ایجاد ارزش افزوده با حمایت از دانشبنیانها/ افزایش بودجه پارکهای علم و فناوری ضروری است
در گفتوگو با آنا مطرح شد؛
رئیس پارک علم و فناوری استان فارس از توسعه بازار شرکتها و پایلوتهای فناوری خبر داد و گفت: افزایش بودجه پارکها به منظور حمایت از شرکتهای فناور و دانشبنیان کمککننده است؛ چراکه اگر این شرکتها مورد حمایت قرار بگیرند، چند برابر بیشتر از آن ارزش افزوده به همراه خواهند داشت.
امینرضا ذوالقدر رئیس پارک علم و فناوری استان فارس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: این پارک برنامههای متعددی در حال اجرا دارد. یک سری از برنامههای پارک در ارتباط با توسعه زیرساختهاست. بهعنوانمثال امسال برج فناوری پارک علم و فناوری فارس را به بهرهبرداری رساندیم. این برج نزدیک به 70 واحد دارد و اکنون شرکتهای فناور و دانشبنیان در حال استقرار در این واحدها هستند. برخی از این شرکتها بیش از یک واحد نیاز دارند، زیرا توسعهیافتهاند. بهطور متوسط میتوان گفت حدود ۳۰ شرکت در این برج مستقر هستند.
دکترای شیمی-فیزیک افزود: توانستهایم فضاهای کارگاهی را در اختیار شرکتها قرار دهیم. در نظر داریم این فضاها را حداقل سالانه یک یا دو عدد اضافهتر کنیم؛ البته مشکل کمبود منابع داریم؛ زیرا بخش عمدهای از بودجه ما صرف راهاندازی برج فناوری شده و هنوز یک مقدار مطالبات پیمانکاران باقیمانده است. بهمحض اینکه مطالبات را تسویه کنیم، عملیات این کار را آغاز خواهیم کرد.
وی عنوان کرد: سال آتی نیز روی توسعه پایلوتهای فناوری تمرکز خواهیم کرد. حسن پایلوتها نسبت به برج فناوری این است که سازه بلندمرتبهای ندارند، هزینه تمامشده پایلوتها (آزمایشیها) به علت اینکه یکی الی دوطبقه هستند، کمتر از برج فناوری است، سریعتر نیز به بهرهبرداری میرسند.
به گفته وی، همچنین از کارگروه زیربنایی استان مجوز حوزه اراضی پارک را دریافت کردهایم و در حال حاضر مراحل اداری خود را سپری میکند.
وی تصریح کرد: توسعه بازار شرکتها نیز از دیگر برنامههای پارک علم و فناوری فارس است. در این حوزه نیز با دستگاههای اجرایی مختلف و صنایع در حال رایزنی هستیم، زیرا شرکتهای وابسته به پارک علم و فناوری فارس از ظرفیت بسیار خوبی برخوردارند. اکنون نزدیک به ۴۰۰ شرکت دانشبنیان و فناور تحت پوشش پارک علم و فناوری فارس قرار دارند؛ شرکتهایی که پژوهشگران توانمندشان توانستهاند یک یا چند محصول را به بازار عرضه کنند.
این مسئول خاطرنشان کرد: برنامهای نیز تحت عنوان شنبههای نوآورانه را در حال اجرا داریم. در این طرح ما به سراغ صنایع میرویم و نیازهای آنها را بررسی میکنیم تا شرکتها نیازهای آن مجموعهها را برطرف کنند یا صنایع بزرگ استان به پارک علم و فناوری فارس میآیند و نیازهایشان را بازگو میکنند.
وی عنوان کرد: طرح دستیار فناور را نیز بهمنظور ترویج فناوری میان دانشجویان دانشگاهها در حال اجرا داریم. همچنین با مساعدت انجمنهای علمی دانشجویی، شرکتهای دانشبنیان را به دانشجویان معرفی میکنیم.
تأمین بودجه؛ مشکل عمده پارکهای علم و فناوری
رئیس پارک علم و فناوری فارس گفت: عمدهترین مشکل ما برای پیشبرد و اجرای طرحهای پارک، در ارتباط با اختصاص بودجههاست. بودجههای پارک علم و فناوری محدود است. کل بودجه عمرانی که به این پارک اختصاص یافت نزدیک به ۱۲ میلیارد است که اگر تا پایان سال همه آن اختصاص پیدا کند، بازهم برای پرداخت مطالبات پیمانکاران با مشکل مواجه خواهیم بود.
ذوالقدرافزود: پارکهای علم و فناوری دو نوع بودجه هزینهای و تملک دارایی دارند؛ بودجه تملک دارایی به این موضوع وابسته است که پارکها چه نوع پروژهای (که ردیف اعتباری دارد) در دست اجرا دارند. بهعنوانمثال، امسال برای ساخت و اجرای پروژه برج فناوری پارک علم و فناوری بودجه تملک دارایی اختصاص پیدا کرد. ما اجازه نداریم این بودجه را صرف بودجههای هزینهای پارک کنیم.
وی خاطرنشان کرد: سازمان برنامهوبودجه ابتدا بودجههای هزینهای را تخصیص میدهد، زیرا بخشی از این بودجهها در ارتباط با حقوق نیروهای انسانی است. بخش دیگر از بودجههای هزینهای صرف تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان میشود؛ ارائه تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان به میزان بودجه اختصاصی یافته ما ارتباط دارد. طی چند ماه اخیر هزینههایی که به ما اختصاص پیدا کرد تقریباً بیشتر صرف حقوق کارمندان شد ازاینرو بودجه کافی برای ارائه تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان نداشتیم.
این مسئول تأکید کرد: بابت این کمبود بودجه، چندین بار با سازمان برنامهوبودجه جلساتی را برگزار کنیم. طی دو ماه اخیر نیز با نمایندگان مجلس برای افزایش بودجههای پارکهای علم و فناوری رایزنیهایی انجام دادهایم، زیرا کل بودجه پارکهای علم و فناوری کل کشور بهاندازه یک دانشگاه بزرگ هم نیست.
وی بیان کرد: افزایش بودجه پارکها بهمنظور حمایت بیشتر از شرکتهای فناور و دانشبنیان بسیار کمککننده است. هرچقدر این شرکتها موردحمایت قرار بگیرند، چند برابر بیشتر از آن ارزشافزوده به همراه خواهند داشت. بودجه خوبی برای ارائه تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان از سوی سازمان برنامهوبودجه به پارکها اختصاص پیدا نمیکند. هرچند مسئولان سازمان برنامهوبودجه معتقدند همه بودجه هزینهای نباید از طریق این سازمان تأمین شود. بخشی از آن نیز باید از طریق وامهای بانکی و بخش دیگر باید از طریق صندوقهای پژوهش و فناوری تأمین شود.
جذب سرمایهگذاران برای اجرای ایدههای خوب
رئیس پارک علم و فناوری فارس درباره نحوه حمایت این پارک از شرکتهای فناور و دانشبنیان گفت: یکی از حمایتهای پارک، استقرار شرکتهای دانشبنیان در برج فناوریمان است. هزینه استقرار در این پارک بسیار کمتر از بیرون مجموعه است. ارائه تسهیلات بانکی هم از دیگر حمایتهای ما از شرکتهای دانشبنیان و فناور محسوب میشود. پارک علم و فناوری سهمیهای برای دریافت تبصره ۱۸ دارند. شرکتها پس از اعلام پارک علم و فناوری به بانک، بر اساس مصوبههای استانی و تأیید کارگروههای مربوطه، میتوانند از این تسهیلات بهره ببرند.
وی افزود: همچنین یک صندوق پژوهش و فناوری در فارس داریم. سهامدار عمده این صندوق بخش خصوصی است. بخشی از سهام آن نیز به پارک علم و فناوری فارس و دانشگاه شیراز اختصاص دارد. در این صندوق نیز یک سری تسهیلات مانند ارائه وامهای که بهره به شرکتهای دانشبنیان و فناور ارائه میشود. امسال نزدیک به ۳۰ میلیارد تومان به شرکتها تسهیلات پرداختهشده است.
ذوالقدر عنوان کرد: رویدادهای نیز بهمنظور جذب سرمایهگذار برگزار میکنیم. حدود یک ماه پیش رویدادی برگزار کردیم و حدود ۱۰ صندوق سرمایهگذاری از تهران در این رویداد شرکت کردند تا رویایدههای خوب که بازار مناسبی دارند، سرمایهگذاری کنند.