ضخامت ۲ سانتیمتر روی آن بریزید و به صورت یکنواخت درون قالب پخش کنید.
- در این مرحله از تهیه گرانولا خانگی، قالب را به مدت ۳۰ دقیقه در طبقه وسط فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار دهید. در زمان پخت چند بار قالب را از فر خارج کنید و با استفاده از یک کاردک گرانولا را زیر و رو کنید تا همه جای آن کامل برشته شود.
- بعد از خارجکردن گرانولا از فر، آنها را از کاغذ روغنی جدا کنید. سپس بعد از خنکشدن، کشمش، پودر نارگیل، توت خشک، خرمای خشک خردشده و هر نوع میوه خشک دیگری را روی آن بپاشید.
- با قراردادن گرانولا در یک ظرف دربدار میتوان برای مدت طولانی آن را نگهدارید و استفاده کنید.
این دستورالعمل پخت گرانولا را میتوانید به صورت و بدون افزودن مواد دیگری درست کرده و مصرف کنید و در صورت نیاز از شیرینکنندهها و چاشنیهای مختلف به آن طعم بدهید. با این روش آموزش گرانولا به صورت ساده و آسان، دست شما برای اضافهکردن هر ترکیبی باز است و محدودیتی از این نظر وجود دارد.
نحوه سرو گرانولا خانگی
بعد از اینکه مراحل پخت گرانولا در فر تکمیل شد، آن را برای سردشدن در محیط خانه قرار دهید و سپس خرد کنید. بسیاری از افراد گرانولا خانگی را با ماست یا شیر در کنار سایر میوههای تازه مثل موز و انبه سرو میکنند و از خوردن آن لذت کافی را خواهند برد. همچنین میتوانید این خوراکی مقوی را همراه با شکلات آب شده تزیین کنید و به عنوان شیرینی سرو کنید. این میان وعده خوشمزه و مغزی را میتوانید موقع کوهنوردی و پیادهروی همراه خود ببرید و سرو کنید. از این رو به شما پیشنهاد میکنیم که حتما این رسپی را در منزل درست کنید و از خوردن آن در کنار دوستان و اعضای خانواده لذت کافی را ببرید.
نکات کلیدی درباره پخت گرانولا خانگی
- گرانولا را زمانی از فر خارج میکنید حالت ترد و شکننده ندارد، بلکه وقتی سرد میشود، سفت و ترد خواهد شد.
- گرانولا به دلیل عسلی که دارد بعد از خارج شدن از فر ممکن است به کاغذ روغنی بچسبد پس سریعا آن را روی کاغذ روغنی قرار دهید.
- هرگز از قالب نازک برای پخت گرانولا خانگی استفاده نکنید چرا که تا گرانولاها باید آهسته بپزند تا طعم آن لذیذتر شود. قالب نازک باعث میشود که گرانولا سریع بسوزد.
- میتوانید از انواع مغزها و میوههای بنا بر سلیقه خود در گرانولا استفاده کنید.
- بنابر سلیقه خود میتوانید بعد از پخت به این میان وعده لذیذ، شکلات چیپسی نیز اضافه کنید.
- در صورت ابتلا به دیابت و داشتن رژیم غذایی میتوانید شکر را حذف کنید.
- هرگز روغن را برای تهیه گرانولای خانگی حذف نکنید چرا که ترد و برشته شدن آن کمک میکند.
- برای خوش عطر و بو کردن میتوانید از ادویههای مختلفی همچون پودر دارچین، هل، زنجبیل و جوز هندی نیز استفاده کنید.
آشنایی با انواع گرانولا با طعمهای مختلف
گرانولا خانگی را میتوانید در طعمهای مختلف درست کنید اما فراموش نکنید که ماده اصلی گرانولا، پرک جودوسر است. جودوسر نسبت به جو معمولی از خواص بیشماری برخوردار است و نسبت به آن نازکتر و هضم آن آسانتر است. همانطور که میدانید جودوسر به دلیل داشتن فیبر فراوان، برای حفظ سلامتی بدن و کاهش وزن بسیار مناسب است. گرانولا را میتوانید در طعمهای مختلف و با خوراکیهای مفید بسیاری سرو کنید. در ادامه چند طعم جذاب از گرانولای خانگی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
- گرانولا موز و گردو: این نوع گرانولا از ترکیب موز خشک شده، گردو، کنجد، جو پرک، عسل و دارچین درست میشود.
- گرانولا بادام و دارچین: این ماده خوراکی از مخلوط کردن جو پرک، آناناس خشک، تخمه آفتابگردان، بادام درختی، کنجد، دارچین و شیره انگور تهیه میشود و طعم لذیذی دارد.
- گرانولا سیب و کشمش: این مدل گرانولا طرفداران بسیاری دارد و از ترکیب موادی همچون سیب خشک، جودوسر پرک، عسل، هل، تخمه کدو، کنجد، مویز یا کشمش، بادام هندی به دست میآید.
- گرانولا شکلاتی: در درستکردن این نوع گرانولا هیچ محدودیتی ندارد و میتوانید گرانولای شکلاتی خوشمزه را با ترکیب تکههای شکلات تلخ درست کنید.
- گرانولابار: این ماده غذایی نیز از ترکیب اصلی مواد گرانولا پیروی میکند اما با درصد بیشتری از عسل یا شیرعسلی تهیه میشود. بدین صورت که پس از ترکیب پرک جودوسر و مغزها و میوه خشک، به آنها شیر عسلی یا عسل رقیق شده اضافه کرده و با کره آب مخلوط میکنیم.
با توجه به اینکه انواع گرانولای خانگی را با ترکیبات مختلف درست کنید. این رسپی میتواند برای فرزندان شما که در مدرسه تحصیل میکند بسیار مقوی باشد. پس سعی کنید پخت این رسپی ساده را در آشپزخانه خود امتحان کنید.